Apper for å lære norsk

Øk ordforråd, lær det norske alfabetet og øv på lesing med disse appene som passer for minoritetsspråklige elever og andre barn som trenger språktrening.

Det finnes mange måter å lære språk på. Gjerne med støttemidler som nettbrett og mobiltelefoner. Her har vi samlet en liste med apper som kan være til hjelp for minoritetsspråklige elever.

Til deg som jobber i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om disse appene er innenfor dette eller ikke.

Øk ordforråd

Det finnes flere apper som har som mål å øke barnas ordforråd. Her er forslag til apper som hjelper barn å lære uttale og å knytte ord til bilder.

Ordlek XL

Teknisk sett dreier Ordlek XL seg både om å lære å lese og om å øke ordforråd. I denne appen blir barna presentert for en rekke gjenstander. De får så ordet opplest og må plassere bokstavene på riktig sted.

Ved å trykke på bildet kan de få ordet opplest så mange ganger de vil. Her er det ikke talesyntese, men en barnestemme som leser opp ordene. Et annet pluss er at hver gang man flytter på en bokstav, så leses også bokstavlyden opp.

Det er også mulig å velge vanskelighetsgrad for å få mer kompliserte ord å bryne seg på – til sammen over 200 ord.

Lenke til appen (App Store)

Lær alfabetet

For de som vil lære alfabetet er det en god dose apper å velge fra. Mange av disse trener barna på å gjenkjenne bokstavlyd, små og store bokstaver og det å forme bokstavene.

Lek ABC, Albert Åberg

Lek ABC, Albert Åberg blir bokstavene i alfabetet og tilhørende lyder presentert for barn, slik at barna ikke er avhengig av en voksen som lyderer bokstavene. På en tavle kan barna velge ønsket bokstav, lære hvordan denne formes (skrives), og høre uttalen. Flotte animasjoner og lyder gjør dette til en fengende lek.

Ord knyttes også til bilder og uttale – slik at barna kan øke ordforrådet også på denne måten. Blant annet er det en magisk maskin i appen der man setter sammen bokstaver til ord.

Lenke til appen (App Store)

Lenke til appen (Google Play)

LetterSchool – lær å skrive

LetterSchool minner om den tradisjonelle ABC-boka, men piffet opp med kule animasjoner og effekter. Her skal man velge ønsket bokstav og forme denne. Hver bokstav presenteres med bokstavlyd og eksempelord som blir lest opp.

Når barna former bokstaven vises det stilige animasjoner, som for eksempel bobler eller en rakett som følger linjene.

Lenke til appen (App Store)

Lenke til appen (Google Play)

Lær å stave/skrive

Etter at barna har lært bokstavene kan de sette disse sammen til ord – her er tips til apper som lærer barn å stave/skrive.

Graphogame

I denne appen lager barna sin egen dataspillfigur. Selve leseoppgavene er fordelt utover et kart. Her kan spillfiguren vandre frem og tilbake i en fargerik skog med trær, steiner og diverse planter.

Det gir også barna valgfrihet i hva slags typer oppgaver de ønsker å gå for. Gjøremålene er også ulike. Og det er kanskje en av appens store styrker. Her er det fin grafikk, spill-elementer og variasjon i gjøremålene, til tross for at læringsmålet er det samme: å lære bokstaver og ord.

Lenke til appen (App Store)

Lenke til appen (Google Play)

Catchy Words AR

Catchy Words AR kombinerer lek og staving ved hjelp av mobilkameraet. Måten spillet faktisk fungerer på er enkel. Alle bokstavene som hører til ordet er fanget i en boble. Man må derfor bevege seg nærme nok med mobilen i hånden til boblen sprekker.

Deretter spres bokstavene ut i rommet. Ved å nærme seg en bokstav «festes» denne til skjermen og man kan så slippe den inn i en boks. Bokstavene skal altså inn i riktig rekkefølge slik at de staver et ord.

Her kan læreren/forelderen skrive inn ord som barnet skal øve på å stave.

Lenke til appen (App Store)

Happi Staver

Denne appen har fine symboler, bokstaver lett tilgjengelig på skjermen slik at løsningsordene er innen rekkevidde for barn, og ord blir lest opp med tale på valgfritt språk (også norsk). Her er det totalt seksti kryssord å gå løs på og 300 ord å lære.

Hint til kryssord gis i form av bilde av ordene i stedet for synonymer og forklaringer som er typisk med kryssord for voksne. Dette gjør at appen egner seg ypperlig for yngre barn. Teksten i appen er på norsk, og det er få menyer å forholde seg til.

Lenke til appen (App Store)

Andre tips:

  • Når barna kan skrive: Appene Book Creator og Shadow Puppet egner seg for å lage fine bøker/presentasjoner
  • Google translate kan fungere som enkel ordbok for å oversette ord og setninger. Visste du også at Google Lens kan oversette tekst i bøker fra et språk til et annet bare ved å bruke mobilkameraet? Oversett engelskleksa til norsk for eksempel. Husk at Google ikke er særlig gode på personvern, og at data blir samlet inn fra barna når de bruker slike apper
  • Puppet Pals er fine apper for å lage dukketeater. Her kan barna spille inn stemmen sin og bevege figurer for å lage en historie eller presentasjon. På den måten kan de lage sine egne filmer
  • Inne på Minecraft kan man veksle mellom forskjellige språk. Og alle gjenstandene man kan bygge vises med et ikon og tekst. Så her kan barna lese ord som «stol», «stige», «seng», «ku» og mye mer
  • Poio er en fin app for yngre barn som skal lære seg bokstaver og å lese

Les mer:

Hovedbilde: Shutterstock / wavebreakmedia


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.