Tonje fra Flippklipp viser at dataspill ikke bare er en guttegreie
For Tonje Gilje var det en milepæl å bli første kvinnelige programleder i NRK Flippklipp. Hun håper å fremstå som synlig profil for unge, ikke minst for dataspill-interesserte jenter.
Flippklipp er NRK Supers satsing på Youtube. Med over 200 000 abonnenter kan barn og unge se spillklipp, humor, challenges og annen type innhold. Og i 2021 trådde Tonje Gilje (25) inn i rollen som ny programleder sammen med Victor Sotberg og Christopher Robin Omdahl.
– Jeg er stolt over å være den første jenta i Flippklipp og har med det blitt en synlig profil for unge. Kanskje kan jeg ha en betydning for jenter som spiller. Statistikken viser at færre jenter spiller nå sammenlignet med tidligere, og det er jo synd. Jeg tror ikke det handler om at jenter misliker spill, men en manglende synlighet for jenter som har dette som interessefelt, sier Gilje.
Både gutter og jenter kan bli flinkere til å inkludere hverandre i spillingen
Programlederen trekker blant annet frem at det er få jenter som møter opp på fysiske spilltreff og gaming-eventer. Dette i motsetning til gutter, mener Gilje.
– På den måten får kanskje guttene en dra-effekt og spillingen blir mer tilgjengelig fordi mange andre holder på med dette. Her kan man snu trenden dersom både gutter og jenter blir flinkere til å inkludere hverandre i spillingen, påpeker Gilje.
Hun trekker også frem trakassering og hets som en stor utfordring blant mange jenter.
– Selv har jeg ikke opplevd mye av dette, men det er liten tvil om at det eksisterer en ukultur på nett. Ikke minst at jenter blir nedvurdert på bakgrunn av kjønn, og ikke på grunn av ferdigheter. Jeg er ikke særlig god i visse skytespill, men det handler først og fremst om interesse og at jeg foretrekker andre typer spill. Jeg kjenner nok av jenter som er helt rå i skytespill for eksempel, sier Gilje.
Fra Sims på barnerommet til spillinnhold på Youtube
Programlederen ble på mange måter oppfostret med spill. Med to storebrødre og en far som likte dataspill, ble dette en hobby som fulgte med på lasset.
– Det har alltid ligget spillcovre rundt omkring i huset og for meg gikk det mye tid i spillkonsoller som Gameboy, Nintendo DS og senere Playstation. Jeg måtte aldri overbevise foreldrene mine om å få spill, tvert imot så oppmuntret faren min til det. Når jeg begynte å bli større spilte jeg og venninnene mine mye The Sims Vi lekte mye ute, men var like mye inne og gamet. Venninnekvelder innebar ofte at vi spilte sammen, forteller Gilje.
Spill har gitt meg både venner og muligheter
Ettersom spillinteressen også har blitt karrierevei for Gilje, understreker hun hvor viktig støtten hjemmefra har vært.
– Jeg har aldri følt på en skam knyttet til spilling, men samtidig heller ikke hatt et usunt forhold til spill. Hadde foreldrene mine vært veldig kritiske, så hadde det kanskje gått på bekostning av motivasjonen. I stedet var faren min en jeg kunne gå til for å få støtte og hjelp. Spill har gitt meg både venner og muligheter. Derfor vil jeg oppmuntre foreldre til å møte spillinteresserte barn på en god måte. De holdningene man viser og formidler kommer barna til å ha med seg resten av livet, mener Gilje.
Fra dukkelek til digitale lekefigurer
Selv om programlederen i Flippklipp opplever seg som en allsidig gamer, har hun noen favoritter på menyen. Spill som Zelda: Breath of the Wild og Hogwarts Legacy troner høyt, men The Sims er i en helt egen liga.
– Det er helt umulig å si hvor mange timer jeg har brukt på The Sims og det er ingen spill som har fenget like mye. Da jeg var barn likte jeg å leke med dukker, men nådde en alder hvor det begynte å bli flaut å holde på med sånt. Da ble The Sims et glimrende substitutt. Jeg har alltid likt å leke og det å bruke fantasien. Blant annet ved å lage historier og innlevelse. Så The Sims ble et frirom for å fortsette det lekne, sier Gilje.
The Sims ble et frirom for å fortsette det lekne
Det var også dette spillet som inspirerte Gilje til å starte sin egen Youtube-kanal.
– Etter hvert som venninner begynte å legge bort dette spillet, savnet jeg noen å dele spillgleden med. Parallelt har jeg alltid hatt en interesse for blogging og sosiale medier. Så da startet også prosessen med å legge ut Youtube-videoer med spillklipp fra The Sims. Her ble det positiv respons og en følgermasse som ble interessert i livene til spillkarakterene mine. For eksempel hvor mange barn de hadde, hva som skjedde når de ble gamle og så videre, forteller Gilje.
Krevende å vise seg frem
For Gilje har det vært en prosess å våge å stå foran kamera. Å fronte seg selv har bydd på sine utfordringer.
– I begynnelsen syntes jeg at det var litt flaut. Jeg hadde en stemme i meg som sa at andre kom til å le av meg eller oppleve meg som klein. Rett og slett at jeg ikke var god nok eller fremstod som litt rar. Så her måtte jeg jobbe med meg selv for å akseptere at jeg er den jeg er, sier Gilje.
For nesten to år siden tok Gilje steget over til Flippklipp. Her var det plutselig en større redaksjon, en liten dose prestasjonsangst, men samtidig gode kollegaer.
– Her gjør jeg jo mye av det jeg allerede holdt på med før. Bare at jeg ikke lenger hadde absolutt alle oppgavene med klipping, filming og idemyldring på egen hånd, sier Gilje.
Unngår banning og skremmende spill
Ettersom Flippklipp har barn og unge som målgruppe, merkes innholdet med aldersgrenser etter retningslinjer fra Medietilsynet. Redaksjonen har også en rekke kjøreregler som de følger.
– Vi har stort rom for kreativitet og mulighet for å påvirke innholdet på Flippklipp. Samtidig unngår vi ufin språkbruk og spill med veldig høy aldersmerking. Det skal ikke være veldig skremmende spill eller mye blod, sier Gilje.
Vi har et takknemlig publikum som består av en skikkelig fin gjeng
Hun setter også stor pris på muligheten til å nå ut til unge seere.
– På en måte blir vi som et lite samfunn. Det er mange gjengangere som ser på sendingene våre og mange er gode på å støtte hverandre i chat på livesendingene. Vi har et takknemlig publikum som består av en skikkelig fin gjeng, avslutter Gilje.
Les mer:
- Dataspillundersøkelse: Færre jenter spiller dataspill enn tidligere
- Hvorfor blir jenter forfulgt og hetset når de spiller dataspill?
- Henvender seg til barn og unge i ny bokserie om gaming
- Ny undersøkelse: Foreldre er uenige om regler for dataspilling
- Foreldreressurs: Snakk om gaming på foreldremøtet (ungdomsskole)
- Foreldreressurs: Snakk om gaming på foreldremøtet (barneskole)
- Hva er passelig spilletid i hverdagen?
- Medietilsynet: Tips og råd om gaming – på fem språk
- Slik kan du rapportere mobbing og hat i spill
Foto øverst: Kollasj av NRK Flippklipp/Ola Norum Schanke (portrettbildet)
Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.