Fem apper som lærer barn problemløsing

Med disse appene lærer barn tålmodighet, det å våge å feile, samt det å lete etter løsninger på problemer.

Uten å bli altfor filosofisk så handler livet, i det minste delvis, om det å håndtere problemer. Inni hodet må vi mane opp tanker som «dette får jeg til» og «ikke gi opp». Altså et tankesett som gjør at vi våger å prøve og feile helt til vi klarer å finne løsningen.

Apper og spill er genialt i den sammenheng da mediet byr på et miljø hvor det er trygt å feile. Med mobilen i hånda er det bare deg og appen – og du kan prøve så mange ganger du bare vil. Ingen dømmer deg!

Og kanskje kan spill og apper være med på å hjelpe barn med å utvikle evner til problemløsing også utenfor skjerm. Her er i hvert fall tips til fem apper som lærer barn problemløsing. Noen av appene passer for alle aldre (så lenge barn har finmotorikken på plass). I tillegg har vi her apper som vi anbefaler fra seks og ni år.

Bli gjerne med barna og løs utfordringene sammen med dem!

OBS OBS!

  • Når vi lenker til anmeldelser så kan disse være av eldre dato og ikke ha siste, oppdatert informasjon
  • Noen av disse appene kan ha høyere vanskelighetsgrad enn det barnet ditt mestrer. Våre forslag til alder er bare generelle estimat
  • Det er mulig å kjøpe innhold for ekte penger i noen av disse appene. Ha derfor på kjøpssperre slik at barna ikke handler uten din tillatelse

Les mer om kjøpssperrer her!

Thinkrolls

Thinkrolls er en serie med apper som lærer barn i alle aldre om logikk og problemløsing.  Her skal barna lede en spillfigur gjennom en rekke labyrinter. Langs veien er det satt opp ulike hindringer. Det kan for eksempel være en mur eller farlig «lava».

Til hjelp har barna flere brikker som kan være med på å løse hindringene som står i veien.

Etter hvert blir hindringene og løsningsmåtene mer komplekse. Men det er ingen tidsgrenser og barna får et uendelig antall med forsøk. Og så klart – her kan også barna og foreldrene gå sammen om å løse utfordringene! Det finnes flere spill i serien som tar for seg alt fra fantasi og eventyr til verdensrommet.

Les anmeldelsen vår av appen her. Og her!

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Super Sharp

Super Sharp

Hva får du om du spleiser spillet Fruit Ninja med Angry Birds? Super Sharp! I dette spillet blir fingeren skarp som en kniv, og man skal bruke den til å løse en rekke logiske gåter. Man presenteres for en rekke nivåer som øker i vanskelighetsgrad, men målet er alltid det samme:

Å slå ut en gitt mengde målfigurer, og for å gjøre dette må man få andre figurer til å falle over dem.

Det begynner så enkelt som å kutte en hvit figur på toppen av skjermen, og gravitasjonen gjør at biten faller ned på målet man skal treffe. Men så endres dette fra nivå til nivå. Plutselig er det noen ugjennomtrengelige plattformer som må unngås.

Her kommer svingradius og stigning inn i bildet. Alle de logiske gåtene er nemlig basert på fysikk.

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Format: iOS
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Monument Valley 2

Med vakre bilder, stemningsfull musikk og utfordrende, logiske hindringer som skal løses, er Monument Valley 2 et fengende spill. Her skal man lede en mor og barnet hennes gjennom en labyrint av vakker arkitektur.

Fordelt på enkeltstående nivåer med økende vanskelighetsgrad, må man utforske tredimensjonale konstruksjoner og finne veien videre ved å overkomme logiske hindringer.

Stort sett beveger man seg mellom ulike platå, og her gjelder det å bruke ulike hjul og håndtak for å snu på plattformer for å lage en sti for spillfiguren. I starten er dette nokså intuitivt og enkelt, men etter hvert blir det flere hindringer om hverandre, og som krever at man ser konstruksjoner fra flere perspektiver.

Selve tårnet eller spillbrettet kan minne om en optisk illusjon, der en tilsynelatende uoverkommelig hindring blir en passerbar vei så snart man vender på en plattform.

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra seks år

Mekorama

Mekorama er et spill som byr på logisk hjernetrim. Målet er å føre en liten robot fra start til slutt gjennom en rekke nivåer som øker i vanskelighetsgrad.

For det første, så er grafikken enkel, men nydelig. Man ser en slags bygningsstruktur i 3D, og man kan rotere kameraet for å få nødvendig oversikt.

Myke linjer og varierte farger gjør grafikken innbydende. Nivåene er bygget opp av klosser, som minner litt om Lego eller Minecraft.

I tillegg kan man skape egne nivåer og legge opp til logiske utfordringer som må løses. Her kommer det kreative elementet inn, og det er opp til spilleren selv å tenke ut nivåer, som senere kan deles med venner. Andre kan nemlig kopiere nivåer fra din mobil ved å skanne en kode med kameraet.

Spillet er gratis å laste ned, men inneholder reklame. Dette kan man betale for å bli kvitt.

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra seks år

Perchang

Perchang

Hvis du har sansen for dominobrikker som faller på rekke og rad, så er dette spillet for deg. Her er det derimot klinkekuler som skal rulle en gitt bane, for så å havne i en eller flere beholdere. Målet er å samle så mange klinkekuler som mulig, og på kortest mulig tid.

Ved å bruke alt fra husker til vifter må man innrette stien som kula følger frem til målet sitt. Man kan også angi knapper til ulike redskaper. Målet er å «time» bevegelsene til kulen med det du har av materiell på stien. Jo flere kuler du mister, jo færre poeng får du.

Grafikken er vakker og innbydende. Det er en slags behagelig og strukturert stemning i bildet, og musikken hjelper også til med å skape denne opplevelsen.

Man kan kjøpe nye nivåer i appen ved å betale ekte penger.

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra seks år

Tilleggstips: Shadowmatic

Shadowmatic

Shadowmatic skal man rotere en eller flere gjenstander for å gjengi et bestemt skyggemotiv. Man vet aldri helt hva man skal ende opp med, men en indikator med et gitt antall prikker sier ifra når man nærmer seg målet.

Uansett er dette et puslespill som skiller seg ut.

Grafikken er vakker og spillet byr på en helt spesiell stemning og musikk. Med appen får man over 100 oppgaver å bryne seg på og tolv forskjellige omgivelser. Spillet byr også på hjelp og hint dersom man ikke klarer å finne løsningen.

Men det er ikke alltid like enkelt å komme i mål. Så her må man være utholdende og prøve seg frem. Og tåle den samme følelsen som når man ikke finner løsningsordet i et kryssord.

Les anmeldelsen vår av spillet her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra ni år

Les mer: