LEGO Fortnite Brick Life

Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Sosialt bymiljø på Fortnite-plattformen der man skal bygge hus, kjøpe biler, finne småjobber og nyte liv og kos på landet og stranda. Foreldre bør være obs på chattemuligheter og interaksjon med andre spillere.

Roblox har lenge hatt ulike former for rollespill. Og det har også vært tilstede på Fortnite-plattformen, men nå har altså LEGO og Epic Games kastet seg på bølgen med enda et tillegg i innenfor denne sjangeren.

LEGO Fortnite Brick Life er et type sosialt rollespill som foregår i en liten by. Der man kan bygge hus, kjøre bil, påta seg jobber og ellers utforske et lite sentrum med omkringliggende landskap. Enten alene eller med venner.

LEGO Fortnite Brick Life

Format: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Mac/Switch
Sjanger: Rollespill
Utvikler: Epic Games
Utgiver: Epic Games

Når man først starter får man som oppgave å anlegge hus på en tomt. Det er som regel flere tomter ledige, og noen er allerede tatt av andre medspillere som finnes i Brick Bay – som denne lille bosetningen kalles.

Man kan velge fra en liten håndfull mer eller mindre sjarmerende hus.

Spillet har en egen valuta, og når man tjener mer av dette ved å utføre diverse småjobber, så kan man kjøpe enda mer fancy hus etter hvert. I starten må man nøye seg med et relativt beskjedent bopel.

Husene er stedet der man kan dra for å slappe av. Og alt er laget i LEGO-design, også som noe som man kjenner fra LEGO Fortnite – for de som har spilt det. I tillegg til selve huset og den omkringliggende tomten, kan man også innrede innvendig.

Her er det mulig å plassere ut diverse møblement som senger, kommoder og lys.

Flere møbler og et større utvalg må nesten vente på seg. Fordi også dette koster spillvaluta. Men man kan altså fullt ut eksperimentere med ulike rom og hvordan de skal se ut enten det er fancy møbler, senger, bokhyller, tepper eller hva det måtte være.

Her er det mange muligheter for å være kreativ med andre ord.

Det er ute i byen at man finner trafikk, fotgjengere og jobbmuligheter. Spillverden blir tidvis kaotisk og bare de færreste følger trafikkreglene. Derfor må man regne med hyppige kollisjoner, helsprø parkeringer og så videre.

Ingen kan ta skade og det samme gjelder for kjøretøy og bygninger.

Så enten man kjører ned en stakkars fotgjenger eller dundrer løs inn i et butikkvindu, så går både mennesker og inventar videre som om ingenting har skjedd. Dette er altså ikke et voldelig spill per nå.

Jobbene varierer og de er strengt tatt ikke særlig spennende enn så lenge. Kanskje vil utviklerne legge på mer innhold etter hvert. Men man oppsøker ulike datastyrte karakterer. Det kan være noen som jobber på et treningsstudio, i et parkeringsanlegg eller i en bank.

De vil jevnlig ta kontakt for å gi spilleren gjøremål.

For eksempel så kan det dreie seg om å jobbe foran en datamaskin, om å besøke et gitt antall bygninger eller å håndtere kasseapparatet og ekspedere kunder. Men det er verken særlig interaktivt eller spennende utover det.

Pengene kan gi rom for nye byggemuligheter og biler. Men enn så lenge er det nokså simpelt oppsett for hva slags oppgaver som skal utføres. Det mest spennende så langt var å jobbe på en gård og ta hånd om ponniene.

Her skulle de både børstes og mates etter tur og orden.

Selve spillverden er ikke stor, men vakker og flott å se på. Man kan kjøre bil i gater som er laget etter LEGO-stil. Det finnes fossefall, strender og flott natur som kan utforskes. I tillegg kan man besøke skoler som er inspirert av både Harry Potter og kanskje litt Wednesday.

Men spillverden er ikke særlig stor, fascinerende eller spennende. Det er ingen mystikk eller interesse utover basisfunksjonen.

Så enn så lenge får man en litt lite interessant løkke med å jobbe med oppgaver som ikke er så spennende, for så å bygge hus og møblement som er hakket mer gøy. Uansett så er det ikke så altfor mye innhold å bryne seg på enn så lenge.

LEGO Fortnite Brick Life er et artig lite tillegg i en sjanger som det allerede finnes mye av. Spillet minner litt om Welcome to Bloxburg som finnes i Roblox. Man kan altså bryne seg på et bymiljø, bygge eget drømmehus og påta seg småjobber for å holde det økonomiske hjulet i gang.

Å spille med venner innebærer at man kan besøke hverandre. For eksempel så er det mulig å gå inn i hverandres hjem (med mindre de låses for besøk) og man kan kjøre eller sitte som passasjer i diverse biler.

Selve spillverdenen er flott og variert, men ikke så stor. Så det skal holde lenge at dette blir et konsept som ivaretar spillernes interesse og nysgjerrighet over tid.

Foto: skjermdump fra spillet

Egnethet

LEGO Fortnite Brick Life har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI og er merket med spillerinteraksjon og kjøpemuligheter. Enn så lenge ser det ikke ut til å være muligheter for kjøp av spillvaluta. Den må tjenes opp i spillet.

Kostymer til spillfigurene derimot kjøpes i Fortnite-butikken.

Man bør være obs på at spillet inneholder chat og interaksjon med andre. Men det er ikke noe vold eller blod per nå, selv om man riktignok kan kjøre inn i andres biler. Da er det allikevel ingen synlig skade.

Fremmede kan besøke spillerens tomt. Men man kan også låse denne, slik at uvedkommende ikke kommer inn i hjemmet. Dette gjøres ved postkassen.

Ettersom man må laste ned Fortnite-plattformen for å få tilgang til LEGO Fortnite er det greit å være obs på aldersmerkingen også her.

Fortnite-plattformen er merket med «foreldreveiledning» av PEGI.

«Foreldreveiledning», betyr at plattformen har en bredde av innhold som enten er laget av brukere eller tilpasset ulike aldre. Foreldre anbefales derfor å veilede barna, og å sette seg inn i foreldreinnstillingene.

PEGI skriver om grunnlaget for vurderingen (vår oversettelse):

«Dette spillet er merket foreldreveiledning. Årsaken er at spillet inneholder mye brukerskapt innhold, noe som kan innebære innhold som er uegnet for yngre barn»

I tillegg skriver PEGI: At innholdet som man finner på plattformen endrer seg stadig vekk. Noe av det nye innholdet som legges til kan være uegnet for yngre barn. Det finnes også spill som er laget av selve utviklerne. Her er det spillere som kjemper mot hverandre i et spill der siste overlevende står igjen som vinner. Volden er urealistisk og uten blod. Ellers kan man kjøpe innhold for ekte penger.

Krav om konto

Man må ha en Epic Games-konto for å få tilgang til Fortnite-plattformen. Barn som oppgir en kontoalder under 13 år, får en begrenset barnekonto. Da kan de ikke chatte med andre eller kjøpe innhold. Derimot kan foreldre verifisere/samtykke til kontoopprettelse på vegne av barna.

På det vis kan foreldre også sette opp en del foreldreinnstillinger og tillate at barnet chatter med andre.

Fortnite-plattformen har også innlemmet et såkalt «battle pass» som er en slags sesongbillett som kan kjøpes for ekte penger. Da får man tilgang til å kunne tjene opp unikt utstyr og V-bucks (penger i spillets egen valuta). Det finnes også en abonnementsløsning (månedlig pris) som gir tilgang til jevne utbetalinger av V-bucks, battle pass og andre fordeler.

Vær også obs på at noen av minispillene på Fortnite-plattformen kan inneholde skrekkelementer og blod. Samtidig er det også eksempler på spill som er vurdert egnet for yngre barn (fra 3 år), der man kan kjøre biler, drifte en bondegård, løpe gjennom labyrinter og mer. Sett derfor på en sperre som hindrer tilgang til Fortnite-spill med høy aldersmerking.

Man bør også være oppmerksom på at Fortnite-plattformen inneholder chattemuligheter (stemme og tekst). Det kan oppstå en ufin tone, krangling, banning og slengbemerkninger i spillet. Det er mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg på en dårlig måte. Spillet har innstillinger for å dempe/skru av tekst- og stemmechat for alle eller på enkeltpersoner. Det er også et filter her mot ufint språk (tekst – fjerner ikke alt). Man kan også skjule spillnavnet sitt for andre, og automatisk nekte nye venneforespørsler.

Foreldrekontroll

Epic Games har innlemmet innstillinger for foreldrekontroll. Man kan sette opp dette via systemet til Epic Games (les mer om dette her) eller inne på Fortnite-plattformen. Sistnevnte er enklest.

Man kan da sette opp en sekssifret kode som låser ulike innstillinger. Disse finner man ved å gå til innstillinger/menyen i spillet. Her kan man sette opp:

  • Content rating: Angi en aldersgrense på hvilke minispill barna kan få tilgang til i Fortnite-plattformen. Dette etter alder 3, 7 og 12 år. Alle minispill på Fortnite-plattformen har oppgitt en aldersmerking. Dersom aldersmerkingen på et minispill er høyere enn det du har gitt barna tilgang til, kan de spørre deg om tilgang til enkeltspill.
  • La barna få lage egne minispill (øyer) som de kan dele med andre eller ikke.
  • Filter for ufin språkbruk (vi antar at denne er best på engelske gloser, og ikke norske). Gjelder for tekst og ikke tale.
  • Krav om PIN-kode for å legge til nye venner. Barna kan altså ikke bli venner med nye personer på Fortnite-plattformen uten at du som forelder skriver inn en PIN-kode.
  • Velg hvem barna kan chatte med (stemmechat). Alle, venner og lagkamerater, kun venner eller ingen.
  • Skru av eller på tekst-chat eller begrens til alle, venner og lagkamerater, kun venner eller ingen.
  • Motta ukentlig rapport på barnets spilltid til forelders epost.
  • Sett tidsgrenser for hvor lenge barna får spille på Fortnite-plattformen.

Merk at innstillingene som gjøres inne på Fortnite-plattformen begrenser ikke chat/kommunikasjon på spillkonsollen og datamaskinens programmer utenom.

Veileder for å for å sette opp slike restriksjoner finner du her.

Velg begrensninger for pengebruk:

Kjøp av V-bucks trekkes direkte fra bankkort som er lagt inn på spillbutikken, det være Xbox Store, Epic Games på PC eller PlayStation Store. Derfor må en passordmur som hindrer kjøp av innhold, settes opp her. Slik går du frem på PlayStation og Xbox.

På PC, logger man inn på kontosiden til Epic Games og velger foreldrekontroll. Les mer om dette her.

Rapporter og blokker

Inne i spillet er det også mulig å rapportere andre brukere for ufin oppførsel. Gå til innstillinger/menyen. Her finner du rapporteringsmuligheten.

Man kan også blokkere spillere som er i vennelisten, eller «mute» – dempe mikrofonen slik at man ikke hører dem.

Totrinnsverifisering

Det er også lurt å skru på totrinnsverifisering. Dette hindrer andre fra å kuppe kontoen til barna, selv om de kan barnets brukernavn og passord. For å logge inn på Fortnite-plattformen på en spillkonsoll/datamaskin enn den man vanligvis bruker, må man skrive inn en unik kode som blir sendt på e-post eller SMS.

Totrinnsverifisering skrur man på inne på kontosiden til Epic Games.

Andre innstillinger

Inne på communication-menyen i innstillinger, kan man gjøre noen endringer:

  • Voice chat method – push to talk. Krever at man må trykke på en mikrofonknapp for å snakke, slik at mikrofonen ikke alltid er på.
  • Voice chat – slå av chat helt, eller velg hvem som barnet kan chatte med. For eksempel kun venner.
  • Voice reporting – av eller på om det skal være mulig å rapportere noe som er blitt sagt i stemmechat. Et opptak av chat sendes da til Epic Games for vurdering.
  • Språkfilter av / på i tekstchat.
  • Sensurering av personlig informasjon i chat. For eksempel for kredittkort, adresse osv.

Inne på account and privacy kan man velge:

  • Hvem barna kan få venneinvitasjoner fra alle / venners venner / ingen.
  • Om barnet kan motta gaver eller ikke fra andre.
  • Hvem som kan bli med i gruppen (party) til barna.
  • Hvem som kan se barnas brukernavn (erstatte brukernavnet med «player» for andre spillere.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: LEGO Fortnite vil være overkommelig for mange barn i denne aldersgruppen. All tekst er på engelsk, og barn som ikke mestrer språket vil kunne gå glipp av en rekke grunnleggende instruksjoner og noe handling. Samtidig er menysystemet relativt overkommelig, og styringen likeså. Blant annet med tydelige symboler. Spillet er hakket enklere enn Minecraft på overlevelsesmoduset, også når det gjelder bygging.

12-15 år: Spillet kan også utfordre eldre spillere. Blant annet ved å velge «overlevelse» som modus. Her vil det ta tid å bygge opp en motstandsdyktig base, samt prøving og feiling for å kjempe mot de barskeste monstrene og skurkene.

16+: Spillet vil også kunne by på underholdning og utfordringer for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les også:

Skumle skrekkspill i Fortnite

Hjelp, barna har brukt bankkortet mitt i Fortnite

Forstår du ordene som barna bruker i spill? Her er ordliste.

Norsk verdensmester i Fortnite – slik ble han best

Fortnite-selskapet fikk kjempebot for ulovlig kjøpepress og innsamling av persondata

 

 

 

 

Bli medlem av Barnevakten