Star Wars: The Force Awakens

Er det greit at seks-syvåringer ser Star Wars og Harry Potter?

Mange barn i seks-syvårsalderen ønsker å se Star Wars, Harry Potter og superheltfilmer. Hvordan skal man som forelder forholde seg til dette?

NB! Denne artikkelen har innhold som delvis er utdatert.
Gjeldende aldersgrenser på Harry Potter-filmene finner du her.

Ved jevne mellomrom kontaktes Barnevakten av foreldre som kjenner på et dilemma. Poden har lyst til å se Star Wars-filmer fordi vennene snakker om hvor spennende de er. Eller det skal være bursdagsbesøk, og alle vil se Harry Potter. For eksempel.

Men Star Wars- og Harry Potter-filmene har elleve års aldersgrense, og etter den nye Beskyttelsesloven trådte i kraft sommeren 2015 får denne typen filmer som regel den nye tolvårsgrensen. (Kinoaktuelle Star Wars: The Force Awakens har tolv års aldersgrense, red.anm.)

(Foto: Studio 1 fotografene)
Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten. (Foto: Studio 1 fotografene)

– Mange foreldre kjenner på et press om å gi etter. Hos mange er det blitt stuereint å la barna se disse filmene fordi det er klassikere som veldig mange har et forhold til. Da er det vanskelig å være den som sier nei når så mange andre får lov, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Men bør man gi etter og la barna se disse filmene? I den sammenheng er det noen faktorer det kan være lurt å reflektere over før man tar en avgjørelse:

Aldersgrenser er satt av en grunn

Når filmer og programmer klassifiseres etter Beskyttelsesloven, tas det utgangspunkt i om innholdet kan være skadelig eller alvorlig skadelig for barn og unges velbefinnende. Kort sagt er skadelig innhold noe som kan skape angst, vekke uro eller virke skremmende for enkelte aldersgrupper.

Les mer om skadelig innhold: Slik er de nye aldersgrensene 

Ifølge kriteriene i Beskyttelsesloven vil følgende innhold normalt godtas i en film med tolv års aldersgrense:

Stemning/uttrykk:

 • Gjennomgående mørk stemning
 • Noe frykt (karakterer, scener eller musikk)
 • Kortvarige skrekkeffekter

Vold: 

 • Parodisk/humoristisk
 • Urealistisk
 • Actionpreget vold i realfilm («live action»)
 • Sjangertypisk (fantasi/eventyr)

Seksualitet:

 • Lite nærgående skildringer av alminnelig seksualitet
 • På barn og unges premisser

Annen tematikk:

 • Samlivskonflikter
 • Sterke følelsesutbrudd
 • Lite nærgående skildringer eller innslag fra krig, katastrofer, terror m.m.
 • Gjennomgående grov humor (nedsettende, sarkastisk eller seksualisert)

Når det gjelder eventyrfilmer som Star Wars og Harry Potter, så er dette sjangertypiske filmer som foregår i et tydelig fantasiunivers. Av den grunn vil skildringer av voldshandlinger og korte skrekkfilmeffekter i større grad godtas innenfor tolvårsgrensen enn i mer virkelighetsnære filmer. Det fører til at volds- og spenningsnivået i eventyrfilmer med tolvårsgrense kan være høyt (Hunger Games- og Maze Runner-serien er gode eksempler på dette).

Barn er ulike

Det kan være store individuelle forskjeller i en aldersgruppe i forhold til hvordan man reagerer på medieinnhold.

– Foreldre kjenner barna sine best, og er de som bør være best skikket til å ta avgjørelser om hva barna skal eksponeres for, sier rådgiver Kjellaug Toneheim Tønnesen.

– Mange barn yngre enn aldersgrensen til Harry Potter-filmene (elleve års aldersgrense, red. anm.) kan se disse uten at det fører til negative konsekvenser. På den annen side kan det være like mange barn som ikke får sove om natten fordi de ligger og tenker på Voldemort. I Harry Potter-serien blir også filmene skumlere etter hvert, så det er stor forskjell på å se den første filmen og den dramatiske avslutningen, selv om aldersgrensen er den samme.

Rådgiveren trekker frem at Beskyttelsesloven gir foreldre anledning til å ta barn med på filmer på kino med aldersgrense ett hakk lavere enn barnas alder. Dette er den såkalte «ledsagerregelen», og innebærer altså at foreldre kan ta barn ned til ni år med på en film med tolv års aldersgrense.

– Ledsagerregelen gir foreldre anledning til å gjøre individuelle vurderinger i forhold til hva barna skal få lov til å se. Regelen gjelder på kino, men kan være god å ha i bakhodet også når man skal se film hjemme i stuen. På generelt grunnlag vil vi uansett ikke anbefale at barn under ni år ser film med tolv års aldersgrense. Og hvis det er snakk om andres barn, så undersøk med barnets foreldre om hva de mener er greit.

Tar vi fra barna en god filmopplevelse?

Star Wars- og Harry Potter-filmene er eksempler på populærkulturelle fenomener som har skapt begeistring over hele verden, og som i mange tilfeller byr på filmopplevelser av høy kvalitet.

Tønnesen mener foreldre bør stille seg selv et spørsmål:

– Dersom vi eksponerer barn for filmer de kanskje ikke er modne nok til å absorbere eller takle, tar vi da fra dem en god filmopplevelse de kunne hatt når de blir eldre?

– Vi ønsker at barn skal ha gode medieopplevelser, og mener at nytteverdien og gleden kan bli tatt fra dem ved å eksponere dem for filmer med for høy aldersgrense.

Ha dialog med andre foreldre

Det vanskeligste dilemmaet er nok likevel hvordan man skal forholde seg til at «alle andre får lov». Som nevnt er det ikke lett å si nei hvis barna faller litt utenfor når de er blant de få som ikke får lov til å se en film.

I den sammenheng er det lurt å ha en åpen dialog med andre foreldre, og forsøke å bli enige om noen enkle kjøreregler.

– Det kan være lurt å snakke litt sammen om filmenes innhold, slik at man har en felles forståelse av hvilken type innhold som kan være problematisk. Da får man et felles grunnlag som man kan ta avgjørelser ut fra, sier Tønnesen.

– Og så skal man ikke være redd for å vise til aldersgrensen, og ha tiltro at merkeordningen tar barns utvikling og barnas behov på alvor. Med den nye Beskyttelsesloven har vi fått et godt lovverk som man bør forholde seg til. Barn under åtte år bør ikke få lov til å se tolvårsfilmer. Fra ni år står foreldre mer fritt til å vurdere i forhold til ledsagerregelen, så her må foreldre ta egne valg. Men når det gjelder felles visninger i bursdagsselskap og lignende, da er vår anbefaling at den gitte aldersgrensen bør overholdes.

Et mulig alternativ

– Gjennom dialogen kan man jo også finne alternative løsninger, mener rådgiveren.

Hun viser til Star Wars som eksempel, som er veldig i vinden etter at Rogue One: A Star Wars Story ble lansert i desember 2016.

– Star Wars er et stort univers som går langt ut over filmene. Det finnes en rekke spill, tegnefilmer, tegneserier, bøker og mye mer. En Star Wars-tegnefilm kan i større grad være noe som alle kan ha glede av sammen i et litt mer barnevennlig format. Da får man en inngangsport til serien, så kan man heller glede seg til å se spillefilmene når man blir litt eldre.