Foto: Barnevakten / Shutterstock

Advarer foreldre mot mobil-appen Sendit

Flere steder i landet har meldingsappen Sendit blitt populær blant yngre barn. Appen knytter seg opp mot Snapchat og kan sende meldinger anonymt, noe som har ført til mobbing.

(Oppdatering 16. februar 2022: App Store har endret anbefalt aldersgrense fra 17 år til 12 år. Men vilkårene i appen har fremdeles en slags 18-årsgrense, for barn under 18 år må spørre sine foreldre om lov. Barn under 12 år kan uansett ikke bruke appen ifølge vilkårene. Når du har lest denne artikkelen, kan du lese en nyere omtale her.)

Kommune advarer sine skoler om appen Sendit

En app for å sende meldinger anonymt fungerer i korte trekk slik: En person kan velge seg et spørsmål eller en påstand som personen ønsker å få svar på. Ved å publisere en lenke på sosiale medier, kan venner og andre trykke på lenken for å skrive inn et svar. De kommer så til en side hvor de kan skrive inn og være anonyme. Mottakeren kan ikke vite identiteten til de som har skrevet beskjeden.

Det dukker jevnlig opp nye apper av denne typen. For en stund tilbake så vi at appene Tellonym, Sarahah og Yolo ble svært populære. Både politiet og Barnevakten har tidligere frarådet at barn og unge bruker slike apper.

Nå er appen Sendit ute med mange av de samme funksjonene for at avsenderen av en melding kan være anonym. Denne appen kobler seg til barnets Snapchat-konto.

Etter et mobbetilfelle på en barneskole i Stord kommune valgte kommunen å gå aktivt ut for å advare foreldre mot at barna bruker denne appen. Et informasjonsskriv gikk ut til alle kommunens ti barne- og ungdomsskoler, i tillegg til en rekke skoler i de to nabokommunene.

Bildet: John Henrik Staveland Sæter i Stord kommune.

– Når man har mulighet til å være anonym, er det mye som kan skje i kommunikasjonen mellom avsender og mottaker. Jeg tror at mange mister filteret når de skriver og er anonyme, og man skriver kanskje noe man ikke ville ha gjort ellers. Det kan absolutt være mange problematiske sider med slike apper, sier John Henrik Staveland Sæter som er SLT-koordinator ved forebyggende tjenester i Stord kommune.

Årsaken til at kommunen har aktivt gått ut for å advare foreldre om appen, er risikoen for at den kan bli en arena for mobbing og trakassering, ifølge Sæter.

Anbefalt aldersgrense er 17 år

– Appen har fått aldersmerking på 17+ år i app-butikken. Det signaliserer at dette er en app som er ment for voksne, og ikke barn. Derfor advarer vi mot den og informerer foreldre. Det er helt sikkert positive sider også ved bruk av slike apper, men de negative konsekvensene kan være store for barn, forteller Sæter.

Politiet advarer: Stor risiko for misbruk

Rune Fimreite, som er fagleder i Politiets nettpatrulje Vest, er svært kritisk til at barn og unge bruker apper for å motta tilbakemeldinger anonymt. Politiets nettpatrulje blir blant annet kontaktet direkte av barn og unge på sosiale medier, og har fått flere tilbakemeldinger om mobbing via slike apper.

Bildet: Rune Fimreite, Politiets nettpatrulje Vest.

– Man kaller det for å gi ærlige tilbakemeldinger hvor motparten kan være anonym. Da er det enkelt å skjønne at dette ofte vil ende opp med mobbing. Bruker man slike apper utsetter man seg selv for stor risiko. Oppdager foreldre at barna bruker slike tjenester, bør man egentlig ta en prat om det virkelig er behov for at barna har tilgang til dette. Aldersgrensen er satt til 17+ år av en grunn, og det er lite som tilsier at en trettenåring bør ha tilgang til en slik app, mener Fimreite.

Men hvis risikoen er så stor, hvorfor velger så mange barn og unge å laste ned slike apper?

– Noen apper blir jo populære en liten stund og så roer det seg. Kanskje er det en spennende funksjon eller spørsmål i vennegjengen om man har appen eller ikke. Det kan virke spennende å leke nødt eller sannhet med apper der man er anonym, men ikke alle ser skyggesidene før de opplever eller blir gjort oppmerksomme på det. Risikoen er ofte større enn gevinsten. Kanskje er det bedre å heller leke nødt eller sannhet med noen man allerede vet hvem er, forteller Fimreite.

Faglederen i politiet påpeker at anonymitet på nett ikke bare er knyttet til slike apper. Det finnes utallige personer som oppretter falske kontoer på Tiktok eller Snapchat og så sender stygge meldinger på den måten.

– Vedkommende føler seg trygg bak skjermen og bare peiser på med hat. I noen av de verste tilfellene blir barn og unge bedt om å ta livet av seg, sier Fimreite.

Betal, så får du vite hvem mobberen er

Sendit er gratis å bruke, men med mulighet for at man kan betale for å få hint som avdekker avsenderens identitet. Dette kan gjøre at barn som blir utsatt for trakasserende meldinger, blir fristet til å betale for å se hvem som har sendt en stygg melding.

– Akkurat det synes jeg er forkastelig, at barn i barneskolealder som blir utsatt for krenkende kommentarer og utsagn skal betale for å få hint til hvem som har skrevet dette. Mange vil selvsagt vite hvem som er avsenderen i slike tilfeller, og så må man betale mye penger for det. Her er det noen som tjener på andres ulykke, sier Sæter.

Han rådgir foreldre til å prate med barna sine om bruken av slike apper.

– Man kan aldri være sikker på intensjonen til den man kommuniserer med når man bruker apper der man kan være anonym. Det er viktig at foreldre prater med barna om dette, og setter seg inn i hvilke apper barna bruker. Sammen kan man reflektere omkring dilemmaer med anonymitet på nett og risikoen det medfører. Så hender det jo at barna laster ned appene selv om de ikke har lov til å være der og så opplever vanskelige situasjoner. Vi må vise at vi er tilgjengelige for å kunne snakke om alt, både det som er godt og vondt på nett. Hvis ikke blir det vanskelig for barna å si ifra til oss om krenkende opplevelser, oppfordrer Sæter.

Fimreite påpeker også at relasjonen mellom mobber og offer ofte henger sammen med noen i nærmiljøet.

– Dersom barnet har blitt utsatt for stygge meldinger, kan det hende at de vet hvem som står bak. Da er det viktig at barna snakker sammen med en voksen de stoler på. Er det svært alvorlig eller skremmende, bør man vurdere å kontakte politiet. Men i første omgang kan man løse det foreldre imellom, eller ved å kontakte skolen. Det er også lurt å bruke foreldremøtet som diskusjonsarena. Det er ikke alltid så lett å få med hele foreldregrupper på felles bestemmelser, men kanskje er slike apper noe man kan bli enige om at er en uting, mener Fimreite.

Og til barn og unge som bruker appen og som er blitt utsatt for noe uheldig, oppfordrer Sæter til at barn ikke svarer på stygge kommentarer. Det kan føre til en eskalering av situasjonen. I tillegg bør man oppfordre barna til å snakke med voksne dersom de blir utsatt for noe slik, enten det er foreldre, lærere, helsesykepleier på skolen, eller noen andre de stoler på.

Les mer:


STØTT VÅRT ARBEID – BLI MEDLEM

For under 300 kroner i året får du tips og råd hver uke på e-post, pluss tilgang til webinarer. Bli medlem av Barnevakten.