Dette er årets nye spillkonsoller

Både Sony og Microsoft byr på ny Playstation og Xbox i år. Hvilken bør du velge til barnet ditt? Og kan det være lurt å vente med å oppgradere?

Med jevne mellomrom kommer det nye spillkonsoller som erstatter de gamle. I år sammenfaller lansering nokså taktisk med førjulstiden.

Både Sony og Microsoft byr på ny Playstation og Xbox. Men hva er egentlig forskjellen på de to spillkonsollene? Og bør du oppgradere nå, eller vente litt?

Mer kraft gir bedre grafikk

Begge spillkonsollene byr på bedre maskinvare som altså betyr kraft til å kjøre mer krevende spill. I praksis vil det være lite forskjell mellom de to merkene, selv om det på papiret er noen ulikheter.

Både Playstation 5 og Xbox kommer i to versjoner med en dyrere og en rimeligere variant:

  • Playstation 5 vil ha en utgave med Blu-Ray-spiller og en uten. Ellers vil begge utgavene være like kraftige.
  • Xbox har også en utgave med og en uten Blu-Ray-spiller. I tillegg vil den rimeligste ha noe mindre maskinkraft å by på.

Kjøper man konsoll uten diskdrev vil man altså ikke kunne spille av fysiske disker av film og spill. I dag strømmes mye av underholdningen og spill lastes ned digitalt. Men spill som må lastes ned i sin helhet kan gå på bekostning av lagringsplass og båndbredde.

Xbox S vil altså være noe svakere rent teknisk enn Xbox X.

Til gjengjeld vil innkjøpsprisen være rimeligere. Samtidig vil man nok kunne kjøre de aller fleste spillene både på den rimeligere og dyrere varianten. Men grafikken blir kanskje noe redusert.

De dyreste konsollutgavene lover:

  • Bedre grafikk.
  • 8K-støtte. Det betyr et klarere bilde og kan sammenlignes med forskjellen fra DVD til Blu-Ray-filmer. Man må allikevel ha en TV-skjerm som støtter så høy oppløsning. Det er heller ikke sikkert at alle spillene som blir laget, støtter så høy oppløsning.
  • Raskere lastetider for spill.
  • Raskere bildeoppdatering (dersom man har en TV-skjerm som støtter 120 hz).
  • HDR-teknologi. Gir klarere bilde og sterkere farger – så lenge TV-en støtter dette.
  • Teknologi som gjør at de gamle spillene dine ser bedre ut.

Playstation byr også på ny håndkontroller som har innebygd mikrofon og adaptive taster (endrer hvor lett eller tungt det er å trykke avhengig av hva som skjer i spillet). Virtual Reality blir også tilgjengelig til konsollen (krever kjøp av eksternt utstyr) pluss ny type lydteknologi som visstnok føles som om lyden kommer fra alle retninger rundt deg (krever headsett eller høyttaleranlegg som støtter dette).

Hvilken konsoll bør jeg velge til barnet mitt?

Før var det slik at man helst burde velge samme konsoll som vennene hadde. Dette for å kunne spille sammen på nett. I dag har flere og flere spill fått såkalt «crossplay» – som innebærer at en som sitter med en Xbox-konsoll kan spille sammen med en som har en PC eller en Playstation.

Fortnite, Rocket League og Minecraft  er alle eksempler på spill som har crossplay. Men ikke alle spill har denne muligheten , så dersom barna skal spille FIFA eller det populære Fall Guys: Ultimate Knockout med venner på nett, så må de bruke samme konsoll.

Et annet argument for å bruke samme konsoll som vennene er jo at man kan byttelåne spill dersom man har et fysisk eksemplar av disse. I tillegg kan man ta med en håndkontroller hjemmefra på besøk til venner og spille sammen.

En fordel med å velge samme konsoll som man allerede har fra før, er at både Sony og Microsoft lover at en del gamle spill skal fungere på ny konsoll. Akkurat hvordan dette vil utarte seg i praksis, er vanskelig å si. Men det vil altså være en overgang mellom spill du eier på nåværende konsoll og den kommende.

Det er ikke sikkert at det betyr at du kan bruke fysiske plater. Men en eller annen mulighet blir det til å fortsette å spille gamle spill.

Fordeler med å vente litt

Akkurat nå er det stor ståhei rundt de nye konsollanseringene. Xbox X ser dagens lys 10. november 2020 og Playstation kommer like etter, 19. november.

Microsoft har derfor et lite forsprang, men rent generelt har Playstation ledet markedet som den mest populære spillkonsollen. Det vil potensielt gjelde for kommende maskin med noe større etterspørsel enn Xbox.

Selv om det kan friste med en splitter ny spillkonsoll under juletreet i år, kan det lønne seg å vente litt. Her er noen gode argumenter for nettopp det:

  • Innkjøpsprisen er høyest ved lansering og vil nok synke noe over tid.
  • Det er få spill å velge fra akkurat ved lansering.
  • Det er mange om beinet, og det er ikke sikkert at det vil være nok til alle ved første levering.
  • Ofte har splitter ny teknologi småfeil og tekniske utfordringer som bedres over tid.

De første årene (og gjerne litt til) etter at en ny konsoll har blitt sluppet, produseres det fortsatt spill til nye og «gamle» konsoller. Man behøver ikke å være redd for at brønnen plutselig skal gå tom.

Man vil fortsatt ha tilgang til nye spill selv om man sitter på en eldre konsoll, og man vil ha tilgang til programvareoppdateringer og nedlastinger av spillene man allerede eier.

Grafikken vil naturligvis være bedre på de nye konsollene, og det vil være noen titler som kun vil finnes til de ferske maskinene. Men det tar lang tid før den nye konsollen fullstendig faser ut den gamle.

 

Så konklusjonen er?

Nye spillkonsoller byr på bedre grafikk. Nåværende Xbox og Playstation begynner rett og slett å dra på årene. Spillene som utgis har på mange måter nådd en grense for hvor gode de kan se ut. Derfor byr ny teknologi på flere muligheter.

Det kan allikevel lønne seg å vente litt. Ved lansering vil det være få spill å velge fra, og prisen vil synke over tid. Den gode gamle konsollen under TV-benken vil dessuten ha lang fartstid fortsatt – og her snakker vi om år, ikke måneder.

Valget mellom Sony eller Microsoft kommer litt an på hva vennene går for. Det er noen fordeler med å ha samme konsoll som venner har, samtidig som flere og flere spill kan spilles på nett uavhengig av om man bruker et merke eller en annet.

Så må man også huske at Nintendos Switch er en familieglede uten like med spill til store og små, samt mange kreative muligheter som å bygge spennende spilltilbehør av papp eller fysiske leker som fungerer sammen med konsollen. I tillegg har Switch mange spill som flere kan nyte på samme skjerm.

En gaming-PC kan dessuten være mer allsidig til skolearbeid og nettsurfing fremfor bare spilling.

Les også