Foto: Shutterstock / Kostiantyn Voitenko

Skjermtips ved nytt skoleår 

Her er foreldreråd til et nytt skoleår for elever på barneskoler og ungdomsskoler – om skolemaskiner, foreldresamarbeid, telefon på skolen og kunstig intelligens.

SØVN, MAT OG KJÆRLIGHET

Noe av det viktigste innen barnas digitale liv er at de får sine primære behov dekket, slik som søvn, sunn mat, fysisk aktivitet og kjærlighet. Daglig positiv oppmerksomhet fra foreldre kan være mye viktigere enn smarte innstillinger i datamaskinene. Tenk gjennom familiens rutiner for leggetid, middager, medspilling og så videre.

SKOLEVEI OG MOBIL

Det er i praksis mobilforbud i norske klasserom, selv om det ikke finnes en egen lov som erklærer et forbud. Det finnes derimot en sterk anbefaling fra Utdanningsdirektoratet om å regulere bruken av telefoner og smartklokker.

Det betyr at enten må telefonen legges igjen hjemme eller så må den hver morgen legges inn i et skap på skolen. Tenk gjennom om familien bør innføre noen nye løsninger for at dere skal kunne komme i kontakt med hverandre hvis barnet har glemt telefonen på skolen og har kommet hjem til tomt hus eller har gått til en venn. Bør dere i reserve ha en billigtelefon liggende hjemme med et billigabonnement?

HOLDNING TIL NYE APPER

Når et nytt skoleår starter, kan det dukke opp et press om å bruke nye apper som de andre elevene har tatt i bruk i sommerferien. Foreldre bør ha en gjennomtenkt holdning til nye apper som barna kan få lyst til å bruke.

Bestem deg for hva familiens kjøreregler skal være. Apper kan handle om dating, anonym mobbing, krigsvideoer, falske nyheter, pengebruk og mye annet. «Det er bare et morsomt spill” er ikke alltid riktig beskrivelse.

I barneskolealder anbefaler vi at barn spør foreldrene uansett. Bruk gjerne innstillinger i mobilen slik at man som forelder aktivt må godkjenne apper før de kan lastes ned. Eller ha bare har en muntlig avtale om at barnet spør først.

HVA HVIS…

Snakk med barna om «hva hvis-situasjoner». Hva hvis noen ønsker å bli venn med barnet? Hva hvis barnet ser noe kjempeekkelt på nettet? Hva hvis noen begynner å presse barnet i chat? Hva hvis barnet vil dele et bilde? Hva hvis medelever filmer barnet? Hva hvis barnet er midt i en spillerunde og middagen er klar?

FORELDRESAMARBEID

Hvilken app bruker klassens foreldre til å informere hverandre? En mye brukt app er Spond. Les Barnevaktens anmeldelse av Spond. Andre foreldre har valgt å benytte Facebook, les våre tips.

BARNAS CHAT

Det finnes ingen perfekt sosial app for barn, men her er noen eksempler på sosiale apper som er litt tryggere for barn sammenlignet med de vanlige store:
Barnevennlige sosiale apper.

SKOLENS DIGITALE POLITIKK

Be gjerne skolen informere på nytt om elevenes digitale skolehverdag. Har det skjedd endringer i løpet av sommerferien? Skal nye apper tas i bruk? Hvilke elevfiler har skolen sørget for å slette fra forrige skoleår med alle oppgavene og samtalene som elevene da hadde?

DATAAVTALE

Hvert år blir foreldre bedt om å signere en utlånsavtale for skolens nettbrett eller lignende datamaskiner som elevene bes ta med hjem for lekseer og lading. Noen kommuner har utstyrt nettbrettene med mange filter mot skadelig innhold for barn. Men foreldre er også i kontakt med Barnevakten og sier at de nekter å signere fordi de mener at nettbrettene viser innslag som er skadelige for barn og at maskinene for øvrig viser for mye reklame og samler inn persondata. Her er noen artikler om dette:

Vurderer du å nekte å signere, må du veie fordeler og ulemper opp mot hverandre. Det kan hende skolens løsning er å la ditt barn benytte nettbrettet på skolen, uten at det tas med hjem. Det kan oppleves vanskelig for barnet å være den eneste eleven som er annerledes og ikke kan gjøre digitale lekser hjemme. Men det kan også oppleves som at man står for egne meninger.

KUNSTIG INTELLIGENS

Spør skolen om årstrinnet som ditt barn tilhører, skal bruke kunstig intelligens (KI). Her er noen råd:

  • Barnet bør ikke røpe privat informasjon til skolens KI.
  • Det er rimelig trygt å bruke KI, sammenlignet med å surfe fritt på nettet. Men akkurat som i sosiale medier og på nettet ellers, kan KI-en komme med falske fakta eller uttrykke seg diskriminerende.
  • KI kan gi upassende råd til barn, som for eksempel å anbefale hjemmebrent.
  • Skolen har ikke lov til å be elevene benytte «gratis-KI» via nettet, skolen må ha en egen dataavtale med KI-leverandøren.
  • Les Barnevaktens startside om KI
  • Les om uheldige sider ved KI i skolen

BLI KJENT MED SKOLENS APPER

Foreldre rapporterer at det har blitt vanskeligere å hjelpe elevene med leksene eller i det hele tatt følge med på skolearbeidet etter at skolen ble digital. Be skolen vise foreldrene hvordan de kan hjelpe sine barn med digitale lekser. Og be om informasjon om skolechat, skoleapper, innlogging for å se anmerkninger, og så videre. Utforsk gjerne skoleappene sammen med barnet hjemme.

MOBILMAS

Med et tastetrykk kan man dempe anrop, meldinger og varslinger fra diverse apper på telefonen. Slik kan barn og unge gi seg selv små pauser i hverdagen fra mobilmaset.

SIKKERHET PÅ NETT

Les gjerne Barnevaktens grunnleggende råd om datasikkerhet.

Vi har også sammen med Norsis utviklet en sjekkliste om barn og sikkerhet på nettet, samt noen øvelser i nettvett. Les også ytterligere råd hvor du også finner ressurser.

PS! Barnevakten får nå og da triste henvendelser fra foreldre som har blitt tappet for tusenvis av kroner fordi barnet ikke forsto at et spill kostet penger. Her er noen tips du bør få med deg. Les også: Nettvett ved et nytt semester.

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Kostiantyn Voitenko.)