Sosiale onlinespill for hjemmeværende barn

HOLD KONTAKT GJENNOM SPILL: Selv om det ikke er like enkelt for barn å møtes fysisk i disse dager, så kan de fortsatt være sosiale på nett. Få med våre tips til spill for både barn og ungdom.

Mildere dager og mer sollys forbindes gjerne med utedager. Selv om barn og unge ennå kan være utendørs, er det vanskeligere å være like sosial med venner på grunn av koronaviruset. Heldigvis finnes det flere spill som er sosiale og som tillater chat og samarbeidsmuligheter.

Som før, oppfordrer vi fortsatt foreldre til å være tilstedeværende i barnas liv på nett. Utfordringer og konflikter kan oppstå i spillchat, og voksne kan være både til støtte og trøst når barna opplever slike hendelser. Foreldre kan også gå i forkant og oppfordre barn til å inkludere andre i klassen i spill, særlig de som er i fare for å havne utenfor eller som er ensomme.

Her er våre forslag til spill som byr på muligheten for flere å spille sammen. Vi beskriver hvilken konsoll/plattform spillet finnes til og om det er lokal flerspiller eller online flerspiller. Lokal flerspiller betyr at flere kan spille sammen på samme skjerm.

«Milde» alternativer

Ikke alle foreldre ønsker at barna skal spille skytespill. Derfor har vi en egen kategori for spill som fremmer andre aspekter enn vold:

Nyt en vill blanding av fotball og bilkjøring med Rocket Leauge

Plattform: PS4/Xbox One/Windows og Steam
Sjanger: Bilspill/sport
Type flerspiller: Online og lokal
Barnevakten anbefaler: fra 6 år

Rocket League er langt fra et nytt spill, men konseptet er fortsatt like genialt. To lag kjemper om å få ballen i først i motstanderens mål. Rocket League kan sammenlignes med fotball, men der utøverne er byttet ut med radiostyrte biler. Her kan man kjøre opp på sideveggene, hoppe i lufta og bruke turbo for å få ekstra fart.

Spillet byr på intense kamper som krever ferdighet og presisjon for å vinne. Å blokkere et vinnerskudd, eller å selv treffe motstanderens mål gir en mestringsfølelse uten like. I tillegg kan man endre på utseende på bilene og skaffe helt nye typer kjøretøy (vær obs på at man kan kjøpe kosmetisk innhold for ekte penger).

Man kan spille flere på samme skjerm, eller på nett med venner. En som har PC kan dessuten spille med en som har konsoll.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Opplev bondegårdslivet med Stardew Valley

Plattform:Switch/PS4/Android/Linux/Xbox One/iOS/macOS/Windows
Sjanger: Simulering
Type flerspiller: Online
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Stardew Valley er en blanding av gårdssimulator kombinert med muligheten til å utforske landsbylivet. Her kan man plante frø, vanne og til slutt høste inn grønnsaker og frukt. Det er mulig å bygge gjerder og stier. Etter hvert kan man også kjøpe dyr som kuer og høner som gir melk og egg. Fra manuelt arbeid er det også mulig å etter hvert bygge innretninger som gjør gårdslivet lettere.

Man kan også fiske og gå ut på leting etter mer sjeldne ressurser. Spillet generelt er bygget på en prosess der man samler inn ressurser og så kombinerer en eller flere ingredienser for å bygge det man ønsker, såkalt «crafting». Derfor må man stadig lete etter og samle inn nye ressurser som man finner i omgivelsene sine.

Spillet har mulighet for flerspiller på nett. Man kan invitere en venn ved å sende en kode. Da kan man samarbeide på en og samme gård. Det er muligheter for enkel chat med tekst.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Dra ut til en øde øy med vennene dine i Animal Crossing

Plattform: Nintendo Switch
Sjanger: Simulering
Type flerspiller: Online og lokal
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Animal Crossing er en serie med spill som stammer tilbake rundt tidlig 2000-tallet og Nintendo 64-konsollen. Denne gangen forlater man hverdagens stress og mas dra ut på besøk til en øde øy. Her kan man utforske dyrelivet, bygge et hjem, samle råmaterialer og lage gjenstander og bli kjent med nye øybeboere.

Eller så kan man tilbringe late dager med en fiskestang for så å kultivere frem flotte blomster i hagen.

Sjangeren er en blanding av simulator og rollespill. Spillet har en åpen slutt og er helt fri for stressende tidsfrister og gjøremål. I stedet er man i stor grad fri til å skape sin egen spillopplevelse. Man kan enten spille alene, eller sammen med opptil personer samtidig på en konsoll (eller så kan man besøke hverandres øyer på nett). Så dette er absolutt en sosial opplevelse dersom barna vil spille sammen med søsken, venner eller foreldre!

Reklamesnutt fra spillet:

Skyt med maling istedet for kuler med Splatoon 2

Plattform: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Type flerspiller: Online
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Splatoon-spillene egner seg perfekt for barn og unge som ønsker skytespillopplevelsen, men uten den intense volden. Her er det to lag som kjemper mot hverandre om å dekke mest mulig av et landområde med maling.

På slutten av hver runde måler spillet andel av arealet som er dekket med maling. Det laget som har dekket mest med sin farge, vinner!

Man kan endre på utseendet til spillfigurene og bytte på typer «våpen». Det går an å skyte på hverandre i spillet, men man dør ikke, i stedet kommer man nesten øyeblikkelig tilbake til startpunktet. Dette spillet er dessuten nesten helt fritt for kjøp av kosmetisk innhold for ekte penger (merk at man kan kjøpe amiibo-figurer)!

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Bygg og utforsk sammen i Minecraft

Plattform: PS4/Xbox One/Windows/Switch/iOS (Apple)/Android (Google)
Sjanger: Kreativt
Type flerspiller: Online og lokal
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Minecraft er en udødelig klassiker. Spillet kan best sammenlignes med LEGO i et digitalt format. Her kan man bygge alt mulig rart i en stor, åpen, datagenerert verden.

Spillet er grovt skissert delt i to områder. I kreativt modus, kan man bygge så mye man bare vil. Her er det ingen umiddelbare farer, og man har evig med ressurser. Så dette er som med en utømmelig kasse med LEGO-klosser med andre ord, og man kan bygge det man ønsker i fred og ro.

I «overlevelse» må man sanke inn ressurser og materialer for å bygge med. I tillegg finnes det dyr, monstre og zombier som kan gå løs på deg. Så her må man altså forsvare seg sånn at man ikke blir drept i spillet og mister tingene man har samlet.

Med hvert sitt nettbrett/mobiltelefon kan man spille i samme verden (online). På spillkonsoller kan flere spille på samme skjerm (lokal flerspiller), og på PC og konsoll kan man også spille sammen på nett.

Vær obs på at barna også kan gå inn på servere på nett. Her kan de chatte med fremmede og delta i minispill som kan ha slåssing/skyting og kjøp av innhold for ekte penger. Andre servere kan være mer barnevennlige. Les mer om dette i vår anmeldelse (lenke under).

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

La planter og morsomme zombier få barke løs

Plattform: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action
Type flerspiller: Online og lokal
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville er også et alternativ for barn og unge som ønsker et alternativ til de mer intense skytespillene. I stedet for mennesker er det her planter som kjemper mot zombier.

Her skyter planter frø og flammer fra våpenlignende gjenstander og zombier dundrer fra seg med laser og dynamittkubber. Kampene er kjappe og intense, men spillet viser ikke blod eller gørr. Det finnes mange ulike karakterer å velge fra både på zombie– og plantelaget.

Spillet byr også forskjellige modus som gjør at det stadig er noe nytt å oppdage. Man kan spille alene, på nett mot andre som en del av et lag, eller lokalt med delt skjerm på en og samme konsoll. Dermed byr spillet på muligheter for at barn kan ha en sosial spillopplevelse i samme rom. Merk at man kan kjøpe innhold (kosmetiske endringer) i spillet for ekte penger.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Lag mat i hysteriske og kaotiske omgivelser

Plattform: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Simulering
Type flerspiller: Online og lokal
Barnevakten anbefaler: fra 6 år

Overcooked er elsket av mange, og det er det god grunn til. Kort forklart gjelder det å snekre matretter og servere disse ut innen en gitt tidsfrist. Variasjoner i oppskriften, og endringer i spillmiljøet gjør at hele situasjonen blir kaotisk og utfordrende til samme tid. Allikevel er spillet også bygget på humor og et lystbetont spillmiljø.

Opptil fire spillere kan samarbeide på en og samme skjerm., eller så kan man spille med venner på nett.

Så da er det bare å sette igang med å lage alt fra sushi og pasta, til kaker og hamburgere. Men vær obs på at man må tåle alt fra roterende kjøkken til plagsomme rotter som stjeler ingrediensene fra deg.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Skår vinnermålet i FIFA!

Plattform: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: sport
Type flerspiller: Online og lokal
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Selv om virkelighetens fotballtribuner tømmes, er det fortsatt mulig å se favorittlaget i aksjon i fotballspillet FIFA. Her kan man gå løs på gate- og innendørsfotball, delta i anerkjente turneringer, og skåre mål fra sekstenmeteren med helter som Neymar, Ronaldo, Griezmann og Pogba.

FIFA byr også på et spennende karrieremodus og man kan styre et lag både som fotballspiller eller trener. I sistnevnte kan man velge alt fra taktikk til spillerkontrakter og sponsoravtaler.

Fotballspillet kan by på intens konkurranse med flere på en og samme skjerm, eller så kan man møtes på nett. Vær allikevel obs på FIFA Ultimate team – som er et eget konkurransemodus på nett der man skal bygge opp et fotballag. Her kan man bruke ekte penger for å få raskere progresjon. Det finnes allikevel andre modus å velge fra for å spille med andre på nett.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Flerspillermoro på samme skjerm

I mange hjem sitter søsken og familie samlet i samme hus. Vi velger derfor å gi noen gode forslag til flerspillerspill på samme skjerm (ikke onlinespill):

Fang spøkelser i Luigi’s Mansion 3

Plattform: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Type flerspiller: lokal
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Luigi’s Mansion 3 er et action-eventyrspill sett fra tredjepersonsperspektiv (fra siden). Spillet foregår i Mario-universet med kjente karakterer fra den kanten, og man skal både kjempe mot spøkelser og ta hånd om logiske hindringer.

Spøkelsene varierer fra større lederskikkelser til mindre fiender. Disse presenteres med både personlighet og humor. Man kan bruke en slags «støvsuger» – tenk Ghostbusters – for å fange disse.

Gooigi er også en hyggelig medhjelper (en kopi av Luigi) som kan sno seg gjennom trange passasjer, gå over spikerfeller og rør. Han kan også virke som en lokkedue for fienden, og man kan spille to personer samtidig der en tar styringen av Googi, mens den andre styrer Luigi. Så her er det flerspillermuligheter for to på samme skjerm!

Spillet byr på nydelig grafikk, et grøssende og spennende hotell som skal utforskes og stadige endringer i omgivelsene.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Gå løs på familiemoro med «brettspillet» Super Mario Party

Plattform: Nintendo Switch
Sjanger: konkurranse/minispill
Type flerspiller: lokal
Barnevakten anbefaler: fra 5 år

Super Mario Party kan sammenlignes med brettspill ved at man bytter på å kaste en terning og beveger seg på et brett med ruter. Så gyver man løs på morsomme minispill og samler flest mulig stjerner for å vinne.

Dette spillet lar mellom en og fire spillere konkurrere sammen på Nintendo Switch. Fordelen er da at flere kan spille sammen på en konsoll og i samme rom. Super Mario Party handler om sosial spillglede der man er sammen med venner og familie. Det er også mulig å spille på nett og man kan spille alene med datastyrte konkurrenter.

De mange enkeltspillene har i tillegg såpass lav terskel at enhver kan mestre og forstå hva man skal gjøre i spillene.

Plukk så mange pannekaker fra fatet før de andre tømmer det og samle poeng, vask vinduer i takt med musikken, unngå å bli løpt ned av fotballspillere, fang fisk og sjeldne gullfisker, sprut vann på motstanderne og fjern dem fra ringen og mye mer.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Slå deg sammen med en venn i Super Mario Odyssey

Plattform: Nintendo Switch
Sjanger: action/eventyr
Type flerspiller: lokal
Barnevakten anbefaler: fra 7 år

Super Mario Odyssey er definitivt et av de fineste og mest engasjerende spillene til Nintendo Switch. Prinsesse Peach er igjen fanget av erkeskurken Bowser, og Mario må med vennen «Cappy» gå ut på redningstokt.

Dette skjer ved hjelp av et luftskip som bruker spesielle «måner» som drivstoff. Derfor må Mario forflytte seg gjennom mange fargerike og spennende land på jakt etter nytt drivstoff.

To spillere kan nyte moroa sammen. En kan styre Mario og en kan styre Cappy.

Grafikken må også nevnes som et eget punkt. Animasjoner og bilder er vakre, og omgivelsene likeså. Spillet er ikke realistisk, men det er eventyrlig, og derfor vakkert. Selve spillverdenen er også fenomenal. Fra et levende bysentrum med mennesker, skyskrapere og biler (Donk City), til varierte fantasilandskap.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Bygg eget spillutstyr med Nintendo LABO-serien

Plattform: Nintendo Switch
Sjanger: Kreativt
Barnevakten anbefaler: fra 6 år

Nintendo sin håndholdte konsoll, Switch, er en avansert maskin. Med berøringsskjerm, sensorer, avtakbare kontrollere og mer, fungerer den godt til å lese av bevegelse og omgivelser i virkeligheten.

Disse mulighetene utnytter Nintendo med LABO. Kort fortalt er dette en pakke med flate, tykke pappark med figurer som kan dyttes ut for hånd. Disse kan så settes sammen til ulike leketøy ved å følge instrukser som best kan sammenlignes med oppskrifter på IKEA-møbler og LEGO-sett.

Hva med å lage en radiostyrt bil? Skjermen blir en håndkontroll og de avtakbare Joy-Con-kontrollene blir motorer som beveger innretningen ved hjelp av vibreringsfunksjonen. Det må være et geni som har tenkt ut disse mulighetene som allerede ligger i spillteknologien.

Les vår anmeldelse av LABO-serien her.

Reklamesnutt av LABO-serien:

Intense og actionfylte onlinespill

Mange spill som er blitt populære er i utgangspunktet gratis. Allikevel baserer disse sine inntekter på at man (valgfritt) kan kjøpe innhold for ekte penger. Men man kan spille disse uten å bruke en eneste krone. I den sammenheng vil vi også anbefale foreldre å ha gode innstillinger som passordmur og lignende for å hindre at barna kjøper innhold uten foreldrenes tillatelse.

Les mer om hvordan du kan forebygge uautoriserte kjøp her.

Vi velger å føye med noen av disse spillene i vår liste. Ikke som direkte anbefalinger, men for å gjøre foreldre obs på at slike spill finnes. En del av disse spillene har også såkalt «cross-play». Som betyr at en som har konsoll kan spille sammen med en som har en annen type konsoll, eller en PC for eksempel.

Monsterjakt i Dauntless

Plattform: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action
Type flerspiller: Online
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 12 år

Dauntless er et gratis, nettbasert action-spill der opptil fire personer skal samarbeide og kjempe mot gigantiske monstre. Dette ved hjelp av sverd, pistoler, eksplosiver og overnaturlige evner. Man tar rollen som en «slayer» – som i dette spilluniverset sees på som en type helt som beskytter verdenen fra Behemoths – som er uhyrer som truer verdensfreden.

I kamp mot uhyrene gjelder det å samarbeide som et lag. Det går an å chatte med medspillere (tale og tekst), og det er mulig å hjelpe medspillere som blir såret i kamp. Ellers gjelder det å forårsake så mye skade som mulig på fienden.

Spillet oppfordrer til samarbeid mot en felles fiende og man kan enten grupperes med venner man kjenner fra før eller med tilfeldige spillere på nett. Graden av taktikk, kommunikasjon og samarbeid varierer avhengig av hvem man spiller sammen med.

Dette er et kjapt og tempofylt actionspill som kan ha en innpakning som ikke egner seg for alle barn.

Man kan også spille på tvers av konsoller, så en som har PC og en som har en PlayStation, kan spille sammen. Merk at man også kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger.

Egner spillet seg for ditt barn? Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Magi og lagbasert kamp i Realm Royale

Plattform: PS4/Xbox One/Windows/Nintendo Switch
Sjanger: Action
Type flerspiller: Online
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 12 år

Realm Royale har mye til felles med Fortnite. Særlig grafikken minner veldig. I Realm Royale, som i Fortnite, slippes hundre spillere ut fra et luftskip. Man kan spille alene, i lag som duo (to personer) eller squad (fire personer).

Realm Royale skiller seg allikevel fra Fortnite på flere måter. Når man blir angrepet av fienden og dør i Realm Royale, så forvandles man om til en kylling. Om man overlever som kylling i 30 sekunder så kommer man tilbake til spillet igjen.

I tillegg, så har spillet magiske elementer. Man velger for eksempel ulike typer krigere. Hver kriger har et unikt sett med krefter og egenskaper. Disse går under navnene «assassin», «warrior», «hunter», og «mage». Spiller man som en «warrior» for eksempel, så får man en evne som gjør at det er mulig å hoppe over lange avstander. Klassen «mage» har en evne til å fly i korte perioder.

Dette er et kjapt og tempofylt actionspill som kan ha en innpakning som ikke egner seg for alle barn.

Man kan også spille på tvers av konsoller, så en som har PC og en som har en PlayStation, kan spille sammen. Merk at man også kan kjøpe innhold i spillet for ekte penger.

Egner spillet seg for ditt barn? Les vår anmeldelse av spillet her.

Reklamesnutt fra spillet:

Helter og fiender i Overwatch

Plattform: PS4/Xbox One/Windows/Nintendo Switch
Sjanger: Action
Type flerspiller: Online
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 12 år

Overwatch et skytespill i et fremtidsscenario der man konkurrerer på ett av to lag. Man velger en spillfigur som i tillegg til å bruke skytevåpen, også har unike evner til hjelp. Her er det mange interessante spillfigurer å velge fra.

Overwatch er neppe et spill man kan ha stor fremgang i alene. Det krever samarbeidsevne og koordinasjon for å vinne som et lag. Med så mange ulike helter å velge blant er det dessuten stort potensial for å utforske og mestre enhver karakters styrker og svakheter. Dette gjør at spillet stadig får variasjon, ettersom hver karakter gir nye muligheter til spilleren.

Dette er et kjapt og tempofylt actionspill som kan ha en innpakning som ikke egner seg for alle barn. Spillet kan samtidig være et lysere alternativ til andre, mer intense og virkelighetsnære skytespill på markedet. Vær obs på at man kan bruke ekte penger på å kjøpe kosmetisk innhold i spillet.

Egner spillet seg for ditt barn? Les vår anmeldelse av spillet her (obs: anmeldelsen er fra 2017).

Reklamesnutt fra spillet:

Andre spill og programmer som er verdt å vite om:

Forstår du ordene som barna bruker i spill?

Her er ordliste over spillord

Likte du artikkelen? Støtt Barnevaktens arbeid med 10 kroner på Vipps 104805.

 

Bli medlem av Barnevakten