Spill og apper som fremmer empati og forståelse

Overta mobiltelefonen til en seksten år gammel flyktning eller ta hånd om et adoptivbarns fysiske og mentale helse. Her er tips til spill og apper som fremmer empati og forståelse.

Spillmediet kan brukes til så mangt. I det ene øyeblikket kan man lære mer om hva som må til for å drifte by og samfunn i Cities: Skylines eller dra tilbake og utforske vikingtiden i det neste. Spill har en unik evne til å skape engasjement og interaktivitet.

Noen spill og apper tar også opp tematikk som fremmer empati og forståelse. Spilleren kan da ta valg som direkte påvirker de berørte i historien. Dette kan være et utgangspunkt for etisk refleksjon og læring når man ser at valg har konsekvenser.

Som et middel mot hatprat, nettmobbing og fremmedgjøring – her er noen forslag til spill og apper som gir innblikk i andres perspektiver.

Lær om tøffe kvinner som Rosa Parks og Malala Yousafzai

Women Who Changed the World formidler historien til helter som Malala Yousafzai, Amelia Earhart, Marie Curie og Rosa Parks, for å nevne noen. Femten kvinner fra hele verden blir presentert gjennom denne flotte appen.

Måten dette skjer på er ved at barna trykker på ikoner som starter historien til hver av kvinnene.

Deretter begynner en minibiografi med tekst, bilder og animasjoner som er tilpasset for barn. Utviklerne har til og med påkostet seg norsk tekst, noe som gjør at appen blir mer tilgjengelig for oss her til lands.

Dette er dermed en suveren app og et godt startpunkt for å lære mer om viktige kvinner i historien og man får innblikk i tematikk som dreier seg om urettferdighet, rasisme og segregering, samt annen form for heltemot. Sjekk også ut denne appen om ekstra ordinære kvinner fra samme utvikler.

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform: Android (Google)/iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense:
3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store

Les og se historier fra barn over hele verden

Appen One Globe Kids – Friends formidler hverdagen til barn fra hele verden. Her kan man rotere jordkloden og trykke på forskjellige land. På menyen står Palestina, Israel, Haiti, Indonesia, USA, Norge og mer. Det er totalt 12 barn og deres historier å velge fra.

Når man trykker seg inn på ønsket land får man opplest en historie (på engelsk) der man får innblikk i barnets hverdag. Her er det beskrivelser som tar for seg skolen, mat, familieliv og lek.

Det er en nydelig blanding av bilder som sammen gir et innblikk i en helt annens hverdag. I tillegg kan man øve på ord og setninger fra lokalspråket og lese enkle fakta om barnets land. Man blir også oppfordret til å svare på en rekke spørsmål.

Samlet gir appen barn og unge muligheten til å oppleve historier og få innblikk i andre barns kultur, levesett og hverdag – med all dens forskjeller og likheter. Appen er gratis å laste ned, men krever kjøp for å få tilgang til alle historiene i appen.

Plattform: iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense:
4+ år fra App Store

Lån mobiltelefonen til ei jente på flukt

I gratisappen Finding Home som er utviklet av FNs høykommissær for flyktninger, overtar man mobiltelefonen til en seksten år gammel jente. Kathijah har mistet foreldrene sine og broren befinner seg i en helt annen kant av Malaysia. Hun er alene og sårbar i en utrolig vanskelig situasjon.

Settingen er riktignok spesifisert som Malaysia. Men tematikken er universell og innholdet i appen vil være relevant for alle verdenskanter som tar imot flyktninger.

Historien til hovedpersonen formidles gjennom mobiltelefonen. Det vil si at appen i seg selv ser ut som en mobiltelefon. Her er det bilder og videoer, en musikkspiller, notater, telefon og meldinger. Hele opplevelsen formidles ved at andre, fiktive personer sender meldinger og ringer hovedpersonen. Som «spiller» må man velge ulike svaralternativer i chat.

Finding Home formidler en sterk og engasjerende historie om flyktningtilværelsen. Ved å vise det som skjer på en mobiltelefon får man innblikk i hovedpersonens liv på en nær måte – som om det var en dagbok.

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform: Android (Google)/iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense:
3 år fra PEGI og 9+ år fra App Store

Håndter mobbing, skam og utestengelse

I spillet My Child Lebensborn tar man rollen som en adoptivforelder i etterkrigstiden i Norge. Inn i hjemmet kommer en liten gutt eller jente, avhengig av hvilket kjønn man velger. Det er trange kår fra før av i etterkrigstiden, med begrenset tilgang til mat, klær og utstyr.

Midt oppi alt dette og travle arbeidstider på fabrikken, skal man altså ta hånd om et barn som stammer fra en tysk soldat.

Mobbing på skolen, ondsinnede naboer, lærere som bygger opp under plagingen – det er harde kår for den nye poden, og som omsorgsperson, ofte fortvilende å se på. Spillet formidler et sterkt tema med en hovedperson som viser følelser og reagerer på dine valg du tar som voksen.

Spillet krever at man klarer å håndtere tid og ressurser på en god måte. Man må prioritere nødvendige oppgaver, og man må forsøke å vise støtte i en situasjon som ofte er fortvilende og nærmest umulig til tider. Det er tøft å se den vanskelige situasjonen som barnet står i, samtidig som man må gjøre det beste man kan for å hjelpe til.

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform: Android (Google)/iOS (Apple)/Windows/PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch
Anbefalt aldersgrense:
12 år fra PEGI og 12+ år fra App Store

Andre forslag:

Spill som handler om omsorg og det å hjelpe andre:

Spill som dreier seg om samarbeid:

Spill som fremmer og utforsker andre kulturer:

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 2. september 2021 og er blitt oppdatert senere)