Norske filmperler for alle aldre

Her er tips til noen av de beste norske filmene fra de siste 15 årene.

For de yngste

Kutoppen

KuToppen

Norsk barnefilm, 2018
Anbefales for de yngste barna
Her er en fin film for de yngste, der vi møter de kjente karakterene fra bondegården i Dyreparken i Kristiansand. Det er en kort og grei historie med et godt budskap for barn. Gjennom filmen lærer Klara at hun ikke må stå på en scene for å være en stjerne, og i tillegg er det mye fint budskap om vennskap, å ha tro på seg selv og andre, og verdien av å være hjelpsom, for å nevne noe. Filmen formidler historien på en fin måte til de yngste, der de ulike karakterene tilbyr forskjellige perspektiver på tematikken, og samlet får vi en fin blanding av humor, litt spenning og fin musikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

For hele familien

Flåklypa-filmene

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

Norske familiefilmer, 2013/2015/2018
Anbefales for hele familien
I Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013) er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg.
Les Barnevaktens anmeldelse

I Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa (2015) er det igjen et veddeløp det handler om. Krangelen med nabobygda Slidre om hvilken bygd som er den beste, har pågått i årevis, og hva er vel bedre enn et godt gammledags veddeløp for å avgjøre tvisten?
Les Barnevaktens anmeldelse

I 2018 tok det av i Flåklypa, da Solan og Ludvig reiste helt til månen i Månelyst i Flåklypa. Historien er helsprø, koselig og morsom, men samtidig er det nok den svakeste spillefilmen om Flåklypa så langt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Norsk barnefilm, 2016
Anbefales for hele familien

Thorbjørn Egners klassiker formidles på en flott måte med sang, humor og litt spenning i denne vellagede animasjonsfilmen. Filmen har en flott og karakteristisk stil, og balanserer fint mellom drama, musikal og komedie. Det er veldig kjekt å se pepperkakebakesangen og alle de andre klassiske sangene. Og Mikkel Rev har en akkurat passe blanding mellom slem og snill.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Doktor Proktors prompepulver

Doktor Proktors Prompepulver

Norsk barnefilm, 2014
Anbefales fra seks år

Dette helsprø eventyret er basert på Jo Nesbøs barnebok med samme navn, og det er tydelig at det står en dyktig forfatter bak historien. Her presenteres vi for et helstøpt univers, der man ved hjelp av et sprøtt premiss, sjarmerende og morsomme karakterer og akkurat passe absurde slemminger skaper et fengslende og veldig underholdende eventyr.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gilberts grusomme hevn

Norsk komedie, 2016
Anbefales fra seks år

Det er ikke lett å være Gilbert. Han er superallergisk mot egg, og spyr som bare det om han får litt i seg. Det har gjort ham til et mobbeoffer, og av den grunn er Gilbert lykkelig når familien flytter. Enda bedre blir det når han møter nabojenten, som inviterer ham til å spille på ishockeylaget. Men Gilbert skal snart rote det til for seg selv, og det blir enda verre når Gilberts selvopptatte tante Doris dukker opp. Denne filmen forteller en sprø historie for å vise hvilke problemer man kan havne i hvis man skjuler viktige ting og ikke tør å være seg selv. Samtidig forstår vi at mobbeofferet Gilbert ikke er ærlig fordi han er redd for å bli plaget. Budskapet blir dermed at det er bedre å gjøre seg litt sårbar og ta en sjanse på at man blir godtatt slik man er – med både sine gode og dårlige sider. Tante Doris er også en flott karakter som belyser temaet fra en annen side. Det er lett å forstå hvor teit det er å mobbe andre når hun som voksen begynner å mobbe Gilbert. For barn fra aldersgrensen er dette super og lærerik underholdning som treffer en flott balanse mellom humor, alvor og spenning.
Les Barnevaktens anmeldelse

Keeper’n til Liverpool

Norsk komedie, 2010
Anbefales fra syv år

13 år gamle Jo får oppleve hvor komplisert ungdomstiden kan være i denne morsomme og sjarmerende komedien. Fantasisekvensene, som viser Jo sine forestillinger om fryktelige konsekvenser av helt dagligdagse hendelser, er veldig morsomme. Jo gjør mange feil, men til slutt lærer han at ærlighet er det eneste som fungerer for å ta et oppgjør med fortiden og forandre seg til det bedre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Yohan – Barnevandrer

Yohan – Barnevandrer

Norsk drama, 2010
Anbefales fra syv år

Filmen er en Askeladden-fortelling om talentfulle Yohan på ti år. Han bor på en fattig heigård sammen med foreldre og fire søsken. Yohan blir tvunget ut på vandring til de rikere gårder øst på Sørlandet. Han blir gjeter og passer buskapen mot ulv og bjørn og truende mennesker. Filmen er tro mot historiske fakta om barnevandringene på Sørlandet på slutten av 1800-tallet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Kule kidz gråter ikke

Norsk drama, 2013
Anbefales fra ni år (aldersgrense tillatt for alle)

Dette er en sterk, veldig trist, men samtidig oppløftende norsk barnefilm om fotballjenta Anja, som får kreft. Filmen tar opp et alvorlig tema på en meget god måte, og anbefales for barn fra ni år. Det er modig og viktig at man vier en helaftens spillefilm til et så tøft tema som kreftsyke barn. Filmen balanserer alt det triste på en flott måte med varme, kjærlighet og gledene i livet. Filmen legger til rette for gode samtaler, vekker omtanke og gir økt innsikt i livets vanskelige sider. Kule kidz gråter ikke er ingen dramatisk film, og har aldersgrense tillatt for alle. Men dette er ikke en film for de yngste. For elever på mellomtrinnet i barneskolen og ungdomsskolen derimot, er dette en usedvanlig god film som kan gi verdifull innsikt i forhold til alvorlig sykdom, styrken i kjærlighet og hva det betyr å være menneske.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kon-Tiki

Norsk drama, 2012
Anbefales fra ni år

Historien om Thor Heyerdahls fantastiske ferd over Stillehavet er blitt et storslått, spennende og visuelt imponerende eventyr. Bildene er fantastisk flotte, og havet fremstår som en mektig, uendelig vakker og til tider nådeløs naturkraft. Barn og unge kan lære mye verdifullt om bragden til Heyerdahl, men merk at filmskaperne har tatt seg friheter i forhold til hva som virkelig skjedde.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra tolv år

Kompani Orheim

Kompani Orheim

Norsk drama, 2012
Anbefales fra elleve år

Den tredje filmen om Jarle Klepp (etter «Mannen som elsket Yngve» (2008) og «Jeg reiser alene» (2011)) handler om oppveksten til Jarle i Stavanger på 1980-tallet. Det er blitt et solid norsk familiedrama med en strålende Kristoffer Joner i en av hovedrollene. «Kompani Orheim» gir et veldig godt innblikk i en vanskelig familiesituasjon og den menneskelige psykologi. Filmen har mye sårhet, men også lun humor og optimisme. Kontrasten mellom det mørke hovedtemaet og de lystigere bihistoriene er godt balansert, og har resultert i en film som er alvorlig, humoristisk og tankevekkende. Stilen er enkel og hverdagslig, de symbolske scenene fungerer godt og 80-tallet er gjengitt på en tidsriktig og morsom måte. Kort sagt; «Kompani Orheim» er en super filmopplevelse som anbefales på det varmeste. Merk at det er noen sterke scener, men filmen egner seg godt for ungdom og kan legge grunnlaget for gode diskusjoner og refleksjon om familie, oppvekst, politikk og samfunnet generelt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Amundsen

Amundsen

Norsk drama, 2019
Anbefales fra tolv år

Dette er en kald film. Scenene fra isødet knaker av kulde, og personskildringen er like kald. Her tegnes et bilde av en sterk, sta og til tider nådeløs mann. Historien fortelles fra brorens perspektiv, noe som åpner for at vi kan reflektere og gjøre egne resonnement om Amundsen som person. Filmen handler om en viktig og stolt del av Norges historie, og egner seg utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

I et speil, i en gåte

I et speil i en gåte

Norsk drama, 2008
Anbefales fra tolv år

Denne sterke norske filmen handler om 13 år gamle Cecilie, er svært syk og ligger som regel i sengen mens resten av familien forbereder julehøytiden. Men en natt får Cecilie besøk av Ariel, en liten englelignende skikkelse som begynner å snakke med henne om livets hemmeligheter og universets mysterier. Dette er en rørende historie om en ung jente som lærer å akseptere døden og forstår hvor vidunderlig livet egentlig er. Basert på en bok av Jostein Gaarder.

Psychobitch

Psychobitch

Norsk drama, 2019
Anbefales fra 14 år

Marius er «flinkisen» i klassen. Frida er outsideren. Når de skal gjøre gruppearbeid sammen krangler og slåss de, men samtidig oppdager de ting ved seg selv og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omvending. Dette er en praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap. Historien er glimrende for ungdom – den er relevant, engasjerende, innsiktsfull og utfordrende. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet?
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra 15 år

Bølgen

Norsk drama, 2015
Anbefales fra 15 år

Spesielt første del av Bølgen er til å få gåsehud av. I et rolig tempo bygges historien opp mot katastrofen som vi vet vil komme. Dette er gjort på ypperlig vis, og filmskaperne har ikke falt for fristelsen å innføre en «skurk» eller unødvendig action. I stedet er det Kristian sitt forhold til familien og hans kunnskapsrike nærhet til fjellet det fokuseres på. Det fungerer utmerket og gir historien et meningsfylt og personlig perspektiv. Og så kommer denne bølgen da, og plutselig er det ti minutter til den 80 meter høye muren av vann dundrer inn i bygden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Skjelvet

Skjelvet

Norsk spenningsfilm, 2018
Anbefales fra 15 år

Skjelvet er en original, velskrevet og til tider strålende spenningsfilm med fantastiske spesialeffekter. Siste del av filmen imponerer stort, og er til tider bedre enn megabudsjettfilmene fra Hollywood. Det er ikke alle trådene i historien som knyttes sammen like godt, men for underholdningens del betyr dette lite.
Les Barnevaktens anmeldelse


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.