Instagram vil kreve å få vite barnas bursdag

Snart blir det vanskeligere å jukse med alderen for brukere under 13 år. Instagram tar flere grep for å sjekke at barnas fødselsdato faktisk stemmer.

Det er trettenårsgrense på sosiale medier her til lands ifølge norsk personvernlovgivning. Samtidig hindrer ikke dette foreldre fra å slippe yngre barn til plattformene. Norsk lov åpner for at barn under 13 år kan bruke sosiale medier så lenge de får tillatelse fra foreldrene sine.

Samtidig ønsker ikke alle tjenester at barn under 13 år skal være på deres kanaler.

Man finner ofte en høyere aldersgrense i brukervilkårene, og det er iblant umulig opprette en konto med mindre man oppgir en alder over 13 år. I praksis er allikevel over halvparten av norske niåringer på et eller flere sosiale medier.

I en pressemelding skriver Instagram at de tar flere grep for å ettersjekke brukernes alder og at denne stemmer. Begrunnelsen er visstnok for å ivareta sikkerheten til unge brukere. I vilkårene krever Instagram at man må være minst 13 år for å bruke tjenestene deres.

Brudd på aldersvilkåret kan føre til at Instagram sletter kontoen.

Kommer til å dobbeltsjekke fødselsdatoen til barna

For å lage en konto på Instagram må man oppgi fødselsdato. Dette måtte man ikke gjøre dersom man opprettet en konto før desember i 2019. Alle barn og unge som logget seg på tjenesten før den tid, har altså ikke måttet oppgi fødselsdato. Men det må de nå.

Instagram skriver at de vil spørre om fødselsdatoen når man åpner appen. Det vil dukke opp notifikasjoner flere ganger, og innen en viss tid må barna oppgi fødselsdato for å kunne fortsette å bruke Instagram.

I tillegg er det en del videoinnhold på tjenesten som ikke er beregnet for barn. Tidligere har det vært en advarsel om sensitivt innhold før man har kunnet se videoen. Nå må brukerne også oppgi fødselsdato for å se slike videoer.

Kan man ikke bare fortsette å lyve på aldersgrensen?

Mange velger å omgå aldersgrensen som er oppgitt i vilkårene ved å jukse med alderen når de oppretter en konto. I praksis tror da den sosiale medie-plattformen at barna er eldre enn det de er. Faren er at dersom man har oppgitt alderen 13 år, men barnet egentlig er 9 år ved opprettelse av kontoen, vil plattformen oppfatte at barnet er 18 år, altså voksen, når hun er blitt 14 år.

Det kan innebære at barnet får tilsendt reklame og videoinnhold som ikke passer for barn. Videre vil en del sikkerhetsmekanismer som er laget for å beskytte barn, være slått av i plattformen.

I noen tilfeller kan man nedjustere alderen inne på plattformen senere.

Fremover skal visstnok Instagram benytte seg av kunstig intelligens for å forsøke å avdekke brukerens ekte alder og se om dette stemmer med oppgitt alder. For eksempel ved å analysere gratulasjonsmeldinger. Det er også mulig for andre å rapportere en konto til Instagram dersom brukeren oppfattes som under 13 år.

Barna kan i så fall bli bedt om å verifisere at alderen faktisk stemmer. Akkurat hvordan dette vil skje i praksis, er vanskelig å si per nå.

Instagram ønsker å beskytte yngre brukere

Som begrunnelse for grepene nevnt over, oppgir Instagram at de ønsker å beskytte tenåringer på plattformen. Allerede har de implementert en del sikkerhetsmekanismer:

  • Voksne kan ikke sende direktemeldinger til brukere under 18 år dersom barna ikke følger dem fra før.
  • Brukere under 16 år får kontoen satt som «privat» som standard.
  • Det stilles strengere krav til reklame rettet mot brukere under 18 år.

Få gjerne med deg Instagrams tips til foreldre.

Les også:

Foto: Rizhka Nazar / Shutterstock


PS! Barnevakten arrangerer webinarer der vi forklarer innstillingsmulighetene i ulike apper, følg med her for å se kommende webinarer.

Bli medlem av Barnevakten