Foto: Shutterstock. Bildet viser to elever med datamaskiner og en lærer som peker på skjermen.

Infopakke om skolenettvett

TIPS TIL FORELDRE: Nå er det skolestart for seksåringen og nytt skoleår for alle andre i grunnskolen. Les om digitale skoleløsninger, nettfilter og hvilke muligheter foreldre har til å påvirke det digitale skolelivet.

Her har vi samlet en del artikler med informasjon og råd som passer ved inngangen til et nytt skoleår:

Nettvett i skolen – hva bør foreldre gjøre? Vi gir ideer til hvordan du kan påvirke skole og barn slik at det digitale skolelivet blir tryggere. Hvem chatter barnet med på skolen? Valg av passord. Har skolen installert filter? Og så videre.

Repeter nettvett ved nytt skoleår I denne artikkelen oppfordrer vi til at du benytter høsten til å repetere nettvett-tips for barna. Tipsene passer like bra hjemme som på skolen. Men fordel gjerne rådene utover høsten slik at det ikke blir for mye å forholde seg til for barnet.

Hva har foreldre rett til å bestemme i den digitale skolen? Dette er en litt tyngre artikkel hvor vi ikke har alle svarene. Men vi viser en del eksempler på områder der skolen har plikt til å spørre foreldrene om samtykke. Du er ikke helt uten rettigheter.

Startside om skoleløsninger Her får du en introduksjon til skolenes datasystemer som elevene må logge seg på. Vi viser også  lenker til en rekke artikler som forteller mer som digitale skoleløsninger. Det er lurt å sette seg inn hva datasystemene leverer, slik blir du bedre rustet til å veilede barna.

Startside om nettfilter Skolene er pliktige til å hindre at elevene ser skadelige innslag på skolemaskinene. Men det er ikke sikkert at din skole har installert filter. Det er heller ikke sikkert at filteret som er installert er av topp kvalitet. Vi gir deg en introduksjon om filtre og viser lenker til flere artikler om dette. Dersom skolen mangler filter, kan du ta det opp med FAU.

La Barnevakten besøke skolen Inviter gjerne Barnevakten til å holde nettvettforedrag for elever og foreldre. Vi kan komme til skolen eller møte dere digitalt. «Ung på nett» er gratis besøk på ungdomsskoler og handler om nettvett.

Er du bekymret for at barna skal dele nakenbilder? Sjekk vår startside om nakenbilder. Den viser hvor mange som deler eller mottar nakenbilder, og hva barn kan svare hvis de opplever press.

Regler for deling av bilder At man må be om samtykke før man deler bilder av andre, er noe som begynner å sitte i ryggmargen til barn. Ta gjerne likevel en kikk på vår startside om deling av bilder og filmer, det ligger en del artikler der som går dypere. Eller les om reglene som skoler og barnehager må følge ved bildedeling.

Undervisningsressurser om nettvett Barnevaktens skoleportal viser de aller fleste norske undervisningsressurser innen nettvett. Portalen gjør det enkelt for lærere og foreldre og finne en passende ressurs. Du kan også benytte Barnevaktens egen Hallo!-serie med nettvettvideoer.

Lærerkurs om digital dømmekraft og nettvett Barnevakten tilbyr nettvettkurs for lærere slik at lærere øker kompetansen før de selv skal undervise elever om nettvett.

Digital oppstart Hvordan kan lærere og foreldre til de yngste skolebarna bidra til en god start og et godt samarbeid på nettvett-praten med barna? Svaret kan dere som foreldregruppe og kontaktlærere jobbe med i foredraget «Digital oppstart».

Samarbeid hjem-skole  Sosiale medier og spill blir en videreføring av vennskapet i skolegården. Hva må til for at elevene skal trives digitalt? Og hva bør skolen og hjemmet samarbeide om?

 

(Hovedbilde: Shutterstock / Goodluz)

(Denne artikkelen ble første gang publisert 16. august 2021 og ble sist oppdatert 16. august 2022.)


Barnevakten er en ideell stiftelse. Vår visjon er at barn skal kunne ferdes trygt og bevisst på nettet. Vi er ikke kommersielle, men trenger selvsagt penger for at det skal gå rundt. Du hjelper oss veldig ved å bli medlem. Som medlem får du blant annet informasjon og tips hver uke på e-post og gratis tilgang til de fleste av våre webinarer. Meld deg inn her.