Foto: Shutterstock

Benytt ferien til å repetere nettvett

Ferien er en god anledning til å repetere nettvett med barna. Her er noen tips:

Søvn: Med nok søvn er det mindre risiko for at man er irritabel og skriver noe man angrer på etterpå. Tips. Tips.

Selvfølelse: Med god selvfølelse er det lettere å stå i mot nettpress, for eksempel mas om å sende nakenbilder eller å si ja til farlige utfordringer. Og man makter bedre å håndtere upassende oppførsel fra andre. Foreldre og søsken kan bidra til å bygge opp selvfølelsen. Artikler om selvfølelse.

Samarbeid: Si at barna kan komme til deg med små og store digitale utfordringer og at du ikke skal ta telefonen fra dem dersom de skal fortelle om noe negativt. Info.

Privat: Snakk om hva som bør være privatliv både for barnet og resten av familien. Det er kanskje ikke greit sånn uten videre å filme de voksne eller søsken og legge ut på Tiktok.

Ukjente: Be barna være kritiske til venneforespørsler fra folk de ikke kjenner. Minn dem om at de ikke må starte privat chat med personer de kun kjenner fra nettet eller spill. Tips.

Nakenhet: Forklar at barna aldri må kle av seg på bilder, i filmer og i direktesendinger. Artikler om nakenbilder.

Bryte kontakt: Fortell at barna skal si fra til en voksen og bryte kontakten dersom de ikke liker ting som blir sagt eller ser upassende bilder og filmer som blir delt. Minn dem også på at voksne eller andre barn noen ganger forsøker å få viljen sin gjennom smiger eller trusler.

Blokkere: Spør barna om de vet hvordan man blokkerer og rapporterer andre brukere.

Være grei når man kommenterer: Snakk om hvordan man kan chatte eller kommentere på en positiv måte.

Spørre først: Repeter at de alltid må spørre om lov før de deler bilder, film eller informasjon om andre. Tips om deling.

Utfordringer: Minn barna på at enkelte «challenges» i sosiale medier kan være farlige å utføre. Det kan handle om å hoppe i sjøen fra en høy skrent eller noe slikt. Noen «challenges» er også dårlig gjort å utføre, for det går negativt ut over andre som kanskje slett ikke hadde lyst til å være med eller bli filmet. Tips.

Positiv: Ikke vær bare opptatt av hva som er farlig og at det må lages kjøreregler. Vis positiv interesse for barnas digitale liv slik at de ikke bare forbinder dine tips og råd med forbud og formaninger.

Innstillinger: Gå gjennom innstillingene i telefoner, nettbrett og apper:

Skjermfrie måltider: Det er mye positivt ved å spise i fellesskap uten skjermer, her er 100 samtaletips til middagen eller bilturen.

Les også

Tips til digitale ferieaktiviteter.

For mye tid på mobil i ferien? Hvordan komme tilbake til hverdagen. (2018)


Hold deg oppdatert om nettvett

Bli gjerne medlem av Barnevakten, så får du ukentlige tips og råd og varsel om nye trender blant barna.

Les om medlemskap i Barnevakten her.