Foto: Shutterstock

New Mexico til søksmål om Googles skoleløsning

Staten New Mexico i USA mener Google ulovlig tapper personopplysninger via skoleløsningen G-suite. Mange norske skoler benytter dette undervisningssystemet.

Google lover å ikke overvåke barna i skoleløsningen som selskapet tilbyr. Derfor har mange norske kommuner sagt ja takk til tilbudet fra Google, slik også over halvparten av skolene i USA har gjort.

Barnevakten har tidligere stilt en del spørsmål om skoleløsningene fra Apple, Google og Microsoft. Er det egentlig 13-årsgrense? Hvem eier filene som barna produserer? Hva med metadata, hvor mye produseres og deles? Hvem har tilgang til alle sporene som barna legger igjen? Og hva skjer når barna bruker skolemaskinen hjemme, gjelder løftene fra for eksempel Google da?

Til søksmål mot Google

Myndighetene i New Mexico gikk 20. februar 2020 til søksmål mot Google som leverer skoleløsningen G-suite for Education (Google Education).

Påstanden er at Google hverken holder sine egne løfter eller lovverket. Ikke bare har selskapet samlet inn personopplysninger fra barna, men også fra lærere og familiemedlemmer. For eksempel:

  • GPS-posisjon
  • Historikk i nettleseren
  • Hvilke Youtube-videoer barna har sett
  • Stemmemeldinger
  • Kontaktlister
  • Passord
  • Google-søk og hvilke søk barna klikker på

Myndighetenes advokat Hector Balderas legger ikke fingrene i mellom i sitt dokument og mener Google bevisst har bedratt foreldre og skoler:

Foto: Wikipedia / Babak Dowlatshahi
Hector Balderas, myndighetens advokat i New Mexico.

«Google has broken those promises and deliberately deceived parents and teachers about Google’s commitment to children’s privacy.»

Han skriver også:

«Konsekvensene av Googles sporing kan ikke overdrives: Barn blir overvåket av et av verdens største selskaper innen datautvinning, på skolen, hjemme, på mobiltelefoner, uten at barna vet det og uten tillatelse fra foreldrene.» (Barnevaktens oversettelse.)

Samtidig gjelder samme prinsipp i USA som i Norge, man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Før foreldre i Norge sender protester til sin lokale skole som benytter Googles skoleløsning, kan de eventuelt vente til rettsrundene er over og man har konkludert. Men enn så lenge er det kraftige påstander fra myndighetene i New Mexico.

Google bruker skoleløsningen til å spionere på barna, hevder myndighetene.

Balderas skriver i søksmålet at Google har brukt Google Education til å spionere på innbyggernes barn og deres familier: «Google has used Google Education to spy on New Mexico children and their families by collecting troves of their personal information,»

Han minner også om at barn og unge gjerne søker på nettet etter temaer som de ikke ønsker å dele med andre, for eksempel seksuelle sykdommer, psykiske utfordringer og lignende.

Søksmålet går ut på at Google har brutt loven som krever samtykke fra foreldre ved barn under 13 år før man samler inn personopplysninger. Balderas påker at Google utenfor skoleløsningen forbyr barn under 13 år å opprette Google-konto, og at Google bruker skoleløsningen for å komme rundt dette for å få tak i informasjon.

Google dytter ansvaret over på skolene

Googles svar til amerikansk presse er at avtalen med skolene er at det er skolene som må innhente samtykke fra foreldrene (se sitat lenger ned).

Man kan da spørre:

  • Har skolene innhentet samtykke?
  • Er det fritt frem for Google etter at samtykke er på plass?

Google svarer også: «We do not use personal information from users in primary and secondary schools to target ads.» Lignende setning finnes i avtalen med skolene. Men slike setninger er å føre folk bak lyset, mener myndighetenes advokat Hector Balderas: «These representations are misleading. First, advertising is but one of an entire constellation of commercial purposes Google is prohibited from using student information for under COPPA,»

Googles avtalesetning kan sammenlignes med: «Jeg skal ikke kaste stein på Tore for at han skal gå hjem tidligere fra skolen.» Det åpner for mange andre grunner til å kaste stein på Tore. Man har altså lovet svært lite med en slik setning.

Balderas skriver også at det er misledende når Google skriver at selskapet støtter regelverket. Å støtte reglene er ikke det samme som at skoleløsningen faktisk er innenfor regelverket.

I søksmålet skriver Balderas at skolene er uskyldige ofre og har ikke sjanse til å vite hva Google samler inn, ergo er det heller ikke mulig for skolene å informere foreldrene. Det er Google selv som må sørge for å fortelle alt til foreldrene, mener Balderas.

Innstillinger som foreldrene ikke får se

Han kommer med en rekke negative punkter ved skoleløsningen. For eksempel når barna logger seg på løsningen for første gang, kommer det en en del popup-vinduer med spørsmål om innstillinger. Foreldrene er ikke til stede når disse innstillingene settes.

Elevene blir også ofte oppfordret til å logge seg på skoleløsningen via familienes maskiner. Og selv om barna logger seg ut av via skoleløsningens utloggingsside, vil Google knytte persondata til deres profil, hevder han.

Hva kan informasjonen brukes til i fremtiden?

Søksmålet tar også med at man kan egentlig ikke vite hva Google kommer til å bruke informasjonen til, og at den i prinsippet kan brukes til hva som helst i fremtiden:

«Further, the extent of the intrusion cannot be fully known, as the nature of privacy invasion involves the collection and use of New Mexico citizens’ personal information, for undisclosed and potentially unknowable purposes, in perpetuity.»

Balderas har også skrevet et brev til Google der han sier at hans kontor har undersøkt Googles aktiviteter og har funnet ut at den ulovlige innsamlingen av personopplysninger pågår fremdeles.

Han krever at Google umiddelbart slutter med denne praksisen for også å unngå at slike opplysninger blir solgt på det mørke nettet. Google står altså ikke høyt i kurs hos myndighetene i New Mexico, man tar høyde for at Google kan oppføre seg som den simpleste biltyv eller svindler og selge opplysninger om barn til hvem som helst.

Google mener påstandene er feil

Googles talsmann Jose Castaneda har sendt dette til mediene som svar:

«These claims are factually wrong. G Suite for Education allows schools to control account access and requires that schools obtain parental consent when necessary. We do not use personal information from users in primary and secondary schools to target ads. School districts can decide how best to use Google for Education in their classrooms and we are committed to partnering with them,»

Datatilsynet i Norge skal sjekke om Google i skolen er ulovlig

Her hjemme har tre foreldre klaget Googles skoleløsning inn til Datatilsynet, les her og her. Tilsynet skal nå sjekke om Googles løsning er lovlig.

Les også

Digitale skoleløsninger uten nasjonale retningslinjer

Er det 13-årsgrense for digitale skoleløsninger?

Risikoen i de digitale skoleløsningene

Vet du hvem barnet ditt chatter med på skolen?

Googles algoritmeetikk – holder det for barna?

Google sporer barna – slik begrenser du det

Barn under 13 år skal beskyttes litt bedre på Youtube