Appene som lar barna få dokterere

Se lungene i aksjon og hjertet pumpe blod, rett opp og bandasjer benbrudd og ta hånd om pasienter på venteværelset. Her er tips til apper som setter barna i legestolen.

Kroppen er fantastisk og underlig når den fungerer, og mindre hendig når den har fått et illebefinnende. Samtidig er sykdom en naturlig del av livet og kropp og helse definitivt noe som er verdt å utforske mer om.

Til det finner man flere apper som kan sette i gang nysgjerrighet og interesse. Her har vi tips til noen apper som lar barna få doktorere og lære mer om menneskekroppen.

Ta hånd om pasienter i Toca doctor

Kroppen er fantastisk og mystisk til en og samme tid. Iblant fungerer den som den skal, andre ganger kommer det rusk i maskineriet. Appen Toca doctor tar utgangspunkt i sistnevnte og gir barna muligheten til å utforske kroppens feil og mangler, for så å gjøre pasienten frisk igjen.

Det første barna blir presentert for er et røntgenbilde av en barnekropp. Deretter flyr en hendig liten robot som markerer hvor problemene befinner seg. Det kan være et beinbrudd, neseblod, en sprøyte som må settes eller noe annet som må utbedres.

Ved å trykke på de forskjellige punktene som dukker opp på kroppen, blir barna ført til et minispill.

Anbefalt aldersgrense: 4+ år fra App Store
Format: iOS

Les vår anmeldelse av appen her.

Hjelp syke dyr i Little Fox Animal Doctor

Little Fox Animal Doctor

I denne appen skal man ta hånd som syke dyr på et venteværelse. Man introduseres for en fargerik og levende verden, der barna tar doktorrollen og skal hjelpe ulike dyr som er blitt skadet. Grafikken er pen og med mange fine detaljer.

Det er for eksempel en rev som er kommet inn på legekontoret med mageknipe fordi han har spist for mye godteri i bursdagsselskapet. En ugle trenger hjelp fordi hun fikk lus da hun satt i parken. Spillet inneholder syv dyr med 21 ulike sykdomsforløp.

Fremgangen er enkel, man ser hva slags medisiner de ulike dyrene trenger og trekker frem riktig behandling. Dersom det er brukne ben må man for eksempel ta frem røntgen og sette beina på plass. Er en vinge brukket må man hente frem nål og tråd.

Anbefalt aldersgrense: 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store
Format: iOS/Android

Les vår anmeldelse av appen her.

Rett opp beinbrudd i Toca Pet Doctor

Fremmedlegemer i magen, beinbrudd og utslett – jobben som dyrlege er ingen enkel sak. I appen Toca Pet Doctor tar barna rollen som doktor og må hjelpe en rekke dyr som alle har fått en skade eller sykdom som de strever med.

På hovedskjermen ser man et venteværelse med femten syke dyr. Her er det snegler, duer, hunder, katter, skilpadder og mer. Felles for alle dyrene er at de er tegnet med herlige animasjoner og er nokså søte å se på.

Ved å trykke på hvert enkelt dyr ledes man til en sykdom eller skade. Duen har brukket en vinge og her må man sette beina på plass igjen, så bandasjere med gips. En skilpadde har havnet opp-ned og må snus og en frosk har fått heftige utslett.

Anbefalt aldersgrense: 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store
Format: iOS/Android

Les vår anmeldelse av appen her.

Lær mer om kroppens anatomi med Tinybop

Se maten bevege seg gjennom fordøyelsessystemet, eller utforsk hvordan nervesystemet fungerer.

Vår anatomi er noe av det mest komplekse maskineriet som finnes. Det finnes nok av oppslagsverk og bildemateriale som viser hvordan vi henger sammen. Tinybops app skiller seg ut ved at alt skrelles ned til en enkel interaksjon med kroppsmodeller.

Det er omtrent ingen tekst som støtter opplevelsen, derimot lærer man gjennom å se det hele i aksjon. Og det er her moroa virkelig begynner.

Anbefalt aldersgrense: 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store
Format: iOS/Android

Les vår anmeldelse av appen her.

Utforsk hjertet, svangerskap og fordøyelsessystemet

Appen Hvordan Fungerer Kroppen Min? er altså en glimrende app som visualiserer hvordan menneskekroppen henger sammen og virker. Den legger til rette for interaktivitet og utforsking, men noe av det som skjer i appen, vil ikke nødvendigvis være forståelig for barn rent intuitivt.

Utforsk fordøyelsessystemet, svangerskap, hjertet og lunger – med mer. På en interaktiv og visuell måte.

Anbefalt aldersgrense: 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store
Format: iOS/Android

Les vår anmeldelse av appen her.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.