Fortnite Festival

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI.

ANMELDELSE: Dette minispillet på Fortnite-plattformen er kraftig inspirert av Guitar Hero-spillene. Her skal man trykke på riktige knapper i takt med musikken og slå seg løs som gitarist, bassist, trommis eller vokalist.

Fortnite er ikke lenger bare ett spill, men en plattform som gir tilgang til mange ulike spill. Derfor er det kanskje mest riktig å kalle det Fortnite-plattformen, og ikke bare «Fortnite». Av de mange spillene som man nå kan teste ut på plattformen, er Fortnite Festival på plass som et rytmebasert musikkspill.

Det er Epic Games som har laget Fortnite Festival. Altså de som eier Fortnite-plattformen. Det finnes ellers flere spill på plattformen som er laget av vanlige brukere.

Fortnite Festival

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch
Sjanger: Musikk
Utvikler: Epic Games
Utgiver: Epic Games

Fortnite Festival bygger på et veldig gøyalt konsept. Og spillet er kraftig inspirert av Guitar Hero-serien. Man skal altså velge en låt og tre inn i rollen som gitarist, bassist, vokalist eller trommis. Når sangen starter, skal man trykke på riktig knapp til riktig tid.

Bommer man, går musikken i utakt, i tillegg til at man får en lavere skår på slutten av sangen.

Dette er derfor et spill som utfordrer rytme, reaksjon og sanglede. Og Fortnite Festival er langt fra bare en billig replika av andre, lignende rytmespill. Hele konseptet er grundig gjennomført og spillmekanikken fungerer fortreffelig.

På bildet over ser du hvordan klosser faller ned fra toppen, og disse må times med riktig knapp når de når bunnen av gitarhalsen. Noen ganger holder et tastetrykk, andre ganger må man holde inn en eller flere knapper.

Det geniale er muligheter for å velge ulike instrumenter som man skal spille.

Ikke bare byr dette på variasjon, men man hører også hvordan eget innslag fullkommengjør eller ødelegger en låt. Og det å gyve løs på trommer er en helt annen opplevelse enn å ruve fra på gitaren.

Bare dette i seg selv er med på å skape variasjon i spillet.

Ellers kan man lage egne spillelister med sanger. Per nå er det ikke veldig mange sanger å velge fra, og noen er gratis, andre må man betale for. Men hele grunnlaget i dette spillet fungerer. Og dermed er det lite som tilsier at det ikke kan legges til mer musikk i tiden fremover.

Man kan også justere for vanskelighetsgrad for de ulike sangene. Og første gang når man starter Fortnite Festival, kan man kalibrere lyden fra spill til høyttaler slik at det blir minst mulig forsinkelse i spillet.

Og bare det at utviklerne har bakt inn en slik kalibrering i seg selv – fremstår som proft.

Ellers er spillet dandert med flotte farger og visuelle effekter. Som at spillfigurene står på en scene med en stor skare av tilhørere. Små filmsnutter viser hvordan artistene spiller på instrumenter, og ellers er det et fargesprak av ulike effekter.

Fortnite Festival er rett og slett bare veldig godt laget. Og man kan bare håpe at ikke altfor mye innhold og sangtitler blir låst bak betalingsmur.

Det er liten tvil om at musikkspill er en stor sjanger på spillfronten. Og utviklerne har laget et veldig godt spill. Her er det også mulighet for å spille sammen med venner. Så har man en liten drøm om å skape et band om enn bare i virtuell form, så kan Fortnite Festival være stedet å teste dette ut.

Fortnite Festival er et godt laget musikkspill som tilbyr populære låter og artister som Lady Gaga, The Killers og The Weeknd. For å nevne noen. Man kan kjøpe flere sanger for V-bucks, som da krever kjøp av ekte penter.

Forhåpentligvis vil utviklerne fortsette å tilby et stadig økende bibliotek med musikk av diverse slag.

Ellers fungerer spillet smertefritt rent teknisk. Her utfordres rytme og reaksjon samtidig som man nyter stilig musikk i lag med venner eller på egenhånd. Og med mulighet til å bytte mellom instrumenter kan man teste sanger fra forskjellige vinkler.

Foto: skjermdump fra spillet

Egnethet

Fortnite Festival har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI og er merket med ufint språk, sex og kjøpemuligheter.

PEGI skriver at spillet har ufin språkbruk og sangtekster som spiller på sex. Eksempelvis ord som «ho».

Dette vil naturligvis variere fra sang til sang.

Videre forklarer PEGI at man kan kjøpe kosmetiske goder (skins og sangtekster) for ekte penger.

Ettersom man må laste ned Fortnite-plattformen for å få tilgang til Fortnite Festival er det greit å være obs på aldersmerkingen også her.

Fortnite-plattformen er merket med «foreldreveiledning» av PEGI.

«Foreldreveiledning», betyr at plattformen har en bredde av innhold som enten er laget av brukere eller tilpasset ulike aldre. Foreldre anbefales derfor å veilede barna, og å sette seg inn i foreldreinnstillingene.

PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):

«Dette spillet er merket foreldreveiledning. Årsaken er at spillet inneholder mye brukerskapt innhold, noe som kan innebære innhold som er uegnet for yngre barn»

I tillegg skriver PEGI: At innholdet som man finner på plattformen endrer seg stadig vekk. Noe av det nye innholdet som legges til kan være uegnet for yngre barn. Det finnes også spill som er laget av selve utviklerne. Her er det spillere som kjemper mot hverandre i et spill der siste overlevende står igjen som vinner. Volden er urealistisk og uten blod. Ellers kan man kjøpe innhold for ekte penger.

Krav om konto

Man må også ha en Epic Games-konto for å få tilgang til plattformen. Barn som oppgir en kontoalder under 13 år, får en barnekonto. Foreldre må samtykke til kontoopprettelse på vegne av barna.

Fortnite-plattformen har også innlemmet et såkalt «battle pass» og et «festival pass» som er en slags sesongbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta). Det finnes også en abonnementsløsning (månedlig pris) som gir tilgang til jevne utbetalinger av V-bucks, battle pass og andre fordeler.

Vær også obs på at noen av minispillene på Fortnite-plattformen kan inneholde skrekkelementer og blod. Samtidig er det også eksempler på spill som er vurdert egnet for yngre barn (fra 3 år), der man kan kjøre biler, drifte en bondegård, løpe gjennom labyrinter og mer. Sett derfor på en sperre som hindrer tilgang til Fortnite-spill med høy aldersmerking.

Man bør også være oppmerksom på at Fortnite-plattformen inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat for alle eller på enkeltpersoner. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.

Foreldrekontroll

Epic Games har innlemmet innstillinger for foreldrekontroll. Man kan sette opp dette via systemet til Epic Games (les mer om dette her) eller inne på Fortnite-plattformen.

Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger. Disse finner man ved å gå til innstillinger/menyen. Her kan man sette opp:

  • Content rating: Angi en aldersgrense på hvilke minispill barna kan få tilgang til i Fortnite. Dette etter alder 3, 7 og 12 år. Alle minispill på Fortnite-plattformen har oppgitt en aldersmerking. Dersom aldersmerkingen på et minispill er høyere enn det du har gitt barna tilgang til, kan de spørre deg om tilgang til enkeltspill.
  • La barna få lage egne minispill (øyer) som de kan dele med andre eller ikke.
  • Filter for ufin språkbruk (vi antar at denne er best på engelske gloser, og ikke norske). Gjelder for tekst og ikke tale.
  • Krav om PIN-kode for å legge til nye venner. Barna kan altså ikke bli venner med nye personer i Fortnite uten at du som forelder skriver inn en PIN-kode.
  • Velg hvem barna kan chatte med (stemmechat). Venner, alle, kun venner og lagkamerater, eller ingen.
  • Skru av eller på tekst-chat.
  • Motta ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost,

Merk at innstillingene som gjøres inne på Fortnite-plattformen begrenser ikke chat/kommunikasjon på spillkonsollen og datamaskinens programmer utenom.

Veileder for å for å sette opp slike restriksjoner finner du her.

Velg begrensninger for pengebruk:

Kjøp av V-bucks trekkes direkte fra bankkort som er lagt inn på spillbutikken, det være Xbox Store, Epic Games på PC eller PlayStation Store. Derfor må en passordmur som hindrer kjøp av innhold, settes opp her. Slik går du frem på PlayStation og Xbox.

På PC, logger man inn på kontosiden til Epic Games og velger foreldrekontroll. Les mer om dette her.

Rapporter og blokker

Inne i spillet er det også mulig å rapportere andre brukere for ufin oppførsel. Gå til innstillinger/menyen. Her finner du rapporteringsmuligheten.

Man kan også blokkere spillere som er i vennelisten, eller «mute» – dempe mikrofonen slik at man ikke hører dem.

Totrinnsverifisering

Det er også lurt å skru på totrinnsverifisering. Dette hindrer andre fra å kuppe kontoen til barna, selv om de kan barnets brukernavn og passord. For å logge inn på Fortnite-plattformen på en spillkonsoll/datamaskin enn den man vanligvis bruker, må man skrive inn en unik kode som blir sendt på e-post eller SMS.

Totrinnsverifisering skrur man på inne på kontosiden til Epic Games.

Andre innstillinger

Inne på audio-menyen i innstillinger, kan man gjøre noen endringer:

  • Voice method – push to talk. Krever at man må trykke på en mikrofonknapp for å snakke, slik at mikrofonen ikke alltid er på.
  • Voice chat – slå av chat helt, eller velg hvem som kan høre barna når de chatter med stemmechat.
  • Voice reporting – av eller på om det skal være mulig å rapportere noe som er blitt sagt i stemmechat. Et opptak av chat sendes så til Epic Games for vurdering.

Inne på accound and privacy kan man velge:

  • Språkfilter av / på.
  • Hvem barna kan få venneinvitasjoner fra alle / venners venner / ingen.
  • Om barnet kan motta gaver eller ikke fra andre.
  • Hvem som kan bli med i gruppen (party) til barna.
  • Hvem som kan se barnas brukernavn (erstatte brukernavnet med «player» for andre spillere.

Vanskelighetsgrad:

0- 11 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

12-15 år: Spillet er overkommelig for denne aldersgruppen. Man kan tilpasse vanskelighetsgrad til hver enkelt sang. Ellers er det symboler og intuitiv spillmekanikk som er enkelt å komme i gang med.

16+: Spillet vil også kunne by på underholdning og utfordringer for eldre ungdom og voksne. For eksempel ved å sikte mot høyere poengsum.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Skumle skrekkspill i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best

Fortnite-selskapet fikk kjempebot for ulovlig kjøpepress og innsamling av persondata

 

 

 

 

Bli medlem av Barnevakten