La La Land

Filmtips for familier som sitter coronafaste

Med coronaviruset blir du og barna sittende hjemme på grunn av stengte skoler og avlyste arrangementer, da gjelder det å kose seg så godt man kan. Hva med å se noen familiefilmer sammen?

Varm opp med noen klassikere

  • Trollmannen fra Oz (1939). Fra syv år.
  • Mary Poppins (1964).  For hele familien.
  • The Sound of Music (1965). For hele familien.
  • Tilbake til fremtiden (1985). Fra syv år.
  • Løvenes konge (1994). Fra syv år.
  • Pingvinenes marsj (2005). Fra syv år.

Pass på at du får klassikerne i høy oppløsning, det er utrolig å se hvor detaljerte scenene er i «Trollmannen fra Oz» fra 1939 hvis du ser en god kopi. Filmen starter i sort hvitt og går snart over i farger – masse farger. I denne filmen kan dere også høre klassiske sanger som balladen «Over the Rainbow» og kanskje du tenker: «Åååja, er det der den sangen stammer fra…».

Barnevaktens filmanmelder Rune H. Rasmussen har laget denne listen med filmtips:

The blind side

The Blind Side

2009 –  fra syv år: Denne Oscar-belønnede filmen forteller den sanne historien om Michael Oher, en vanskeligstilt og storvokst tenåring som får en ny sjanse når en rik sørstatsfamilie tilbyr ham et hjem. Dette er et hjertevarmende og inspirerende drama som fremmer nestekjærlighet, ydmykhet og verdien av å tilhøre en familie.

Filmen bærer tydelig preg av å være produsert innenfor Hollywood-systemet, med sitt fokus på følelser og relasjoner fremfor en mer realistisk skildring av Michaels bakgrunn. Dette kan ses på som en svakhet, men det styrker også budskapet om medmenneskelighet, samtidig som filmen passer supert for hele familien. Les mer.

The greatest showman

The Greatest Showman

2017 –  fra seks år: En feiende flott musikal som gir en frisk tolkning av livet til den amerikanske showmannen P. T. Barnum og hans sirkus med menneskelige «kuriositeter».

Phineas Taylor Barnum vokser opp som skreddersønn, og drømmer om å gjøre det stort. Gjennombruddet kommer når han starter et show med alle mulige «friker», alt fra en skjeggete dame til verdens høyeste mann.

Sirkuset sprer stor glede blant underklassen, men overklassen anser Barnum som søppel. Barnum er likevel fast bestemt på å bli akseptert av overklassen, og det blir starten på en ny fase i livet hans, en fase der han må finne ut hvem han virkelig er.

«The Greatest Showman» er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien forteller om karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare som et bakteppe for å presentere en frisk og rørende fortelling uten store pretensjoner.

Likevel er tematikken rik og ambisiøs. Aller tydeligst er budskapet om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen gjør det klinkende klart at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er. Filmen er et flott eksempel på hvordan uhøytidelig og urealistisk underholdning kan brukes til å formidle et dypere, viktig budskap. Les mer.

Eventyr i arktis

Eventyr i Arktis

2016 – fra seks år: Dette er en strålende tegnefilm om den tøffe jenten Sasha som legger ut på ekspedisjon mot Nordpolen for å redde bestefaren og familiens ære. Filmen begeistrer med en særegen, flott animasjonsstil og en gripende historie om sterke mennesker.

Utviklingen til Sasha er en flott karakterstudie som man kan lære mye og bli inspirert av. Her møter vi en sterk ung jente som drives av kjærlighet, visshet og vilje. Hun forstår hva bestefaren har tenkt, og selv om hun motarbeides av alle så står hun på sitt. Det fører henne helt alene ut i verden, der hun møter alt fra vulgære sjøfolk og lurendreiere som vet å utnytte en naiv jente, til godheten blant ærlig arbeidsfolk. Sasha må legge fra seg rikmannsnykkene, og lærer både å gjøre og sette pris på en ærlig dags arbeid. Les mer.

Hugo Cabret

2011 –fra syv år: Filmmagi fra Martin Scorsese. Gjør deg klar for en fantasifull, spennende, morsom og rørende film som egner seg utmerket for hele familien.

Historien presenterer et mysterium som er originalt og rørende, samtidig som fortellingen krydres med fart, spenning og humor. Det finnes flere lag av mening formidlet ved hjelp av rik symbolbruk, samt noen morsomme historiske referanser. Hovedbudskapet handler blant annet om å finne sitt formål i livet. Hugo elsker å reparere mekaniske ting, men det han egentlig vil reparere er sin egen sorg og ensomhet. Når han får sjansen til å reparere et annet menneskes sorg, åpner det seg en mulighet for at han selv også kan få det bedre – om enn på en litt annen måte enn han hadde tenkt seg. Denne filmen anbefales varmt til en filmkveld for både barn og voksne. Les mer.

Paddington

Paddington 2

2014 – fra seks år: Bjørnen Paddington er fra Perus dypeste jungel, men en naturkatastrofe fører ham til London. Det blir imidlertid ingen lett sak å tilpasse seg storbyen for en liten, jungelvant bjørn. Heldigvis møter han familien Brun, men det er bare starten på et feiende flott eventyr.

Historien har en fin blanding mellom humor og varme, der vi virkelig får sympati for og kan le av alle de sprø påfunnene til den vesle bjørnen og familien Brun, som alle er litt rare på hver sin måte. Filmen har også et fint – og moderne – budskap om hva som utgjør en familie, samtidig som karakterene har personligheter og utvikler seg på måter som gir små innblikk i hvordan vi er skrudd sammen. Det korte tilbakeblikket som viser herr Brun før og etter han fikk barn, er for eksempel både innsiktsfullt og kjempemorsomt.

«Paddington» en vellaget, lattervekkende og varm film som passer utmerket for hele familien. Les mer. Les om oppfølgeren.

Amazonia

2013 – fra seks år: En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt. Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven.

Uten et eneste ord skildrer filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Det er knapt et menneske med, og dyrene er bare seg selv – dette er nesten mer for en naturdokumentar å regne enn en spillefilm. Hvordan filmskaperne har fått en liten ape til å formidle så mye gjennom kroppsspråk er vanskelig å begripe. Noen av scenene der ulike dyr interagerer er rett og slett fantastiske. Dette er et fascinerende og unikt eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen. Les mer.

Instant family

Instant Family

2018 – fra ni år: Pete og Ellie er et ektepar som aldri seriøst har vurdert å få barn, så når de først bestemmer seg for å starte familie, synes de at det å bli fosterforeldre er en god idé. Denne filmen er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap om vanskelige tema. Det er ingen toppfilm, men samtidig er historien så inspirerende at den kanskje kan skape en liten forskjell. Les mer.

La La Land

La La Land

2016 – for alle: Flotte musikalnumre, en rørende kjærlighetshistorie og en nostalgisk hyllest til Hollywoods storhetstid. Dette er hovedingrediensene i det som er en ytterst velprodusert film. Filmen bygger opp en varm og nostalgisk stemning, der vi følger hovedpersonene Mia og Sebastians opp- og nedturer. Filmen kan trygt ses av hele familien, men den passer nok aller best til ungdom og voksne. Les mer.

Hidden Figures

Hidden Figures

2016, fra ni år: Virkelighetsbasert og kritikerrost drama om de afroamerikanske kvinnene som på 1960-tallet var ingeniører, matematikere og assistenter hos amerikanske NASA. De bidro i stor grad til USAs suksess i romkappløpet, men ble diskriminert og undervurdert på grunn av hudfargen. Dette er et underholdende drama som samtidig tar opp et viktig tema til refleksjon, samtale og ettertanke.

Barnevakten har anmeldt over 500 filmer

Se flere av Barnevaktens filmanmeldelser


Sjekk hva et medlemskap i Barnevakten koster

Klikk her