Slik setter du opp Playstation 5 for barn

Luk ut spill og apper med høy aldersgrense, begrens kjøp av spill og innhold, chat og sett grenser for tidsbruk. Styr alt fra Sonys app på telefonen din, eller direkte på spillkonsollen.

Tryggere innstillinger i Playstation 5

Spillkonsollen fra Sony, Playstation 5, gir barn og unge tilgang til mange spennende spill. Men samtidig kan barn få tilgang til upassende innhold i spill med høy aldersgrense, for eksempel vold, nakenhet, ufint språk, skremmende bilder og så videre.

I tillegg kan barna kommunisere med både venner og fremmede, kjøpe spill og innhold for ekte penger, og tilbringe nærmest ubegrenset tid med spill.

Vel, med mindre foreldre setter opp en foreldrekontroll. For med enkle innstillinger og mer tilgjengelige verktøy enn noen gang kan foreldre tilpasse Playstation-konsollen for barn.

Men husk at ingen filtre og innstillinger er hundre prosent sikre. Barn kan finne måter å omgå disse på, og en foreldrekontroll kan aldri erstatte dialog med barna om trygg og bevisst mediebruk.

Hva kan du begrense med foreldreinnstillinger til Playstation?

Sony har tatt noen grep for å gjøre Playstation-konsollen mer «barnevennlig». Som forelder kan du sette opp begrensninger for:

 • Spill og apper: begrens tilgang til spill og apper etter alder.
 • Blu-ray og DVD-filmer: begrens fysiske medier etter alder.
 • Bruk av PlayStation VR.
 • Nettleser: begrens nettleseren til å kun åpne nettadresser som deles i meldinger, og koblinger til nettsider i spill.
 • Kommunikasjon: steng for chat på Playstations innebygde chattefunksjon.
 • Forbruk: sett en beløpsgrense som barna kan handle for. Pengene trekkes fra en digital lommebok som fylles på med bankkortet til mor eller far.
 • Spilletid: hvor lenge og mellom hvilke tidsrom skal barna få lov til å spille? Her kan man sette ulike tidsgrenser for hver enkelt dag i uken.

Aller først: Hold foreldrekontoen adskilt fra barnekontoen(e)

Når man starter opp Playstation-konsollen for første gang, blir man bedt om å logge inn, eller om å opprette en konto for Playstation Network.

Her er det lurt å lage en konto som er beregnet for foreldre. Da kan man opprette flere «barnekontoer» som kan administreres av den voksne i husholdningen.

Sikre foreldrekontoen med et passord

Man kan også låse innloggingen til foreldrekontoen på Playstation-konsollen, slik at barna ikke får tilgang til denne for så å kunne endre på diverse innstillinger.

Logg inn på Playstation-konsollen med din foreldrekonto. Finn frem til innstillinger. Gå inn på brukere og kontoer. Velg påloggingsinnstillinger.

Fjern avhukingen på logg på PS5-enheten automatisk, og velg så innstill en passkode for pålogging for PS5-enheten.

Det er også lurt å ha på totrinnsverifisering. Dette gjør det vanskeligere for uvedkommende å stjele en konto, fordi det blir sendt en unik kode til din epost/mobiltelefon for hver nye pålogging:

Trykk deg inn på innstillinger. Velg brukere og kontoer. Trykk deg inn på konto og sikkerhet. Velg totrinnsverifisering.

Lag egne kontoer til barna

Sony har et system for å opprette og sette grenser for barnekontoer på Sonys spillkonsoll. Man kan ha flere barnekontoer med ulike innstillinger for hver. På det vis kan man sette opp begrensninger på vegne av barna, og forskjellige grenser som gjelder for syvåringen og trettenåringen for eksempel.

På konsoll:

Logg inn på Playstation-konsollen med din konto. Gå inn på innstillinger. Velg familie-og foreldrekontroller. Velg familieadministrasjon. Her kan man legge til nye familiemedlemmer, og man kan trykke seg inn på hver enkelt bruker for å sette opp forskjellige typer begrensninger.

Det kan også være fornuftig å trykke innom på PS5-konsollbegrensninger. Her kan man sette opp en firesifret kode, og man kan låse konsollen slik at det ikke er mulig for barna å opprette nye brukere, eller logge på med nye kontoer som ikke er begrenset av foreldrekontrollen.

På nettside:

Sony viderefører deg til denne nettsiden for å opprette barnekontoer. Denne nettsiden er på sett og vis mer oversiktlig og enklere å bruke enn menysystemet på spillkonsollen.

Ved å trykke på fanen familieadministrasjon kan man enkelt legge til en ny bruker, eller gå inn på hver enkelt barnekonto for å sette begrensninger.

På denne siden kan man også:

 • Sjekke gjennom kjøp som er blitt gjort på konsollen: trykk på fanen transaksjonshistorikk
 • Se hvilke abonnement som er aktive under fanen: abonnement
 • Påse at man må taste inn passord ved kjøp på konsollen: gå inn på fanen betalingsmåte og gå nedover listen til innstillingen krev passord ved kassen
 • Fylle på en digital lommebok, altså overfør en sum fra bankkortet som barna kan handle med ut ifra en månedlig beløpsgrense: gå inn på fanen betalingsmåte og gå ned til legg til et beløp
 • Gjenopprette passord dersom barna har glemt dette: trykk deg inn på barnets konto inne på familieadministrasjon og velg reset password

Styr innstillingene fra en app

Sony har også en egen app. Playstation-app (her er lenker til nedlasting i Google Play og iOS). Den er gratis å laste ned og gir deg som forelder mulighet til å velge innstillinger direkte fra mobilen din.

I praksis er appen utviklet med tanke på de som spiller på Playstation 5, og ikke spesifikt for foreldre. Men det er mulig å bruke appen som en snarvei til familieadministrasjon-innstillingene.

Se over barnets personverninnstillinger

Man bør også se over barnets personverninnstillinger. Disse finner man ved å logge seg inn på barnets konto på spillkonsollen. Så ved å trykke seg inn på innstillinger, brukere og kontoer og personvern.

Her kan man justere for hvem som kan se vennelisten, hvem som kan se barnets påloggingsstatus og hvilke spill de spiller, hvem kan sende venneforespørsler og hvem kan kommunisere via meldinger.

Hva er det foreldreinnstillingene ikke dekker?

Ingen filtre eller foreldreinnstillinger er helt sikre. Men de hjelper godt på vei. Her er noen svakheter vi fant:

 • Barna kan fortsatt laste ned gratis spill og apper uten godkjennelse fra foreldre. Bare så lenge de er innenfor «aldersgrensen» som er valgt for barna. Det kan bety at barna får tilgang til spill som man ikke ønsker at de skal spille. Men foreldre får allikevel en oversikt over nyinstallerte spill/apper på mail.
 • Spillchat reguleres av Playstation-innstillingene. Men dette gjelder kommunikasjon gjennom tjenesten som Sony driver, og det er ikke sikkert at dette gjelder i andre spill og apper. Sagt på en enklere måte: barna kan kanskje bare chatte med venner inne på Playstation-konsollen, men dersom de laster ned Fortnite, så kan de potensielt prate med hvem som helst inne i spillet.
 • Full oversikt over hva barna gjør og når de gjør det inne på Playstation-konsollen kan grense til overvåkning. Blir det for mye informasjon og sporing av barnas aktiviteter?
 • Innstillinger kan gi falsk trygghet. Selv om man har tillatt innhold innenfor en gitt alder, kan det fortsatt være funksjoner i spill som kan by på utfordringer, for eksempel trakassering og mobbing i spillchat.
 • Funksjonen for å styre skjermtid på Playstation kan også bli kunstig og skape mer frustrasjon enn det løser. Setter man en absolutt grense for 1 time med spilling, men så trenger barna bare noen minutter til for å gjøre den siste runden ferdig i Fortnite for eksempel.
Les også

Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett