Foto: Shutterstock

Konkurrerer i dataspill: Samme forventninger til utøverne som i idrett

Fast oppmøte til treninger. Nøye med kosthold og søvn. God oppførsel i kamp. Riktig lagånd. Dette er forventninger som må leves opp til for å klare seg i dataspill som konkurranseform.

For bare noen år siden var det uhørt. Det at dataspill skulle bli vurdert som en type sport. Knappetasting og colasluking kunne neppe sammenlignes med trening og aktivitet ute i frisk luft. Men tidene forandrer seg og fordommer justeres, og ved nærmere ettersyn er faktisk ikke sammenligningen så fjern som man skulle tro.

Thomas Sæves (19) er lagkaptein for Counter Strike-laget i Maniax Gaming Club. Counter-Strike er et lagbasert førstepersonsskytespill.

– Vi har faste treninger og kampdager der vi møtes online, en strukturert organisasjon for laget vårt, en liga med divisjoner som vi konkurrerer i, og egne drakter til laget vårt, forteller Thomas Sæves (19) som er lagkaptein for Counter Strike-laget i Maniax Gaming Club.

Denne organisasjonen alene har over 400 medlemmer spredt over hele landet.

– Vi har medlemmer boende helt fra Kirkenes i nord til sørligere trakter i landet. Alderen varierer fra voksne over 40 år til barn ned i trettenårsalder. Vi har stor takhøyde for at alle som ønsker, kan bli med i samfunnet vårt for å bli kjent med likesinnede. Vi har også egne e-sportlag innenfor ulike spill som Rocket League, Fortnite, Counter Strike og Apex Legends, sier Sæves.

Den unge gameren presiserer også at det er sosialt å spille i en e-sportklubb, selv om mye av kommunikasjonen foregår på nett.

– Å være en del av en klubb er definitivt givende og sosialt, og bekjentskap i dataspill har titt og ofte ført til vennskap og møter i virkeligheten, for eksempel på fysiske dataspilltreff eller at man møtes for å bli kjent i virkeligheten. Ellers så deler vi alt fra latter til seiersrop daglig med hverandre i timene vi tilbringer sammen på nett, mener Sæves.

Turneringer og tabeller på lik linje med fotball

E-sport, altså dataspill med mål om konkurranse, er på fremmarsj i Norge selv om fremdriften henger etter i internasjonal sammenligning. Egne e-sportlinjer på videregående skoler, sendetid på sportskanaler og omtale i norsk presse, er allikevel noen av milepælene.

Og på samme måte som man kan spille i ulike divisjoner og få tabellresultater i for eksempel fotball, finnes også dette i dataspillverden.

– Jeg spiller for et Counter Strike-lag i tredjedivisjon i Telialigaen. Et mål er å spille godt og vinne kamper for å havne høyt på tabellen slik at man kan rykke opp til neste divisjon. De aller beste som vinner hele ligaen, slåss også om pengepremier. Her er det snakk om 150 000 kroner i vinnerpotten, forteller Sæves.

Sponsorer, et spillermarked der lag kan ta til seg nye spillere, og til og med muligheten for å tippe på kamper er over tid blitt innlemmet i e-sport.

– Vårt lag er i ferd med å få til et samarbeid med Adidas. Blant annet vil vi ha med oss drakter med logoen til laget vårt i tillegg til treningstøyprodusenten sitt merke. På den måten kan vi vise både lagtilhørighet og sponsor på samme måte som profesjonelle fotballspillere, sier Sæves.

Må overholde krav og forventninger

Et liv innen e-sport er mer enn bare å «spille mye dataspill». Faste treningsdager og egne kampdager må også innlemmes i ukesprogrammet.

– Vi trener fast tre dager i uken, også er det en egen kampdag. Det forventes at man møter opp tidsnok til treningene og gjerne varmer opp i forkant. I Counter Strike, som er et nettbasert skytespill, gjelder det å ha reaksjonsevne og persepsjon på plass. Slike spill krever at man har et godt muskelminne. Jeg merker stor forskjell på starten og slutten av et spill. Jo mer jeg «varmer opp» og får blodomløpet i gang, jo bedre er reaksjonsevnen min. Treningene våre er også målrettet og foregår for eksempel ved at vi prøver ut nye taktikker og jobber med kommunikasjon og samarbeid, forklarer Sæves.

Fullførte kamper blir også tatt opp på video. I etterkant sitter lagmedlemmene og diskuterer spillestilen og hva som eventuelt kan forbedres til neste gang.

– Som med angreps- og forsvarsspillere i fotball, har man også ulike posisjoner og rollefordelinger på Counter Strike-lag. Vi har en som former taktikker og gir ordre til laget, så har vi en som er lokkedue/snikangrep, i tillegg til en som har støttefunksjon og en som god på å gå først inn i angrep, sier Sæves.

God lagånd og strenge krav om folkeskikk

Det finnes flere eksempler på hyppig bruk av ufint språk og stygg oppførsel i nettspill. Men når det blir mer seriøst som i e-sport, stilles det strengere krav til oppførsel.

– Reglene er tydelige på det, og dersom man snakker stygt om motstanderen når man spiller kamper, risikerer man å tape poeng. I verste fall kan hele laget bli kastet ut av kampen, litt på samme måte som når man får altfor mange røde kort i fotball. Det er også totalforbud mot juks. Så god oppførsel er et nøkkelord, og det er også noe vi leter etter når vi er på jakt etter nye spillere til laget vårt. Da ser vi om den personen har en historikk med å bli bannlyst eller rapportert for ufin oppførsel i kamper, forteller Sæves.

Et oppbyggende og positivt språk er også viktig, mener Sæves, og forklarer at lagmedlemmer har fokus på å bygge hverandre opp mer enn å bare lete etter feil hos hverandre.

– Dersom man bare går rundt og sier at man er dårlig i spillet og ikke får til noe, så er det større sjanse for at man faktisk kommer til å gjøre feil. Derfor er det viktig at man bygger og støtter hverandre opp. Det handler jo om god mental innstilling. Og vi har fokus på at det ikke er lov å hverken snakke en selv, eller andre ned. I stedet prøver vi fokusere på forbedringspotensial, forklarer Sæves.

Cola og mye spilletid er en myte

Sæves er rask med å avlive myten om at de som spiller seg gode i dataspill kun sitter foran skjermen med cola og potetgull i hånda.

– For å prestere må man ha god reaksjonsevne. Derfor er nok søvn og riktig kosthold viktig. Man må også spise sunt og være i fysisk aktivitet utenom skjermtiden. Hvis man er trøtt eller spiller for mye, blir man sliten og uopplagt. Pauser er derfor viktig. I tillegg, er det ikke bare hvor mye man spiller som avgjør om en blir god eller ei. Man kan bli treffsikker av å spille mye, men man må også kunne fungere som et lag. Derfor gjelder det å øve opp kommunikasjonsferdigheter og evne til å tenke taktisk og det å kunne forstå spillet. Man må også være god på å løse problemer og endre fremgangsmåte etter det som skjer midt i en kamp, sier Sæves.

Det er heller ikke slik at man må kjøpe det nyeste og dyreste på markedet for å få det aller beste fortrinnet innen dataspillsjangeren, mener Sæves.

– Jeg sitter selv på nokså rimelig utstyr, men som allikevel fungerer godt til mitt behov. Man må ha en grei datamaskin og en skjerm, et headsett, tastatur og en mus som passer til hånden din, sier Sæves.

Hvordan begynne med e-sport?

Dersom barna kjenner at dataspill er mer enn bare «gøy», og at de opplever stor mestring innenfor mediet, er kanskje e-sport det neste steget å gå.

– Det kan lønne seg å finne et lag å spille for. Da kan man bruke «overgangsmarkedet» på Gamer.no for å finne utlysninger. Også må man ha motivasjonen på plass, fordi det krever sitt å stille fast på treninger og kampdager. I tillegg må man kunne spille som del av et lag og ha mer en mentalitet om «oss» enn et «jeg», mener Sæves.

Støtte og anerkjennelse fra foreldre er også viktig, da e-sport krever jevn innsats, innføring av nye rutiner og håndtering av opp- og nedturer som i all annen organisert idrett.

– Jeg er positivt overrasket over at foreldres holdninger til spill er i endring. Det er sosialt å spille med andre på nett, og for omtrent alle, er det ingen risiko eller farer forbundet med spilling. Men foreldre må ha forståelse for at det krever mer tid når man spiller seriøst enn når man bare gjør det for gøy. Også må foreldre forstå at det ikke går an å sette onlinespill på pause, selv om middagen står klar på kjøkkenbordet, sier Sæves.

Og noen foreldre går i fella der spill stadig blir et irritasjonsmoment som barna får høre mye negativt om.

Tenk også over verdien av det å anerkjenne noe som barna brenner for. Hvis barnet ditt kommer inn til deg og forteller om en nylig seier, så er det viktig å feire den som en flott målskåring på fotballbanen. Og hvis foreldre bare maser og kritiserer på spilletiden, ja da blir dataspill skambelagt og trist for barnets del, påpeker Sæves.

Les også

Slik ble norske Emil verdens beste i Fortnite

Hva kjennetegner en proff e-sportuøver?

Anmeldelse av et gaming-tastatur

Enda et gaming-tastatur

Anmeldelse av et gaming-headsett

Forstår du spillordene som barna bruker?

De beste i dataspill er i god fysisk form

Jenta som knuser mytene om dataspill

Sosialt press om å bruke penger i spill

Spillene som kan tømme lommeboka

Brukte 30.000 kroner i FIFA-spillet – uten nytte

Bli medlem av Barnevakten