Foto: Skjermdump av Tiktok-filmer

Barn ser usladdede filmer med nyhetsvold

I dag ble en mann drept i Oslo da han angrep politiet med kniv. Hendelsen ble filmet fra mange kanter og disse klippene sprer seg i sosiale medier som barn bruker. Hva kan foreldre gjøre?

Barnevakten har sett flere usladdede filmklipp i sosiale medier fra den tragiske hendelsen der en mann gikk rundt med en stor kniv ved Bislett i Oslo og truet folk. Han angrep politiet som forsvarte seg med skudd. Mannen døde senere på dagen av skadene.

Skremmende klipp spres i sosiale medier

Mange filmet hendelsen, fra gaten og fra vinduer. Disse filmene fanget pressen opp, men pressen pleier å sladde slike klipp av flere grunner.

Privatpersoner tenker ikke som en redaksjon og vet kanskje heller ikke hvordan man teknisk kan sladde slike filmer.

Men selv med sladd kan disse filmklippene virke skremmende på barn.

Foreldre bør være obs på at barn kan ha fått med seg sterke og usladda filmklipp i sosiale medier. Barn trenger tid til å bearbeide sterke inntrykk. Vær derfor på vakt ved store og nære hendelser som dette som barn hører om og ser i nyhetene og i sosiale medier, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen som er faglig leder i Barnevakten (bildet).

– Hvis barna har fått med seg sterke usladda klipp som gjør dem urolige og engstelige, så gi dem tid til å forklare hva de har sett og hva de tenker og føler. Vi anbefaler at man i tilfelle ser nyhetssendinger på NRK Super sammen med barna, slik at man om nødvendig kan forklare og snakke om det som har skjedd uten fæle detaljer, oppforder Tønnesen og fortsetter:

– Snakk gjerne også om hva hendelsene betyr for barnets hverdag. Dersom det er svært liten sannsynlighet for at dette er noe som kan skje i barnas nærmiljø, er dette noe mange barn trenger å vite, slik at de ikke bærer på en unødvendig frykt. Dersom barnet ditt har sosiale medier som Tiktok, Snapchat og Instagram, så er det etter en slik hendelse lett å komme over usladda private klipp som spres mellom brukere. 

Hvis du mener at det ikke er bra at barna ser slike klipp, hva kan du gjøre for å forhindre det?

  1. Be barnet ikke oppsøke slike filmklipp, altså ikke søke med tagger fra slike dagsaktuelle hendelser. I dette tilfellet må barnet unngå tagger som «bislett», «knivmann» og så videre.
  2. Lær barnet å ta mer styring over algoritmene (se tips nedenfor).
  3. Be barnet om å ikke dele slike klipp, for i tilfelle spres det videre deres nettverk som er andre barn.
  4. Bruk foreldreinnstillingene i appene mer aktivt: Snapchat, Tiktok, Instagram, Youtube. Les vår kortversjon av innstilingene.

Uansett kan det være lurt å snakke med barna om slike hendelser (se tips nedenfor).

Her får du flere tips

FOTO: Hovedbildet øverst er skjermdumper fra Tiktok, det er Barnevakten som har sladdet bildene.

Les også: Politiet ber mediene sladde filmklipp. (Lenke til Journalisten.)


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.