Instant Family

Filmtips: Gode familiefilmer

En god filmkveld med familien kan bidra til å skape samhold, glede og være et startpunkt for gode samtaler. Les våre tips til gode filmer for hele familien.

The Greatest Showman

The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017
Anbefales fra seks år
Denne musikalen er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger? Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Blind Side

The Blind Side

Amerikansk drama, 2009
Anbefales fra syv år

Denne Oscar-belønnede filmen forteller den sanne historien om Michael Oher, en vanskeligstilt og storvokst tenåring som får en ny sjanse når en rik sørstatsfamilie tilbyr ham et hjem. Dette er et hjertevarmende og inspirerende drama som fremmer nestekjærlighet, ydmykhet og verdien av å tilhøre en familie. Filmen bærer tydelig preg av å være produsert innenfor Hollywood-systemet, med sitt fokus på følelser og relasjoner fremfor en mer realistisk skildring av Michaels bakgrunn. Dette kan ses på som en svakhet, men det styrker også budskapet om medmenneskelighet, samtidig som filmen passer supert for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Eventyr i Arktis

Eventyr i Arktis

Dansk/fransk tegnefilm, 2016
Anbefales fra seks år

Dette er en strålende tegnefilm om den tøffe jenten Sasha, som legger ut på ekspedisjon mot Nordpolen for å redde bestefaren og familiens ære. Filmen begeistrer med en særegen, flott animasjonsstil og en gripende historie om sterke mennesker. Utviklingen til Sasha er en flott karakterstudie som man kan lære mye og bli inspirert av. Her møter vi en sterk ung jente som drives av kjærlighet, visshet og vilje. Hun forstår hva bestefaren har tenkt, og selv om hun motarbeides av alle så står hun på sitt. Det fører henne helt alene ut i verden, der hun møter alt fra vulgære sjøfolk og lurendreiere som vet å utnytte en naiv jente, til godheten blant ærlig arbeidsfolk. Sasha må legge fra seg rikmannsnykkene, og lærer både å gjøre og sette pris på en ærlig dags arbeid.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hugo Cabret

Amerikansk drama, 2011 
Anbefales fra syv år 

Filmmagi fra Martin Scorsese. Gjør deg klar for en fantasifull, spennende, morsom og rørende film som egner seg utmerket for hele familien. Historien presenterer et mysterium som er originalt og rørende, samtidig som fortellingen krydres med fart, spenning og humor. Det finnes flere lag av mening formidlet ved hjelp av rik symbolbruk, samt noen morsomme historiske referanser. Hovedbudskapet handler blant annet om å finne sitt formål i livet. Hugo elsker å reparere mekaniske ting, men det han egentlig vil reparere er sin egen sorg og ensomhet. Når han får sjansen til å reparere et annet menneskes sorg, åpner det seg en mulighet for at han selv også kan få det bedre – om enn på en litt annen måte enn han hadde tenkt seg. Denne filmen anbefales varmt til en filmkveld for både barn og voksne.
Les Barnevakten anmeldelse

Paddington

Fransk/britisk/canadisk familiefilm, 2014 
Anbefales fra syv år 

Bjørnen Paddington er fra Perus dypeste jungel, men en naturkatastrofe fører ham til London. Det blir imidlertid ingen lett sak å tilpasse seg storbyen for en liten, jungelvant bjørn. Heldigvis møter han familien Brun, men det er bare starten på et feiende flott eventyr. Historien har en fin blanding mellom humor og varme, der vi virkelig får sympati for og kan le av alle de sprø påfunnene til den vesle bjørnen og familien Brun, som alle er litt rare på hver sin måte. Filmen har også et fint – og moderne – budskap om hva som utgjør en familie, samtidig som karakterene har personligheter og utvikler seg på måter som gir små innblikk i hvordan vi er skrudd sammen. Det korte tilbakeblikket som viser herr Brun før og etter han fikk barn, er for eksempel både innsiktsfullt og kjempemorsomt. Paddington en vellaget, lattervekkende og varm film som passer utmerket for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vi anbefaler også den like gode oppfølgeren, Paddington 2.
Les Barnevaktens anmeldelse

Amazonia

Fransk/brasiliansk familiefilm, 2015
Anbefales fra syv år

En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt. Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven. Uten et eneste ord skildrer filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Det er knapt et menneske med, og dyrene er bare seg selv – dette er nesten mer for en naturdokumentar å regne enn en spillefilm. Hvordan filmskaperne har fått en liten ape til å formidle så mye gjennom kroppsspråk er vanskelig å begripe. Noen av scenene der ulike dyr interagerer er rett og slett fantastiske. Dette er et fascinerende og unikt eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Instant Family

Instant Family

Amerikansk komedie, 2018
Anbefales fra ni år

Pete og Ellie er et ektepar som aldri seriøst har vurdert å få barn, så når de først bestemmer seg for å starte familie, synes de at det å bli fosterforeldre er en god idé. Denne filmen er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap om vanskelige tema. Det er ingen toppfilm, men samtidig er historien så inspirerende at den kanskje kan skape en liten forskjell.
Les Barnevaktens anmeldelse

La La Land

La La Land

Amerikansk musikal, 2016
Tillatt for alle

Flotte musikalnumre, en rørende kjærlighetshistorie og en nostalgisk hyllest til Hollywoods storhetstid. Dette er hovedingrediensene i det som er en ytterst velprodusert film. Filmen bygger opp en varm og nostalgisk stemning, der vi følger hovedpersonene Mia og Sebastians opp- og nedturer. Filmen kan trygt ses av hele familien, men den passer nok aller best til ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hidden Figures

Hidden Figures

Amerikansk drama, 2016
Anbefales fra ni år

Virkelighetsbasert og kritikerrost drama om de afroamerikanske kvinnene som på 1960-tallet var ingeniører, matematikere og assistenter hos amerikanske NASA. De bidro i stor grad til USAs suksess i romkappløpet, men ble diskriminert og undervurdert på grunn av hudfargen. Dette er et underholdende drama som samtidig tar opp et viktig tema til refleksjon, samtale og ettertanke.