Slik påvirker skjermbruk øyne og kropp

Gode pauser er viktig. Noen barn kan få symptomer som hodepine og muskel- og skjelettplager med mindre man tar forholdsregler for skjermbruken, forteller forsker og førsteamanuensis Hanne-Mari Schiøtz Thorud ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Barn og unge vokser opp i en digital revolusjon med større tilgang til skjerm enn noen gang, sier forsker Hanne-Mari Schiøtz Thorud. I den samme tiden har det også vært en økning i symptomer som hodepine og ryggsmerter.

– Det er ingen som vet om det er en direkte sammenheng mellom slike symptomer og skjermbruk. Men flere forskningsstudier viser sammenhenger mellom økt skjermbruk og nakke, skulder, rygg og smerter. Blant annet viste en dansk studie med over 45 000 deltakere en tydelig sammenheng mellom skjermbruk og muskel- og skjelettplager, sier Thorud.

Foto: Forsker Hanne-Mari Schiøtz Thorud (Universitetet i Sørøst-Norge)

Hun legger til at slike symptomer bør tas på alvor ettersom de er blant hovedgrunnene til fravær fra skole og jobb. Slike smerter kan også over tid bli kroniske. Og når det gjelder øynene, er det det ikke like klart om skjermbruk kan gi noen langvarige konsekvenser.

– I Asia ser man tegn på økt nærsynthet og dermed større sjanse for øyesykdom, men i Norge er de fleste barn langsynte. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det er slitsomt for øynene å se mye på skjerm, og det kan føre til plager som tåkesyn, dobbeltsyn, slitne og såre øyne, rennende øyne og hodepine. Om lag 20 øyemuskler jobber intensivt når man fokuserer på noe som er nært, som for eksempel en mobilskjerm, påpeker Thorud.

Belaster hele kroppen

Det er lett å tenke at det bare er øynene som belastes når man ser på en skjerm, men slik er det ikke, forklarer Thorud.

– Man bruker hele kroppen for å holdet hodet stille og fokusere. Da kan man ende opp med å anstrenge nakke, skuldre og rygg hvis ikke man tar pauser underveis. Stillestittende skjermbruk krever mye av kroppen, og derfor er det viktig med avbrekk for å løsne opp i muskulatur, og for at øynene skal få slappe av. Når øynene fokuserer på noe som er på avstand, i stedet for noe som er nært, får øynene en pause, sier Thorud.

Forskeren påpeker at teknologiutviklingen har ført til at noen barn er mer stillesittende. Samtidig er ikke løsningen nødvendigvis skjermforbud.

– Mange vil bli hindret fra å delta på en sosial arena hvor de møter andre i spill og sosiale medier. Og for å nyansere, det finnes studier som viser at det ikke alltid er direkte sammenheng mellom høy skjermbruk og manglende fysisk aktivitet. Blant annet med barn som er aktive med idrett, samtidig som de er en del på skjerm. Poenget er heller at man må skape variasjon i barnas liv med innslag av skjermpauser og fysisk aktivitet, for eksempel at barna sykler eller går til skole og aktiviteter, mener Thorud.

Uheldige sittestillinger bør unngås

Noen barn sitter med bøyde nakker når de spiller på nettbrett i sofaen. Det er en uheldig stilling som kan føre til at barna får vondt og blir stiv i nakken, sier Thorud.

– Og dersom barna ser dårlig i tillegg, vil de kanskje dytte hodet enda lengre frem og få en fremskutt holdning. Fordelen med nettbrett og barn er muligheten til å være fleksibel. Man kan oppfordre til en variasjon i sittestilling, for eksempel at barna legger seg på magen eller ryggen når de bruker skjermen. Eller rett og slett bare tar hyppige pauser for å rette opp nakken igjen, forklarer Thorud.

For en tenåring som spiller på datamaskinen fungerer ikke rådene over like godt. Men på samme måte som kontoransatte tenker ergonomi, kan også riktig utstyr dempe belastningen hos ungdommen.

– Det å ta pauser er viktig, og bruk av briller om man trenger synskorrigering. Ellers så er et ergonomisk oppsett med et godt tastatur, trådløs mus, en god stol, stor nok pult og stor skjerm praktiske tilrettelegginger som kan hjelpe. Mange har en skjerm som er plassert for høyt på bordet, noe som gir en knekk i nakken. Man bør helst ha en skjerm som man ser skrått ned på, for da vil nakke og øyne slappe mer av, sier Thorud.

Hun påpeker også at større skjermer er bedre og mindre belastende for øynene enn mindre skjermer. For eksempel er det bedre å se på film på et nettbrett kontra mobil, og enda bedre igjen å se på film på en større TV som er plassert litt unna barna.

– Øynene må jobbe hardere jo nærmere noe er, og det fører også til økt belastning på nakke og skuldre, forteller Thorud.

Anbefaler «brillesjekk»

På optikerutdanningen i Kongsberg hvor Thorud holder til, er studentene ofte ute og tester synet på barn i grunnskolen. Opptil 40 prosent av barna som blir testet hadde hatt nytte av briller.

– Vi lever i et samfunn hvor vi fokuserer mye på nært hold enten det er via skjermer eller lesebøker. Kravet til godt syn har økt voldsomt, og før var det kanskje ikke like problematisk om man så litt dårlig i ny og ne. Man rakk ikke å utvikle symptomer. Men nå bruker mange mye av den våkne tiden på skjerm. Riktige briller kan forebygge at barna får symptomer dersom de strever med synet. Ikke minst er det viktig for læring og utvikling med tanke på det barna kan gå glipp av dersom de ikke får korrigert synet, påpeker Thorud.

Forskerens råd til foreldre er å være obs på barnas syn og ta en synstest hos optikeren dersom de er usikre. Ellers bør foreldre være obs på barnas sittestilling, og gi barna hyppige pauser fra skjerm slik at øyne og muskler får hvile.

– Man kan for eksempel installere apper på telefoner og brett som minner barna om å ta pauser. Som tommelfingerregel er det lurt med en pause hver 20-30 minutter, avslutter Thorud.

Forslag til apper som gir barna påminnelser om å bevege seg:

iPad/iPhone: Stand Up! The Work Break Timer. Be telefonen om å gi et lite pip hvert x-antall minutter. Gratis å bruke.

Android: Randomly RemindMe (ikke prøvd ut av Barnevakten)

Foto: (hovedbilde) photostar72 / Shutterstock

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.