Filmtips: Lær mer om norsk historie

Tips til gode og lærerike filmer for barn og unge. Enten det er på skolen eller hjemme, kan denne samlingen med filmer både underholde og øke innsikten i norsk historie.

I denne artikkelen har vi hentet frem et knippe filmer fra Barnevaktens store database med filmanmeldelser som handler om en eller flere historiske hendelser eller personer.

Du kan søke etter flere filmer med lignende eller andre tema i vår database ved å klikke her

Fra seks år

Yohan – Barnevandrer

Yohan – Barnevandrer

Norsk drama, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Filmen er en Askeladden-fortelling om talentfulle Yohan på ti år. Han bor på en fattig heigård sammen med foreldre og fire søsken. Yohan blir tvunget ut på vandring til de rikere gårder øst på Sørlandet. Han blir gjeter og passer buskapen mot ulv og bjørn og truende mennesker. Filmen er tro mot historiske fakta om barnevandringene på Sørlandet på slutten av 1800-tallet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Flukten over grensen

Flukten over grensen

Norsk drama, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en sterk norsk barnefilm med viktig og spennende tematikk og veldig flinke barneskuespillere. Ideen med å fortelle en krigshistorie fortalt på barns premisser, fra barns synsvinkel, er glimrende. Det åpner for mange spennende perspektiver, samtidig som barn får tilgang til en viktig og tankevekkende sjanger. Dette er en klok og viktig historie som egner seg svært godt som utgangspunkt for læring om både krigen og menneskets natur på godt og vondt. Og at filmen unngår å dra et tydelig skille mellom hvem som er gode og hvem som er vonde, basert på «uniformen» man bærer, det formidler et flott budskap til unge seere.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kongens nei

Norsk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en sterk beskrivelse av noen av de viktigste døgnene i Norges historie. I denne filmen følger vi de dramatiske timene rundt 9. april, da Tyskland invaderte Norge og Norges regjering måtte ta stilling til hvordan de skulle håndtere situasjonen – kapitulere og legge seg under Tyskland frivillig, eller erklære krig. Kongens nei til tyskerne er en svært viktig hendelse i det norske demokratiets historie, og filmen viser hvordan Kong Haakon VII må ta svært bevisste valg ut fra hva som er hans rolle i samfunnet. Dramaet er lavmælt skildret, med forholdsvis lite action og mer fokus på personlige beskrivelser. Måten Haakon blir skildret som et helt menneske, med alt fra sine ryggproblemer til sin store omsorg for barn, er gjort på en varm og rørende måte – og mesterlig spilt av Jesper Christensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kon-Tiki

Norsk drama, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Historien om Thor Heyerdahls fantastiske ferd over Stillehavet er blitt et storslått, spennende og visuelt imponerende eventyr. Bildene er fantastisk flotte, og havet fremstår som en mektig, uendelig vakker og til tider nådeløs naturkraft. Barn og unge kan lære mye verdifullt om bragden til Heyerdahl, men merk at filmskaperne har tatt seg friheter i forhold til hva som virkelig skjedde.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra tolv år

Amundsen

Amundsen

Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Dette er en kald film. Scenene fra isødet knaker av kulde, og personskildringen er like kald. Her tegnes et bilde av en sterk, sta og til tider nådeløs mann. Historien fortelles fra brorens perspektiv, noe som åpner for at vi kan reflektere og gjøre egne resonnement om Amundsen som person. Filmen handler om en viktig og stolt del av Norges historie, og egner seg utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den største forbrytelsen

Den største forbrytelsen

Norsk drama, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Sterkt og ubehagelig, men viktig og svært godt drama om jødeforfølgelsen i Norge. Den største forbrytelsen er en ambisiøs og storslått film som vil gjøre deg sint, trist, ubekvem – men forhåpentligvis også mer bevisst på og engasjert i viktige samfunnsspørsmål som er aktuelle også i dag. Filmen lykkes svært godt med å skildre det bunnløst urettferdige og grusomme en helt vanlig norsk familie ble utsatt for – bare på grunn av at de var jøder. Merk at denne filmen den oppleves som veldig sterk og den vil ikke etterlate noen upåvirket når rulletekstene kommer. Filmen er realistisk skildret, den blir stadig mer ubehagelig å se, den har noen voldelige scener og viser mishandling.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spionen

Spionen

Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Spennende og lærerikt drama om Sonja Wigert, divaen som ble rekruttert av både svenskene og tyskerne for å drive spionasje under andre verdenskrig. Sonja Wigert var et kjent navn på slutten av 1930-tallet og inn i krigens dager, både i Norge og Sverige. Hun var en norsk skuespiller som bodde i Stockholm, og hun frekventerte den kulturelle og politiske eliten. Sonja nøler i starten med å velge side i konflikten, men etter faren blir arrestert av tyskerne blir valget lett. Sonja lar seg rekruttere av svensk etterretning, og får i oppdrag å spionere på tyskerne. Men så ber tyskerne henne om å spionere på svenskene, og det livsfarlige spillet utvikler seg til å bli svært så vanskelig å håndtere.
Les Barnevaktens anmeldelse

Birkebeinerne

Norsk drama, 2015
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

Når kong Håkon Sverresson tas livet av i 1204, havner Norge i en dramatisk maktkamp. På den ene siden står Baglerne, som har kontrollen på Østlandet og som er ute etter å ta makten i hele Norge. På den andre siden står støttespillerne til kongens uekte sønn – spedbarnet Håkon Håkonsson. Birkebeinerne har samlet et solid lag med skuespillere som leverer gode prestasjoner. Filmen er flott fotografert, der et historisk Vinter-Norge fremstilles gjennom nydelige bilder. Da er det skuffende at historien fremstår ufokusert og ikke klarer å vekke det store engasjementet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Sonja

Sonja

Norsk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer fra tolv år

I 1936 ligger verden for føttene til Sonia Henie. Hun er olympisk mester og tidenes største kunstløper. Etter å ha møtt en amerikansk investor bestemmer hun seg for å dra til Hollywood, og innen kort tid har hun både fått filmkontrakt og et populært skøyteshow. «Sonja» er en vellaget film med som har nerve og drama, men vi synes filmen har et noe ensidig fokus på den mørke siden ved Sonja Henie, både som person og som berømt stjerne. V i får aldri et dypere blikk inn i hva som driver Sonja som menneske. Men skuespillerprestasjonene er solide, og personskildringene er godt gjennomført.
Les Barnevaktens anmeldelse