Foto: Shutterstock.com

Lure innstillinger for Instagram

Instagram er en populært tjeneste for video- og bildedeling blant barn og unge. Her er noen gode tips til innstillinger som gir bedre personvern når man bruker appen, samt andre gode råd.

Bli medlem av Barnevakten

Instagram er en gratis app til smarttelefoner for å dele video og bilder med andre på nett. Det er mulig å dele publisert materiale med «følgere» og utvalgte vennegrupper i appen, samt én til én i private samtaler. Instagram har også funksjoner for å kommentere og gi «likes» til andres bilder.

Man kan også lage historier, som er en sammenfatning av flere bilder og videoklipp. I tillegg er det mulig å direktesende video i sanntid.

I Instagram finnes det verktøy for legge til tekst og effekter til bilder og videoklippene, og appen byr på et solid utvalg av filtre som endrer utseende og stemning i bildet, samt et avansert verktøy for å redigere og justere bilder med alt fra lysstyrke, skygger, kontrast, skarphet og mer.

Her er det mye potensial for kreativitet og rom for at barn og unge kan lage egne, personlige uttrykk i et bildeformat.

Som med Snapchat, kan man også sende bilder og video på Instagram som kun blir tilgjengelig for mottakeren i et viss tidsrom. Dette kalles flyktige bilderog man kan velge om mottakeren skal få lov til å få se video og bilder kun én gang, eller gjentatte ganger.

En misoppfatning er at denne funksjonen gir større kontroll over bildene, fordi mottakerne tilsynelatende kun får tilgang en kort periode. Men det er fullt mulig for mottakeren å ta en skjermdump og lagre bilder de får tilsendt på egen enhet.

Et av de aspektene som kjennetegner Instagram, er fokuset og tyngden på bilder og video. For vi voksne som er kjent med Facebook, vet at nyhetsoppdateringen inneholder et sammensurium av tekst, lenker, nyheter, video og bilder. I Instagram finner man mest av de to sistnevnte.

I nyhetsfeeden på Instagram vil det også dukke opp reklame fra tredjepartsannonsører, samt nyhetskanaler hvis man følger disse.

Nyheter og informasjonstjenester på Instagram

Som med andre sosiale medier, er dette også en informasjonskanal med nyheter og tjenester som sikter mot voksne, samt egne aktører som har barn og unge som målgruppe. Det finnes for eksempel en helsesøster som har logget seg på sosiale medier for å nå barn og unge der de er. Tale Maria Krohn Engvik legger jevnlig ut oppdateringer på Instagram under navnet «Helsesista».

Ung.no, som er en offentlig informasjonstjeneste for ungdom, bruker også Instagram aktivt. For ikke å nevne NRK Super.

Vilkår oppgir aldersgrense på 13 år

Aldersgrenser på sosiale medier har lenge vært utfordrende å forholde seg til, på grunn av varierende aldersanbefalinger på ulike plattformer, i tillegg til egen aldersgrense i brukervilkårene. Instagram har 13 års aldersgrense oppgitt i brukervilkårene, mens appen er merket 12+ til iOS og PG! (foreldreveiledning anbefales) på enheter med Android.

En slik inkonsekvent merking kan være vanskelig og frustrerende å forholde seg til. Og det er stor bruk av Instagram blant barn og unge som er under aldersgrensen gitt i brukervilkårene her til lands.

Les mer: Hvordan forholde seg til aldersgrenser på sosiale medier?

Merk at dersom Instagram får rapportert at brukere av tjenesten deres er under tretten år, så vil de slette kontoen.

Oppretting av konto

Man kan laste ned Instagram gratis både til Apple-produkter som iPhone og iPad, samt nettbrett og smarttelefoner som bruker operativsystemet Android. Men man bør være oppmerksom på at appen bruker mobildata dersom man ikke har trådløst nett tilgjengelig.

Når man starter Instagram får man opp en meny for å logge inn, eller registrere seg enten via telefonnummer, eller epost.

Deretter oppgir man passord og fullt navn, sistnevnte for at venner lettere skal kunne finne deg.

Et godt tips i denne prosessen er å velge et passord som er sikkert og vanskelig å gjette. Lange setninger kombinert med tall er bra. Og det kan gjerne være en setning som er lett å huske. Tips til passord:

 • Utdrag fra en sang (F.eks. Myheartwillalwaysgoon33).
 • En setning om noe du liker å gjøre (F.eks. Jegelskersjokoladeis44).
 • En beskrivende setning (F.eks. Sepaadenfinebilen22).

Unngå bruk av familie- og vennenavn, kjæledyr, adresse og fødselsdato, da dette kan være enklere å gjette. Man bør også bytte passord med jevne mellomrom, og man bør ha ulike passord for hver tjeneste man bruker.

Etter å ha valgt passord og skrevet inn navn, kan man gå videre i prosessen for blant annet å endre brukernavn til egen preferanse. Man kan så koble opp Instagram mot Facebook-venner, eller velge å hoppe over denne prosessen. Instagram spør også om din tillatelse til å saumfare kontaktlisten på telefonen etter venner som allerede er på Instagram.

Så kan man sette opp et profilbilde, og lagre innloggingsinformasjon slik at man ikke behøver å taste dette inn hver gang man skal bruke appen. Skal man være helt trygg på å hindre uvedkommende tilgang til kontoen din på sosiale medier, er det jo sikrest å taste inn brukernavn og passord for å logge inn hver gang, selv om det for noen kan virke langtekkelig og unødvendig.

Sørg i det minste for å ha gode sikkerhetssperrer på mobilen.

Synlighet på nett

En tommelfingerregel for all aktivitet på nett, er at det er lurt å ha kontroll over egen synlighet for andre. Derfor bør man sette seg inn i innstillinger for personvern på nye apper, og ofte har utviklerne selv lagt ut informasjon om hva man kan gjøre for å bedre ivareta eget personvern. Noen gode spørsmål å stille seg:

 • Har jeg informasjon i profil- og på profilbilder som gjør at det er lett for fremmede å identifisere hvem jeg er og hvor jeg befinner meg?
 • Kan jeg begrense hvem som kan se det jeg deler med andre?
 • Er det mulig å begrense hvem som kan legge meg til i vennelister, eller følge min profil?
 • Hvordan bruker enheten GPS og stedsplassering for å kommunisere hvor jeg befinner meg, og er det lurt å begrense dette?

Lure innstillinger til Instagram

Det finnes egne sikkerhets- og personverninnstillinger i Instagram som blant annet gir større kontroll over hva man deler på nett. Men uansett hvor gode innstillingene er, så kan de aldri erstatte en god dialog mellom barn og foreldre om hvordan man skal være tryggest mulig på nett.

De samme samtaleemnene bør gjelde ved all bruk av sosiale medier. Ikke legg til personer du ikke kjenner på sosiale medier. Husk at du aldri kan være hundre prosent sikker på identiteten til andre på nett, ikke ta bilder uten lov, ikke videresend uten lov, og si ifra til en voksen om både det som er bra og det som er utfordrende på nett.

Les mer: En guide til bildedeling

For å komme til innstillingene i Instagram må man gå til profilbildet helt nederst i hjørnet, og så trykke på ikonet med de tre prikkene øverst i hjørnet.

Hvem kan se bilder og video som blir publisert?

Det kan være lurt å begrense hvem som kan se bilder og video som barnet ditt legger ut.

 • Gå til innstillinger
 • Scroll deg ned til Privat konto
 • Ved å huke av denne funksjonen er det kun personer som godkjennes som kan se bilder, video, likes og kommentarer som man legger ut på Instagram

Merk at profilen din fortsatt vil være offentlig tilgjengelig for alle, og både profilbilde, brukernavn og biografi blir synlig for andre. Derfor er det lurt å ta en prat med barna om hva slags informasjon og type bilde som kan legges ut her.

Begrens publikum

Man kan lage en nære venner-liste slik at man kan dele historier og innlegg kun med dem. Dette er nyttig for eksempel hvis man har en stor kontaktliste, men ønsker å dele bilder og video med et begrenset kontaktflate.

 • Gå til innstillinger
 • Scroll deg ned til konto og trykk på Rediger Nære venner-listen din
 • Her kan du legge til og fjerne kontakter i gruppen din.

Ved neste publiserte innlegg, kan man velge om dette kun skal være synlig for nære venner.

Slå av kommentarer

Det er mulig å slå av muligheten for andre til å kommentere på bilder og video som du legger ut.

 • Gå til publisering
 • Velg avanserte innstillinger
 • Huk av slå av kommentarer

Merk at andre fortsatt kan gi likes til bildet ditt.

Unngå å dele posisjonen din på nett

Instagram har en funksjon som legger til stedsnavn når du publiserer innlegg. Det er valgfritt å gi appen tillatelse til dette, og man står fritt til å bruke stedsplassering eller ei for hvert ekelt innlegg. Man må inn i enhetens innstillinger for å fjerne tillatelsen helt i etterkant.

 • Gå til publisering av innlegg ved å trykke på kameraikonet i appen
 • Velg legg til sted for å aktivere stedsplassering
 • Unngå å bruke denne funksjonen for ikke å la appen dele posisjonen din på nett
Skjul historie og direktesendt video for bestemte personer

Historier og direktesendt video blir publisert for alle i kontaktlisten med mindre man begrenser publikum.

 • Gå til ikonet for å publisere historier og direktesendt video (kameraappen i hjørnet)
 • Trykk på tannhjulet øverst i hjørnet
 • Velg skjul historien for og huk av personer i kontaktlisten

Her kan man også huke av på om følgere skal få svare på historien din, og man kan velge om hvorvidt andre skal få dele bilder og video fra historien din som meldinger eller ei.

Begrens Instagrams bruk av mobildata

Barn og unges mobilabonnement kan fort bli tømt for datapakker. Det beste er å surfe mest mulig på hjemmenett og trådløse nett generelt, men Instagram har også en funksjon for hjelpe til noe på bruken.

 • Gå til innstillinger
 • Scroll deg ned til tilleggstjenester og trykk på administrere
 • Huk av ikonet Datasparemodus
Totrinnsverifisering

Dette gir et ekstra hinder for at uvedkommende skal kunne logge seg inn på Instagram-kontoen din. Da trenger man både passord og en verifiseringkode hver gang du skal logge deg på Instagram på en annen enhet enn den du vanligvis bruker.

 • Gå til innstillinger
 • Velg totrinnsverifisering
 • Huk av krev sikkerhetskode

Instagram vil nå sende deg en sikkerhetskode når det er behov for å bekrefte din identitet.

Blokker, eller rapporter brukere

Ved behov er det mulig å blokkere brukere på Instagram. Da kan de ikke lenger finne profilen din og se innleggende dine. Personen får ikke beskjed om at de har blitt blokkert, og man kan oppheve dette valget senere igjen.

 • Trykk på profilbildet til vedkommende
 • Inne på profilen, velg de tre prikkene øverst i hjørnet, så velg blokker
 • Les instruksene og bekreft for å blokkere personen

Inne på innstillingene kan man se en liste over blokkerte brukere, og eventuelt oppheve disse. Det er også mulig å gå inn på profilen til personer for å rapportere noe som spam, eller upassende. Man kan også rapportere innhold i meldinger og kommentarer. I personlige meldinger:

 • Trykk på selve tekstboblen eller bildet og velg rapporter
 • Huk av på jeg liker ikke denne meldingen, denne meldingen er spam eller svindel, denne meldingen setter folk i fare, eller denne meldingen hører ikke hjemme på Instagram.

På de to sistnevnte alternativene dukker det opp tilleggsfaktorer som at meldingen inneholder trakassering, eller mobbing, grove voldsskildringer, nakenhet, brudd på åndsverksrettigheter og mer. For å rapportere kommentarer:

 • Trykk på selve kommentaren slik at du går videre til vinduet for kommentarer
 • Sveip valgte kommentar til siden slik at du kan trykke på et utropstegn
 • Rapporter kommentaren
Blokker, eller skjul upassende kommentarer

Instagram har en funksjon der man kan blokkere kommentarer fra bestemte brukere, eller skjule upassende kommentarer basert på ord og fraser som ofte blir rapportert som støtende.

 • Gå til innstillinger
 • Velg kommentarer
 • Velg blokker kommentarer fra og søk etter personer for å huke dem av på listen din.
 • For å skjule upassende kommentarer, huk av tilsvarende funksjon i listen.

Her kan man også legge til egendefinerte nøkkelord som skal forbli skjult.

Endre innstillinger for varsler på epost og SMS

Man kan justere innstillinger for påminnelser og nyheter på SMS og epost.

 • Gå til innstillinger
 • Velg e-post og SMS-varsler
 • Huk av på ønskede innstillinger.
Endre innstillinger for Push-varsler

Blir det masete om notifikasjoner om alt fra likerklikk til ulike forespørsler? Instagram lar deg skreddersy hva slags påminnelser du skal få i appen.

 • Gå til innstillinger
 • Velg Push-varsler
 • Huk av på ønskede innstillinger.

Les også Instagrams tips til foreldre.

Her er mer:

 • Hyperlapse from Instagram: Lag kreative videoer med effekten «hurtigspoling». Denne appen er intuitiv og enkel å bruke, slik at kreativiteten får rom til å gå løpsk. Anbefales fra seks år.

Bli medlem av Barnevakten