Foto: Shutterstock / Monkey Business Images. Bildet viser ei tenåring ved pulten sin hjemme. Hun har PC og blyanter på bordet. I hånden holder hun en telefon.

Startside: Lærerike apper og spill

Her har vi samlet en del apper og spill som barn kan lære noe av. Temaer er matematikk, natur, problemløsning, empati, musikk, bygging, nettvett og lignende.

Apper og spill for barn handler ofte om ren underholdning. Vi viser nedenfor en del apper og spill som har en ekstra dimensjon, for eksempel at man kan lære noe eller komme seg ut i naturen. Listen viser ikke nødvendigvis «skoleapper» som er laget for å oppfylle læreplanene, men likevel kan man lære noe.

Noen av appene kan barnet bruke alene. Men mange av appene gir også en god anledning til å sitte sammen med barnet. En av appene er et spill som foregår på et sykehus. Når for eksempel barnet er innom røntgenavdelingen, får du en fin anledning til å fortelle hva det er for noe.

Som voksen bør du lese vår omtale av den enkelte app eller spill før du sier til barnet at det er greit å laste ned. Vi oppgir for eksempel anbefalte aldersgrenser fra PEGI.

Det er som regel noe risiko forbundet med apper og spill:

1) Hvis appen åpner for chat, kan barnet komme i kontakt med fremmede med onde hensikter. Å koble seg til internett kan også bety at man legger igjen uheldige spor, for eksempel om hvilken adresse man oppholder seg på. Men ikke alle apper og spill er nødt til å være koblet til internett for å kunne brukes.

2) Ved uteapper, altså apper som skal brukes utendørs i forbindelse med natur eller lignende, kan det være fare for å rote seg bort i skogen eller gå over gaten uten å se seg for.

3) Barna kan bli skremt eller se noe upassende. Igjen: Sjekk aldersgrensen og vår omtale.

NB! I noen av lenkene nedenfor er det lange lister med forslag.

Ulike fag som musikk, matematikk, norsk osv
Programmering
Kropp og psykologi
Bygging, kreativitet, problemløsning
Apper som kombineres med vår fysiske virkelighet
Natur
Nettvett

Undervisningsvideoer for barn:

Ressurser for skole:

Aktiviteter for barn

Aktiviteter under pandemien (eller når dere er tomme for ideer). Listen viser alt fra gymøvelser til undervisning om stortinget.

Filmer som man kanskje kan lære noe av
Artikler for foreldre som vil lære barna noe
Legge bort skjerm og få litt fysisk aktivitet?