LEGO Fortnite

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI.

ANMELDELSE: Dette minispillet som finnes på Fortnite-plattformen er kraftig inspirert av Minecraft. Her skal man bygge baser med LEGO-deler, slåss mot dyr og monstre og samle ressurser for å overleve.

Fortnite er ikke lenger bare ett spill, men en plattform som gir tilgang til mange ulike spill. Sammen med LEGO og Epic Games har derfor spillet LEGO Fortnite blitt til. Og er i denne sammenheng kraftig inspirert av Minecraft.

Samtidig byr spillet på hakket mer polert grafikk, men likeså en engasjerende opplevelse og med samarbeidsmuligheter med venner på nett.

LEGO Fortnite

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Epic Games
Utgiver: Epic Games

Man får tilgang til LEGO Fortnite ved å laste ned Fortnite-plattformen. Sjangeren er overlevelse, men på samme måte som med Minecraft er det også et eget kreativt modus der man kan bygge fritt uten farer og risiko.

I «overlevelse» skal man utforske et vakkert landskap på jakt etter ressurser. Det innebærer blant annet å skaffe seg mat, varme, tre, stein og mer.

Omgivelsene byr på risiko. Det kan være farlige dyr og monstre som edderkopper og ulver, samt skjeletter og pirater. I tillegg kan det om natten bli kaldt og man kan bli utsatt for lynnedslag, sult og skade fra omgivelsene.

I det små starter man med å lage et enkelt hus av tre og et ildsted for å gi varme. Man kan også lage møbler og interiør som en seng å sove i, kister for å oppbevare ressurser og diverse arbeidsbenker for å foreldre råvarer som tre, stein og mer.

En øks gjør det lettere å hogge ned tre og en steinhakke gjør det kjappere å samle inn granitt.

Til å by på mat kan man jakte på sauer, kuer og andre dyr i omgivelsene. Sauer byr også på ull når man koser med de. Og etter hvert samler man inn råvarer som gjør det mulig å bygge større hus, møbler som senger, bord, stoler og diverse våpen som sverd, bue og skjold.

Fra små kår til større baser lager man en bosetning som man også kan invitere inn datastyrte medspillere på. Disse kan man også be om å hente inn ressurser, eller om å bli med ut på tok for å utforske omverdenen.

Langs vakre sletter og dype skoger finner man skattekister, forlatte hus og bosetninger. Det byr også på kamper med fiendtlige dyr og datastyrte spillfigurer.

Ellers byr spillet på en rekke prosesser. Man kan oppgradere landsbyen for å få plass til flere landsbybeboere. Og man kan i tillegg oppgradere arbeidsbenker for å foreldre bedre våpen og ressurser. Tre kan også gjøres om til planker og så videre.

I spillets kreative del trenger man ikke å samle inn ressurser. Tvert imot er alt tilgjengelig for bygging fra start. Man kan fjerne fiender, sult, temperaturendringer, død, innbyggere og mer. Eller velge å ha disse innstillingene påslått.

Byggingen holder seg tro til LEGO-konseptet. Det vil si at man får en oppskrift på det man skal bygge, og så plasserer man ut deler av bygget akkurat som man ville ha lagt ut LEGO-plater, steg for steg.

Dette fungerer smertefritt og nokså intuitivt. Selve spillverdenen er basert på spillmotoren til Fortnite-plattformen, og dermed er det hus, møbler og spillfigurer som først og fremst minner om LEGO.

LEGO Fortnite fremstår ikke som spesielt originalt, men allikevel som en engasjerende opplevelse. Her er det kraftige tråder til måten Minecraft er uformet på med sanking av ressurser og omhyggelig design av ulike byggverk.

Alt er samtidig ikke like firkantet og enkelt med tanke på grafikken som Minecraft bygger på, og man har heller ikke det uendelige landskapet som det kan bygges i. Spillet har derfor noen ulike trekk ved seg sammenlignet med Minecraft.

Det å bygge en base, utforske og samle innbyggere er spennende nok i seg selv i LEGO Fortnite. Kampsystemet er også godt laget, og det er alltid en opplevelse av overhengende fare når utstyr går tapt eller antallet fiender blir stort.

Og med mulighet til å spille med andre spillere, kan man utforske og bygge sammen. Det er et stort pluss i seg selv. Over tid loves det mer innhold, og bare i spillets tidligere versjon nå, er det mye på plass allerede.

Foto: skjermdump fra spillet

Egnethet

LEGO Fortnite har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI og er merket med vold og kjøpemuligheter.

PEGI skriver at spillet har vold som ikke er realistisk og i en barnevennlig kontekst. Videre forklarer PEGI at spillet har kampsystem der man kan bruke sverd, øks og eksplosiver. Det er ikke noe synlig blod, og spillfigurene man angriper går i oppløsning i LEGO-klosser når de blir overvunnet.

Videre forklarer PEGI at man kan kjøpe kosmetiske goder (skins og mer) for ekte penger.

Man kan også spille på kreativt modus og fjerne fiendtlige dyr og monstre dersom man ønsker å konsentrere bare på byggingen.

Ettersom man må laste ned Fortnite-plattformen for å få tilgang til LEGO Fortnite er det greit å være obs på aldersmerkingen også her.

Fortnite-plattformen er merket med «foreldreveiledning» av PEGI.

«Foreldreveiledning», betyr at plattformen har en bredde av innhold som enten er laget av brukere eller tilpasset ulike aldre. Foreldre anbefales derfor å veilede barna, og å sette seg inn i foreldreinnstillingene.

PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):

«Dette spillet er merket foreldreveiledning. Årsaken er at spillet inneholder mye brukerskapt innhold, noe som kan innebære innhold som er uegnet for yngre barn»

I tillegg skriver PEGI: At innholdet som man finner på plattformen endrer seg stadig vekk. Noe av det nye innholdet som legges til kan være uegnet for yngre barn. Det finnes også spill som er laget av selve utviklerne. Her er det spillere som kjemper mot hverandre i et spill der siste overlevende står igjen som vinner. Volden er urealistisk og uten blod. Ellers kan man kjøpe innhold for ekte penger.

Krav om konto

Man må også ha en Epic Games-konto for å få tilgang til plattformen. Barn som oppgir en kontoalder under 13 år, får en barnekonto. Foreldre må samtykke til kontoopprettelse på vegne av barna.

Fortnite-plattformen har også innlemmet et såkalt «battle pass» som er en slags sesongbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta). Det finnes også en abonnementsløsning (månedlig pris) som gir tilgang til jevne utbetalinger av V-bucks, battle pass og andre fordeler.

Vær også obs på at noen av minispillene på Fortnite-plattformen kan inneholde skrekkelementer og blod. Samtidig er det også eksempler på spill som er vurdert egnet for yngre barn (fra 3 år), der man kan kjøre biler, drifte en bondegård, løpe gjennom labyrinter og mer. Sett derfor på en sperre som hindrer tilgang til Fortnite-spill med høy aldersmerking.

Man bør også være oppmerksom på at Fortnite-plattformen inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat for alle eller på enkeltpersoner. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.

Foreldrekontroll

Epic Games har innlemmet innstillinger for foreldrekontroll. Man kan sette opp dette via systemet til Epic Games (les mer om dette her) eller inne på Fortnite-plattformen.

Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger. Disse finner man ved å gå til innstillinger/menyen. Her kan man sette opp:

  • Content rating: Angi en aldersgrense på hvilke minispill barna kan få tilgang til i Fortnite. Dette etter alder 3, 7 og 12 år. Alle minispill på Fortnite-plattformen har oppgitt en aldersmerking. Dersom aldersmerkingen på et minispill er høyere enn det du har gitt barna tilgang til, kan de spørre deg om tilgang til enkeltspill.
  • La barna få lage egne minispill (øyer) som de kan dele med andre eller ikke.
  • Filter for ufin språkbruk (vi antar at denne er best på engelske gloser, og ikke norske). Gjelder for tekst og ikke tale.
  • Krav om PIN-kode for å legge til nye venner. Barna kan altså ikke bli venner med nye personer i Fortnite uten at du som forelder skriver inn en PIN-kode.
  • Velg hvem barna kan chatte med (stemmechat). Venner, alle, kun venner og lagkamerater, eller ingen.
  • Skru av eller på tekst-chat.
  • Motta ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost,

Merk at innstillingene som gjøres inne på Fortnite-plattformen begrenser ikke chat/kommunikasjon på spillkonsollen og datamaskinens programmer utenom.

Veileder for å for å sette opp slike restriksjoner finner du her.

Velg begrensninger for pengebruk:

Kjøp av V-bucks trekkes direkte fra bankkort som er lagt inn på spillbutikken, det være Xbox Store, Epic Games på PC eller PlayStation Store. Derfor må en passordmur som hindrer kjøp av innhold, settes opp her. Slik går du frem på PlayStation og Xbox.

På PC, logger man inn på kontosiden til Epic Games og velger foreldrekontroll. Les mer om dette her.

Rapporter og blokker

Inne i spillet er det også mulig å rapportere andre brukere for ufin oppførsel. Gå til innstillinger/menyen. Her finner du rapporteringsmuligheten.

Man kan også blokkere spillere som er i vennelisten, eller «mute» – dempe mikrofonen slik at man ikke hører dem.

Totrinnsverifisering

Det er også lurt å skru på totrinnsverifisering. Dette hindrer andre fra å kuppe kontoen til barna, selv om de kan barnets brukernavn og passord. For å logge inn på Fortnite-plattformen på en spillkonsoll/datamaskin enn den man vanligvis bruker, må man skrive inn en unik kode som blir sendt på e-post eller SMS.

Totrinnsverifisering skrur man på inne på kontosiden til Epic Games.

Andre innstillinger

Inne på audio-menyen i innstillinger, kan man gjøre noen endringer:

  • Voice method – push to talk. Krever at man må trykke på en mikrofonknapp for å snakke, slik at mikrofonen ikke alltid er på.
  • Voice chat – slå av chat helt, eller velg hvem som kan høre barna når de chatter med stemmechat.
  • Voice reporting – av eller på om det skal være mulig å rapportere noe som er blitt sagt i stemmechat. Et opptak av chat sendes så til Epic Games for vurdering.

Inne på accound and privacy kan man velge:

  • Språkfilter av / på.
  • Hvem barna kan få venneinvitasjoner fra alle / venners venner / ingen.
  • Om barnet kan motta gaver eller ikke fra andre.
  • Hvem som kan bli med i gruppen (party) til barna.
  • Hvem som kan se barnas brukernavn (erstatte brukernavnet med «player» for andre spillere.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: LEGO Fortnite vil være overkommelig for mange barn i denne aldersgruppen. All tekst er på engelsk, og barn som ikke mestrer språket vil kunne gå glipp av en rekke grunnleggende instruksjoner og noe handling. Samtidig er menysystemet relativt overkommelig, og styringen likeså. Blant annet med tydelige symboler. Spillet er hakket enklere enn Minecraft på overlevelsesmoduset, også når det gjelder bygging.

12-15 år: Spillet kan også utfordre eldre spillere. Blant annet ved å velge «overlevelse» som modus. Her vil det ta tid å bygge opp en motstandsdyktig base, samt prøving og feiling for å kjempe mot de barskeste monstrene og skurkene.

16+: Spillet vil også kunne by på underholdning og utfordringer for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Skumle skrekkspill i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best

Fortnite-selskapet fikk kjempebot for ulovlig kjøpepress og innsamling av persondata

 

 

 

 

Bli medlem av Barnevakten