Gratis apper for barna dine

Tips til apper som er gratis, men av god kvalitet. Her finner du fem forslag til apper som byr på tegning, engelsk, matlaging, matte og mer.

Det finnes ingenting som heter «gratis lunsj».

Når noen hevder å gi bort noe uten å kreve noe tilbake, er det som regel en hake ved denne avtalen. Denne regelen gjelder også digitale produkter. Det koster å lage apper og spill. Når disse fremstilles som «gratis», inneholder appene som regel reklame eller kjøpemuligheter. I mange tilfeller samler utviklerne data fra brukeren og selger dette videre.

Samtidig finnes det også apper og spill som er sponset av midler fra det offentlige. Og det er heller ingen regel uten unntak. Det finnes også apper og spill som er gratis samtidig som de er av god kvalitet. Noen gjør dette for å gi bort en smakebit av det de har laget, slik at man får lyst til å kjøpe flere produkter.

Vi har saumfart nettet og funnet noen tips til apper som er helt gratis. Det er umulig å garantere at appene er fullstendig trygge med tanke på personvern og innsamling av data. Så det kan være lurt å være kritisk til hvilke tillatelser appen får fra enheten (GPS, kontaktliste, kameralbum og så videre). Samtidig har vi også tatt dette med i vurderingen av appene.

Spill og tegne med oppgaver som passer de yngste

Pode Kids er laget av norske utviklere og baserer seg på PC- og konsollspillet Pode. Appen inneholder en musikkdel, fargeleggingsaktiviteter og et lite spill. Som ekstra bonus er appen fri for mikrotransaksjoner, kjøpemuligheter og reklame.

Pode Kids er ikke en særlig stor app, eller særlig bred på innhold. Men det man faktisk får er omhyggelig designet og byr på et hyggelig avbrekk for de yngste.

Format: Android (Google)
Målgruppe:
2 – 5 år
Samler inn personopplysninger? Ifølge app-informasjonen i Google Play, samler ikke denne appen inn brukerdata eller selger dette videre
Inneholder kjøp? 
Nei
Hva lærer man? Tegning, lyd og musikk

Last ned appen her (Android)

Lag mat til hyggelige monstre

Toca Kitchen Monsters skal barna lage mat til to ulike monstre. Spillet er en variant av Toca Kitchen-serien (de andre appene i serien koster penger). På den ene siden av monsteret har man et kjøleskap med noen frukter, grønnsaker og typer kjøtt.

Til høyresiden kan man plassere ingrediensene på et skjærebrett, i en gryte, stekepanne eller blender. Deretter kan man mate underverket til monsteret og se hvordan det reagerer på menyen.

Appen er ikke særlig langvarig eller bred med tanke på innhold. Men den inneholder enkle oppgaver med morsomme monstre i hovedrollen.

Format: iOS (Apple)
Målgruppe:
alle aldre
Samler inn personopplysninger? Noe, men ifølge utviklerne anonymiseres dataene slik at det ikke er mulig å identifisere brukeren
Inneholder kjøp? 
Nei
Hva lærer man? Matretter, reaksjoner, ansiktsuttrykk

Last ned appen her (iOS)

Lag flotte tegnefilmer

Superhero Comic Book Maker HD er et program for å lage egne tegnefilmer. I tillegg er det mulig å fargelegge fargeleggingsark. Appen fungerer slik at man først velger en bakgrunn. Deretter kan man plassere ut forskjellige karakterer. Det kan være romvesener, dyr, tall, snakkebobler og ulike superhelter.

I tillegg kan man bruke egne bilder tatt med ipadens kamera som bakgrunn.

Når scenen er ferdigstilt kan man ta opptak av det som skjer på skjermen. Appen bruker også mikrofon slik at man både kan bevege figurene og spille inn stemmer til de. Dette er altså en barnevennlig og intuitiv app som gjør det lekende lett å lage egne tegnefilmer.

Format: iOS (Apple)
Målgruppe:
fra seks år
Samler inn personopplysninger? Minimalt. Kun informasjon om bruk av appen. Og ikke data om brukeren, eller enheten som barna bruker, hevder utvikleren.
Inneholder kjøp? 
Nei, men lenke til flere apper fra samme utvikler
Hva lærer man? Tegning, filmproduksjon, skuespill

Last ned appen her (iOS)

Nesten gratis: Utforsk livet på flyplassen

I My first app – airport kan barna leke og utforske forskjellige gjøremål som foregår på en flyplass. Her er det puslespill, filmsekvenser, en klinkekule-oppgave og bilder der man skal finne feil. Med puslespill-oppgavene kan man velge hvor mange brikker som bildet skal deles opp i.

Klinkekule-oppgavene dreier seg om å lede tre kuler til riktig hull på skjermen. Ved å snu på hele ipaden, beveger kulene seg i takt med de fysiske bevegelsene. Deretter kan man finne fire feil på forskjellige bilder.

Appen er underholdende og leken, om enn ikke veldig omfattende med tanke på innhold.

Format: iOS (Apple)
Målgruppe:
alle aldre
Samler inn personopplysninger? Nei, ingenting ifølge utvikleren
Inneholder kjøp? 
Nei, men lenke til flere apper fra samme utvikler
Hva lærer man? Puslespill, observasjon, fysikk

Last ned appen her (iOS)

Bli flinkere i engelsk og matte

Khan Academy Kids er laget for barn som har engelsk som sitt hovedspråk. Appen er samtidig relevant for barn med andre morsmål, men som ønsker å bli bedre i engelsk.

Kort fortalt byr appen på et lekent og pedagogisk gjennomtenkt univers. Her kan barna lese bøker om dyr, kjøretøy, vitenskap og andre fortellinger. I tillegg er det fargeleggingsaktiviteter, tegnefilmer som man kan lage, og det er mulig å løse matteoppgaver.

Engelsk grammatikk og ordforråd står også på menyen. Så her er det mange muligheter for at barna kan bli bedre i engelsk.

Format: iOS (Apple) / Android (Google)
Målgruppe:
Utvikleren oppgir 2 – 8 år. Men i og med at appen er laget for engelsktalende barn, passer det nok best for barn i skolealder som kan engelsk, eller som får veiledning fra en voksen
Samler inn personopplysninger? Minimalt. Noe bruksdata og noe informasjon når man oppgir foreldres e-post til innlogging.
Inneholder kjøp? 
Nei
Hva lærer man? Engelsk, lesing, matte, logikk

Last ned appen her (iOS) Last ned appen her (Android)

Noen flere tips helt på tampen:

Foto: hovedbilde /skjermbilder. Hencheman and Goon, Toca Boca og Duck Duck Moose LLC

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.