Foto: Shutterstock

Youtube og Tiktok er barnas favoritter

Snapchat faller i popularitet mens Tiktok stiger. Youtube er den mest popuære strømmetjenesten. Dette kommer frem i en undersøkelse blant norske barn.

«Mediebarn» er en årlig undersøkelse som gjennomføres av Kantar hvor over 700 barn i alderen 3–11 år intervjues. Spørsmålene om nyheter og sosiale medier gikk kun til 6-11-åringene. Undersøkelsen ble gjennomført i mai 2020 da skolene hadde åpnet igjen etter at de var koronastengt.

Seniorrådgiver Nils Petter Strømmen i Kantar nevner fem hovedfunn fra undersøkelsen:

  • Økt nyhetsinteresse hos barna.
  • Markant økning i konsumet av levende bilder.
  • Barnas lineære tv-seing fortsetter å falle.
  • Youtube er største strømmetjeneste, men NRK Super står som en påle.
  • TikTok-feberen herjer.

Foto: Skjermdump av Supernytt på Tiktoks nettside.

Antagelig er det koronakrisen som har gjort at barn har vært mer opptatt av nyheter. Særlig Aftenposten Junior kan vise til økt oppslutning i år, viser undersøkelsen. Barn har også sett betydelig mer på NRKs Supernytt denne våren, spesielt i tiden rett etter nedstengingen av landet. Bildet over viser Supernytt på Tiktoks nettsider, her er det 152.000 personer som følger deres kanal.

Nils Petter Strømmen, seniorrådgiver i Kantar.

– Forhåpentligvis blir barnas nyhetsbehov forbigående og kortvarig. Det er sjelden godt nytt at de yngste innbyggerne er spesielt opptatt av nyhetsbildet, sier Nils Petter Strømmen.

Nesten tre timer strømming hver dag

Norske barn brukte 2 timer og 47 minutter på levende bilder daglig i mars og april, det er en økning på en drøy time sammenlignet med samme periode i fjor. «Ikke ha dårlig samvittighet for skjermtiden nå«, skrev Barnevakten 1. april 2020.

Det var Youtube og Netflix som fikk sterkest vekst innen strømmetjenester. 9 av 10 norske barn bruker nå strømmetjenester for levende bilder daglig, også etter at skolene åpnet igjen.

Barnas lineære tv-seing fortsetter å falle

I mai og hittil i juni er norske strømmetjenestene for første gang større enn de lineære tv-kanalene målt i antall minutter.

– At koronaen har tatt knekken på lineær-tv er nok å dra det litt langt, men at krisen har forsterket og fremskyndet den eskalerende strømmeutviklingen er sannsynlig. Det kan hende at den sterke veksten i tv-strømming under koronakrisen har festet seg, og endret barnas tv-vaner for godt, sier Nils Petter Strømmen fra Kantar.

Youtube er den største strømmetjenesten for norske barn

Blant de eldste barna i undersøkelsen bruker to av tre Youtube hver dag. To av tre sier også at de følger en eller flere youtubere fast.

I følge undersøkelsen er Norges aller mest populære youtuber Victor Sotberg som har 121.000 abonnenter i sin private youtubekanal. I flere år snakket han kun engelsk i sine innslag, da het kanalen «Weird Norwegian», men fra 1. mai 2020 har han holdt seg til norskspråklige innslag.

Sotberg er kjent fra NRKs youtubekanal Flippklipp som har 156.000 abonnenter og som produseres av NRK Super. Flippklipp har hatt over 100 millioner besøk de siste fem årene, ifølge statistikken som Youtube viser på kanalen. NRK Super er tilbud for barn fra 2 til 12 år, ifølge Wikipedia.

Tiktok er favoritten blant 10-11-åringer

Tiktok blir stadig mer populær. Nå er det 48 prosent av norske 10-11-åringer som bruker Tiktok ukentlig. Samtidig har veksten til Snapchat avtatt.

Aldersgrenser for sosiale medier

Uten å opprette konto er det mulig å se mange innslag som stammer fra sosiale medier. Du kan for eksempel se en del innslag fra Tiktok her. Og du kan se Youtube-innslag her. Men for å kunne legge ut egne innslag eller kommentere andres innslag, må man opprette en konto i mediet, og da må man være minst 13 år. For å kommentere for eksempel Youtube-innslagene som NRK lager for barn, må man altså være 13 år eller eldre. Foreldre kan gi yngre barn samtykke, men ofte mangler det samtykkeordning i sosiale medier. Les alt om aldersgrenser her.

Les også

OM YOUTUBE:

OM TIKTOK:


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.