Zookeeper Tycoon
Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Herlig liten dyrepark-simulator basert på Dyreparken i Kristiansand. Her skal man adoptere nye dyr, ta hånd om deres behov og drifte diverse restauranter.
Dyreparken i Kristiansand er et kjent reisemål for mange barnefamilier. I tillegg til fysiske besøk satser parken også på digitale opplevelser. Nå i form av et eget Fortnite-spill der man skal drifte en egen dyrepark.
Det innebærer elementer som å bygge restauranter og innhegninger, adoptere nye dyr og ta hånd om deres behov. I prosessen lærer man litt om økonomi, noe dyrefakta og ellers får man en pause fra de hyppige skuddvekslingene som foregår i Fortnite: Battle Royale.
Zookeeper Tycoon
Sjanger: Simulator
Utvikler: Wearemassive
Utgiver: Dyreparken
Når man starter opp Zookeeper Tycoon for første gang så må man gjennomgå en liten opplæring. Her får man bygget de to første innhegningene for rådyr og kapybara. I tillegg til en liten butikk og et eget varelager.
All tekst og for så vidt noe tale er på engelsk. Og spillet er ikke veldig komplisert eller utfordrende.
Så snart et par dyreinnhegninger er oppe og går, samt en liten butikk, for ikke å nevne billettlukene ved inngangspartiet – så er opplæringen over og parken i gang. Da dreier spillet seg i all hovedsak om å fortsette å utvide parken og å ta hånd om dyrene som man har.
Det er ikke veldig stor frihet til å utforme parken etter eget ønske. Spillet føles dermed som en lett versjon av simulator-sjangeren. Som eksempel er alle dyreinnhegningene enten ferdig inngjerdet eller med skisserte tomter.
Som regel må man ødelegge noen trestubber her og der for så å bruke det innsamlede treverket til å bygge ly, diverse bygg og møblement.
Det visuelle ser flott ut både med tanke på dyrene og byggverkene som blir utplassert. Men man får ikke de store tøylene til å være kreativ utover det. Ellers dreier gangen i spillet seg om å adoptere nye dyr og man kan hyre inn dyrepassere til å ta vare på dem.
Per nå har man tilgang til dyr som rådyr, kapybara, zebra, sjiraff, løve, tigre, ulv og flamingo. Spillet har også tekstplakater der man kan lese litt fakta om de ulike dyrene. Men selve plakatene er ikke sånn superlette å lese, har engelsk tekst og ingen særlig funksjon i spillet utover informasjon for de ekstra nysgjerrige.
Så det er jo et element som gjerne kunne ha vært enda mer fremtredende i spillet.
Ellers må man ta hånd om dyrenes vel og ve. Det innebærer å hyre inn arbeidere og så må man frakte mat mellom butikk og innhegninger. Jo flere dyrepassere man hyrer inn, jo mer automatiseres noen av disse prosessene.
Ellers dreier gangen i spillet seg om å tjene penger slik at man kan kjøpe nye innhegninger, restauranter og mat til dyrene. Hver dag betaler gjestene inngangspenger samtidig som man alltid har løpende utgifter.
For de som vil ha ekstra fortgang i progresjonen kan man gjøre noe så hjernedødt som å slå på en boks som genererer penger. Denne gir større belønninger jo mer man utvider parken. Men det er altså langt fra den morsomste delen av spillet.
Det gir uansett et mål å jobbe mot når man kan utvide parken med nye, spennende dyr.
Zookeeper Tycoon er et artig spill som er laget av Wearemassive i samarbeid med Dyreparken i Kristiansand. Gangen i spillet er nokså enkel og intuitiv. Men progresjonen er også i stor grad styrt og man har stramme rammer for hva man kan gjøre i parken.
Som eksempel kan man ikke plassere eller designe innhegninger slik man selv ønsker.
Det er heller ikke store utfordringer å bryne seg på. Den største dreier seg om tålmodighet fordi man akkumulerer nye penger over tid til å kjøpe og utvide parken. Samtidig kan disse rammene treffe yngre og mindre erfarne spillere i større grad enn en kompleksitet som kunne ha nådd eldre og mer erfarne spillere.
I tillegg lagres progresjonen i spillet så snart man er ferdig med opplæringen. Det betyr at man ikke må starte på nytt med parken hver gang man spiller spillet. Og alt i alt er det kjekt med et tillegg som er fritt for vold og heller fokusert på dyr og barnevennlige aspekter.
Foto: Wearemassive (skjermdump fra spillet)
Egnethet
Zookeeper Tycoon har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI og er merket med spillerinteraksjon. Det er ikke muligheter for kjøp av spillvaluta. Den må tjenes opp i spillet.
Åpenbart spilles det på Kristiansand Dyrepark som merkevare. For eksempel med navn på restauranter og attraksjoner, logoer og mat som selges i parken.
Ettersom man må laste ned Fortnite-plattformen for å få tilgang til LEGO Fortnite er det greit å være obs på aldersmerkingen også her.
Fortnite-plattformen er merket med «foreldreveiledning» av PEGI.
«Foreldreveiledning», betyr at plattformen har en bredde av innhold som enten er laget av brukere eller tilpasset ulike aldre. Foreldre anbefales derfor å veilede barna, og å sette seg inn i foreldreinnstillingene.
PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):
«Dette spillet er merket foreldreveiledning. Årsaken er at spillet inneholder mye brukerskapt innhold, noe som kan innebære innhold som er uegnet for yngre barn»
I tillegg skriver PEGI: At innholdet som man finner på plattformen endrer seg stadig vekk. Noe av det nye innholdet som legges til kan være uegnet for yngre barn. Det finnes også spill som er laget av selve utviklerne. Her er det spillere som kjemper mot hverandre i et spill der siste overlevende står igjen som vinner. Volden er urealistisk og uten blod. Ellers kan man kjøpe innhold for ekte penger.
Krav om konto
Man må ha en Epic Games-konto for å få tilgang til Fortnite-plattformen. Barn som oppgir en kontoalder under 13 år, får en begrenset barnekonto. Da kan de ikke chatte med andre eller kjøpe innhold. Derimot kan foreldre verifisere/samtykke til kontoopprettelse på vegne av barna.
På det vis kan foreldre også sette opp en del foreldreinnstillinger og tillate at barnet chatter med andre.
Fortnite-plattformen har også innlemmet et såkalt «battle pass» som er en slags sesongbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta). Det finnes også en abonnementsløsning (månedlig pris) som gir tilgang til jevne utbetalinger av V-bucks, battle pass og andre fordeler.
Vær også obs på at noen av minispillene på Fortnite-plattformen kan inneholde skrekkelementer og blod. Samtidig er det også eksempler på spill som er vurdert egnet for yngre barn (fra 3 år), der man kan kjøre biler, drifte en bondegård, løpe gjennom labyrinter og mer. Sett derfor på en sperre som hindrer tilgang til Fortnite-spill med høy aldersmerking.
Man bør også være oppmerksom på at Fortnite-plattformen inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat for alle eller på enkeltpersoner. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.
Foreldrekontroll
Epic Games har innlemmet innstillinger for foreldrekontroll. Man kan sette opp dette via systemet til Epic Games (les mer om dette her) eller inne på Fortnite-plattformen. Sistnevnte er enklest.
Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger. Disse finner man ved å gå til innstillinger/menyen i spillet. Her kan man sette opp:
- Content rating: Angi en aldersgrense på hvilke minispill barna kan få tilgang til i Fortnite-plattformen. Dette etter alder 3, 7 og 12 år. Alle minispill på Fortnite-plattformen har oppgitt en aldersmerking. Dersom aldersmerkingen på et minispill er høyere enn det du har gitt barna tilgang til, kan de spørre deg om tilgang til enkeltspill.
- La barna få lage egne minispill (øyer) som de kan dele med andre eller ikke.
- Filter for ufin språkbruk (vi antar at denne er best på engelske gloser, og ikke norske). Gjelder for tekst og ikke tale.
- Krav om PIN-kode for å legge til nye venner. Barna kan altså ikke bli venner med nye personer på Fortnite-plattformen uten at du som forelder skriver inn en PIN-kode.
- Velg hvem barna kan chatte med (stemmechat). Alle, venner og lagkamerater, kun venner eller ingen.
- Skru av eller på tekst-chat eller begrens til alle, venner og lagkamerater, kun venner eller ingen.
- Motta ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost.
- Sett tidsgrenser for hvor lenge barna får spille på Fortnite-plattformen.
Merk at innstillingene som gjøres inne på Fortnite-plattformen begrenser ikke chat/kommunikasjon på spillkonsollen og datamaskinens programmer utenom.
Veileder for å for å sette opp slike restriksjoner finner du her.
Velg begrensninger for pengebruk:
Kjøp av V-bucks trekkes direkte fra bankkort som er lagt inn på spillbutikken, det være Xbox Store, Epic Games på PC eller PlayStation Store. Derfor må en passordmur som hindrer kjøp av innhold, settes opp her. Slik går du frem på PlayStation og Xbox.
På PC, logger man inn på kontosiden til Epic Games og velger foreldrekontroll. Les mer om dette her.
Rapporter og blokker
Inne i spillet er det også mulig å rapportere andre brukere for ufin oppførsel. Gå til innstillinger/menyen. Her finner du rapporteringsmuligheten.
Man kan også blokkere spillere som er i vennelisten, eller «mute» – dempe mikrofonen slik at man ikke hører dem.
Totrinnsverifisering
Det er også lurt å skru på totrinnsverifisering. Dette hindrer andre fra å kuppe kontoen til barna, selv om de kan barnets brukernavn og passord. For å logge inn på Fortnite-plattformen på en spillkonsoll/datamaskin enn den man vanligvis bruker, må man skrive inn en unik kode som blir sendt på e-post eller SMS.
Totrinnsverifisering skrur man på inne på kontosiden til Epic Games.
Andre innstillinger
Inne på communication-menyen i innstillinger, kan man gjøre noen endringer:
- Voice chat method – push to talk. Krever at man må trykke på en mikrofonknapp for å snakke, slik at mikrofonen ikke alltid er på.
- Voice chat – slå av chat helt, eller velg hvem som barnet kan chatte med. For eksempel kun venner.
- Voice reporting – av eller på om det skal være mulig å rapportere noe som er blitt sagt i stemmechat. Et opptak av chat sendes da til Epic Games for vurdering.
- Språkfilter av / på i tekstchat.
- Sensurering av personlig informasjon i chat. For eksempel for kredittkort, adresse osv.
Inne på account and privacy kan man velge:
- Hvem barna kan få venneinvitasjoner fra alle / venners venner / ingen.
- Om barnet kan motta gaver eller ikke fra andre.
- Hvem som kan bli med i gruppen (party) til barna.
- Hvem som kan se barnas brukernavn (erstatte brukernavnet med «player» for andre spillere.
Vanskelighetsgrad:
0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.
3-6 år: Kan være komplisert å mestre for målgruppen. Blant annet med spillkontroll og menynavigering som passer for litt større barn. All tekst og instruksjoner er på engelsk.
7-11 år: Spillet vil være overkommelig for mange barn i denne aldersgruppen. All tekst er på engelsk, og barn som ikke mestrer språket vil kunne gå glipp av en rekke grunnleggende instruksjoner og noe handling. Samtidig er menysystemet relativt overkommelig, og styringen likeså. Blant annet med tydelige symboler.
12-15 år: Spillet kan også treffe eldre spillere. Blant annet kan man sikte mot å få en så høy gjestetilfredshet som mulig.
16+: Spillet vil også kunne by på underholdning for eldre ungdom og voksne.
Spilltrailer:
Hvordan vurderer Barnevakten spill?
Les våre kriterer for spillanmeldelser
Les også:
Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite
Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.
Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best
Fortnite-selskapet fikk kjempebot for ulovlig kjøpepress og innsamling av persondata