Tiktok med nye grep for å beskytte yngre brukere

TRYGGERE: Tiktok-brukere mellom 13 år og 15 år har nå begrenset kommentarfelt. De kan heller ikke kjøpe virtuelle gaver. Kontoen blir også satt som privat som standard.

Det populære sosiale mediet Tiktok tar stadig grep for å beskytte den yngre brukermassen. I fjor lanserte apputviklerne foreldrekontrollen «Family Pairing» som gir foreldre muligheter for å sette restriksjoner på barnas brukerkonto.

Les også om Instagram som har tatt grep for å beskytte sine brukere.

Samtidig fjernet Tiktok også muligheten for at brukere under 16 år kunne sende og motta private meldinger, blant annet for å beskytte barn mot overgrep.

I januar i år (2021) gikk utviklerne enda noen hakk videre med å beskytte brukerne mellom 13 og 15 år. Blant annet:

  • Kontoen opprettes som privat som standard
  • Kommentarfeltene på barnas videoer er ikke lenger åpne for absolutt alle
  • Andre kan ikke lage «duett» og «stitch» med videoene til barna
  • Andre kan ikke laste ned videoer som barna har publisert
  • Barnas kontoer blir ikke foreslått for nye personer å følge
  • Barna kan ikke lenger kjøpe digitale klistremerker som de kan gi som gaver til andre

Gir mer privatliv

Når kontoen er privat som standard, kan ikke hvem som helst følge barna og se innholdet som de legger ut eller kommentere på videoene. Barna kan allikevel velge å gjøre om kontoen til offentlig, med mindre foreldre setter opp foreldrekontrollen «family pairing» og låser kontoen til barna som privat. Les mer om dette her.

 

Andre kan fortsatt kommentere på barnas videoer, men dette gjelder kun venner som følger barna. Tidligere kunne man velge at kommentarfeltet var åpent for alle, kun for venner eller lukket. For barn mellom 13 – 15 år er det altså kun mulig å velge venner eller lukket kommentarfelt. Foreldre kan også låse innstillingen for kommentarfelt på vegne av barna via «family pairing».

At andre ikke kan lage «stich» og «duett» med barna innebærer at andre ikke kan klippe ut deler av barnas videoer, og så bruke det i sitt eget. I tillegg kan altså ikke andre laste ned videoer som barna har delt. Alt dette gir barna mer privatliv og kontroll over eget innhold, uten at andre kan manipulere det.

Selv om det så klart finnes tekniske omveier for å stjele alt innhold så lenge det er tilgjengelig på nett.

Barn betalte for virtuelle gaver til kjendiser

Før årsskiftet var det en utfordring at barn kunne betale for virtuelle pengegaver som de kunne sende til kjendiser som de fulgte på sosiale medier. Barna betalte ekte penger for digitale klistremerker som de kunne dele i chat på livesendinger.

De som mottok slike klistremerker, fikk så penger inn på konto. Les mer om dette her.

Med dette ble utfordringen at kjendiser og påvirkere som barna fulgte på Tiktok, kunne mase om å motta slike gaver. Ofte skjedde dette når kjendisene hadde livesendinger og for eksempel lovte å si barnets navn i løpet av sendingen dersom de mottok pengegaver.

Nå har Tiktok låst for at barn kan kjøpe slike gaver så lenge de er under 18 år.

Påse at barn har riktig alder oppgitt i appen

Disse grepene som Tiktok har bakt inn i appen gjelder opptil 15 år. Dilemmaet oppstår dersom foreldre har tillatt barna å være på Tiktok før fylte tretten år. Appen følger nemlig barnas alder som er oppgitt i appen ved første registrering.

For å ta et konkret eksempel: Dersom niåringen vil på Tiktok må man fortsatt oppgi tretten år for å kunne opprette en konto. Når barnet har fylt tolv år, tror appen at barnet er 16 år. Dermed gjelder ikke de beskyttende grepene nevnt over lenger.

Det er ikke lett å finne fødselsdatoen man har angitt inne i Tiktok-appen. Det ser ikke ut til å stå noe sted inne på kontoinformasjonen, En måte å finne ut om alderen er angitt til under 16 år, er om man forsøker å sende en privat melding til noen.

Da skal man opp en beskjed om at dette ikke er mulig på kontoer for barn under 16 år. Får man ikke denne beskjeden, er alderen i appen oppgitt til over 16 år.

For å endre bursdager finnes det ymse oppskrifter på nett. Noen foreslår at man bør kontakte Tiktok via hjelpesiden deres (support) og be om å få oppdatere kontoinformasjon. Det er mulig at dette fungerer, det kan ikke vi si noe om.

En annen mulighet er å slette barnets Tiktok-konto, og så opprette en ny med mer riktig fødselsdato.

13-årsgrense i vilkår

Enn så lenge er det et dilemma at Tiktok er merket «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play og 12+ år i App Store. Grense for bruk er fra 13 år ifølge Tiktoks vilkår. Fasiten er allikevel at omtrent 4 av 10 barn mellom 9 – 10 bruker denne appen. Da ved å ha oppgitt en fødselsdato som ikke er riktig.

I Norge har vi en personvernlov som sier at man må være tretten år for å bruke sosiale medier, med mindre man får samtykke fra foreldre. Appleverandøren kan riktignok ha satt en absolutt nedre aldersgrense i sine vilkår, men det er sjelden uttrykt soleklart. Som regel har derfor foreldre rett til å gi sitt samtykke for barn under tretten år.

Men det er ikke noen gode løsninger per nå der sosiale medier-giganter faktisk sjekker at foresatte har gitt sitt samtykke slik at barna kan være på sosiale medier med riktig alder.

Tilfellet er heller at det er veldig mange barn og unge som er på sosiale medier og som har oppgitt en uriktig alder.

Det er altså et samtykkeproblem. Før det blir løst kan det være lurt å ta noen grep for å sikre at barna er tryggest mulig når de bruker sosiale medier og spill. Blant annet ved å bruke noen av grepene nevnt over.

Les også

 


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.