Nederland – best på barnefilm?

FILMTIPS: Visste du at Nederland er en av de ledende filmprodusentene i verden? Av barnefilm altså. Les våre tips til gode nederlandske barnefilmer.

Når det kommer en barnefilm fra Nederland, da er det grunn til å samle familien og ta seg en tur på kino. Nederland har i mange år hatt en spesiell satsing på barnefilm, og gjennom det nasjonale filmfondet kan filmskapere søke om støtte til utvikling av barnefilmer gjennom en spesiell ordning. Dette har gitt svært gode resultater i form av flere strålende barnefilmer som har fått internasjonal oppmerksomhet, blitt publikumssuksesser og vunnet en rekke priser.

Hva er så bra med nederlandsk barnefilm?

Et kjennetegn ved nederlandske barnefilmer er deres realistiske og avslappede stil. Mange av filmene handler om «ekte» barn som man kan identifisere seg med, og selv om filmene kan ha magiske elementer, så oppleves de likevel jordnære og hverdagslige. Det finnes et utall barnefilmer som foregår i fantastiske eventyrunivers, og her har de nederlandske filmskaperne gått i en litt annen retning. Det mangler ikke på humor og sjarme, men samtidig tar man opp tema som skaper innsikt i og refleksjon rundt virkelige og vanskelige problemstillinger. Filmene har blant annet tatt opp tema som kreft, sorg, vanskelige følelser, ADHD, mobbing og familierelasjoner. Temaene er alvorlige, men man behandler dem med en nyansert tilnærming der humor og varme brukes sammen med et barnevennlig filmspråk og ligger til grunn for unike filmhistorier man sent vil glemme.  

Barnevaktens anbefalinger

Maur i rompa

Nederlandsk barnefilm, 2012
Anbefales fra seks år

Bram sitt første skoleår blir ikke helt som ventet. Den nysgjerrige og aktive gutten klarer ikke å sitte i ro bak skolepulten, og snart baller problemene på seg. Dette er en sjarmerende film med et modig tema som gir barn et fint innblikk i at vi alle har gode og dårlige sider. Filmen tar opp et vanskelig tema og presenterer det på en håndgripelig måte til barn, som kan få større forståelse for at vi alle har ulike behov. Her handler det om ADHD, selv om det aldri nevnes med et ord. Men til tross for et litt alvorlig tema er filmen full av humor, varme og morsomme påfunn – og skuespillerne er så sjarmerende at det er en fryd.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lærer Frosk

Nederlandsk dramakomedie, 2016
Anbefales fra seks år

Åtte år gamle Lisa har en lærer på skolen som heter Frans. De har god kontakt, og en dag avslører Lisa at Frans bærer på en stor hemmelighet; han blir forvandlet til en frosk når noen rundt ham snakker om frosker. Denne filmen oppfordrer voksne til å ta barnas virkelighet på alvor, selv om det kan være vanskelig å tro på barns fantasi, og den utfordrer barna til å kjempe for det de tror på. Historien er gjennomgående artig og har et godt driv fra start til slutt. Vi blir involvert i hovedpersonenes indre konflikter der de må ta stilling til hvem de kan stole på og hva som er viktig å prioritere i livet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Little Gangster

Nederlandsk dramakomedie, 2016
Anbefales fra seks år

Elleve år gamle Rick er flau over den tafatte pappaen sin. En dag blir han inspirert til å gjøre noe med problemet og sprer rykter om at faren er en mafiaboss. Filmen tar opp viktige tema som å høre til i et fellesskap og mobbernes makt over andre. Hovedpersonene opplever å bli mobbet og holdt utenfor. For å ta tak i problemene, velger de løgner og utestengelse. Forsøket på å bli akseptert går så langt at de til slutt blir innhentet av usannhetene. Mot slutten av filmen kommer det endelige oppgjøret og sannheten avsløres. Filmen handler også om en sønn som tester grenser og prøver ut strategier for å få faren til å vokne av dvalen sin og ta sitt rettmessige ansvar som far. Filmen inneholder voldstematikk, men også mye humor og artige situasjoner.
Les Barnevaktens anmeldelse

Operasjon froskeegg

Nederlandsk barnefilm, 2009
Anbefales for alle

Max og Jesse får en morsom og spennende tur gjennom skog og mark når de legger ut på jakt etter froskeegg. Denne nederlandske barnefilmen vant publikumsprisen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand i 2009, og det var helt fortjent. Dette er en flott film for barn, full av sjarm og glede. Tempoet er rolig, slik at de yngste ikke vil ha problemer med å følge historien. Det skjer alltid noe morsomt og spennende, og med jevne mellomrom stemmer karakterene i en artig sang.  Naturopplevelsene til Max og Jesse fremstilles som spennende eventyr, og barn som ser filmen vil forhåpentligvis bli nysgjerrige på livet i naturen og inspirerte til å oppsøke skog og mark. I tillegg er forholdet mellom Max og Jesse et fint forbilde, der barna som ser filmen får innblikk i at selv om man har gjort noe dumt eller fortalt en løgn, så er det alltid best å være ærlig. Og selv om man kanskje blir uvenner en liten stund, så blir man gjerne enda bedre venner etterpå.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tony 10

Tony 10

Nederlandsk drama, 2012
Anbefales fra fem år

Denne nederlandske filmen har noen svakheter, men den gir et fint innblikk i en ung gutts opplevelse av samlivsbrudd og en komplisert familiesituasjon. Samtidig får foreldre en fin anledning til å snakke med barna om slike tema. Den spesielle blandingen av drama, komikk og eventyr er veldig ulik amerikanske filmer, og kan oppleves som litt uvant for barn. Men det finnes noen veldig gode elementer. Tony blir ganske paranoid når han får vite at faren har fått ny kjæreste, og scenene der vi får se tankene hans er morsomme og gir en treffende beskrivelse av et barns forestillinger. Enda bedre er det at filmen forteller barn at noen ganger er det greit at foreldre skiller lag. Mange barn er i en lignende situasjon, og da er det godt med en film for og med barn som forteller at hvis foreldrene ikke passer sammen lenger, da kan et samlivsbrudd gjøre hverdagen bedre for alle.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kråkeungen

Nederlandsk drama. 2013
Anbefales fra 13 år

Hvorfor er Jojo og pappa slik de er? Det er det store spørsmålet i denne filmen som utgjør et strålende utgangspunkt for samtale og større innsikt i oss selv og andre. Fra første sekund skinner savnet og desperasjonen fra lerretet. Det er noe fundamentalt galt med følelseslivet til Jojo og pappa. Siden de er ute av stand til å takle det sammen, skaper det fortvilte og ensomme handlinger fra dem begge. Men vi får ikke vite hva som ligger bak den vanskelige hverdagen. Dette er et strålende grep fra filmskaperne. Som seere følger vi Jojo sine opp og nedturer, og vi må selv resonnere og leite etter forklaringer. Dette er en sterk og viktig film som skaper forståelse, toleranse og engasjement ovenfor mennesker og samfunnsproblemer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Flere nederlandske barnefilmer

Vi tar også meg et par nederlandsk filmer som vi i Barnevakten ikke har skrevet anmeldelse av, men som også er svært gode barnefilmer:

Hest er best

Nederlandsk barnefilm, 2005
Tillatt for alle

6 år gamle Winky Wong og moren hennes har akkurat flyttet fra Kina til en liten nederlandsk by for å bo sammen med faren som har startet en kinesisk restaurant. Winky strever med å lære språket og få nye venner. Etter en spesielt tøff skoledag, ser Winky en nydelig ponny og hun begynner å besøke sin nye venn hver dag. Hestens eiere tilbyr Winky å lære henne å ri, men foreldrene synes det er alt for farlig. Når hesten blir syk og må avlives, bestemmer Winky seg for at hun ønsker en egen hest. På skolen har hun akkurat lært om julenissen Sinterklaas, en gammel, skjeggete mann som gir presanger til barna på sin fødselsdag 5. desember. Winky vet akkurat hva hun skal ønske seg, men kan Sinterklaas virkelig oppfylle Winkys ønske?
Les mer på Filmweb

Sommeren med Tess

Nederlandsk komedie, 2019
Tillatt for alle

Ti år gamle Sam og familien er på øyferie, men broren hans brekker beinet på første dagen der. Kjipt for broren hans, men det gjør at Sam må finne noen andre å leke med, og møter Tess. Hun er en ganske spesiell jente med en genial plan for å bli kjent med sin biologiske far. Hun har bare én uke på seg, og rekrutterer Sam som hjelperen sin.
Les mer på Filmweb

Les også


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.