Foto: Montasje med skjermdump fra Snapchats hjemmeside og logo oppå.

Startside: Hva foreldre bør vite om Snapchat

TIPS OG RÅD TIL FORELDRE: Her har vi samlet en del av våre artikler om Snapchat som er sosial app som svært mange barn i Norge benytter.

Chatte med venner

Les gjerne først Barnevaktens anmeldelse av Snapchat, den gir en god oversikt og vi prioriterer å holde den oppdatert. I anmeldelsen forteller vi også hvordan foreldre kan gjøre appen tryggere med diverse innstillinger.

Artikkelen som du leser nå, er en lenkesamling av ulike artikler om Snapchat. Noe er nytt, noe er gammelt.

Først en kort beskrivelse, i appen kan man blant annet gjøre dette: Chatte med venner. Se på kart hvor vennene befinner seg. Videoringe. Bruke morsomme filtre når man tar bilder av seg selv og andre. Se innslag fra brukere i mange land.

Direktesendinger fra hele verden

Snapchat brukes nok mest til å dele bilder og filmklipp med familie og venner. Med vettug bruk er det mye positivt man kan oppleve. Men man kan også dele med resten av verden, det betyr at barn kan se hva voksne legger ut åpent, det gjelder også direktesendinger.

Man aner ikke hvilke scener som brukerne vil filme. Det kan være direktesendinger fra idrettsarrangementer, turer i skogen eller danseøvelser, eller ulykker, voldelige opptøyer eller utagerende fester. Norske barn ramle kan ramle over direktesendinger fra tilfeldige personer som benytter Snapchat et eller annet sted i verden, en mulighet er å kikke på verdenskartet og se hvor det er Snapchat-trafikk.  Les mer om det her: Snapchat og hva foreldrene ikke vet.

Skjermdump fra Snapchats nettsider

Tabloid og overfladisk

Snapchat har også en redaksjonell høyrespalte med artikler og videoer fra tabloide magasiner. Denne artikkelen er fra 2018, men gir likevel et inntrykk av hva man kan finne i høyrespalten.

Snapchat og anonyme meldinger

Lenge kunne man med Yolo-appen knytte seg opp mot Snapchat og sende anonyme meldinger, noe som åpnet for mer mobbing. Men Snapchat utestengte Yolo midlertidig i 2021. Så kom appen Sendit som på nytt gjorde det mulig å sende anonyme meldinger.

Evig strøm av innslag fra andre brukere

Tiktok ble en suksess med sin evige strøm av korte videoklipp fra brukere fra mange land. Flere av de store sosiale appene hermet etter Tiktok, for eksempel Snapchat lagde Spotlight. Dette betød at barn som benytter Snapchat, fikk tilgang til mange flere klipp fra brukere i andre land.

Husk at hvis du benytter Snapchat, vil algoritmene vise deg andre innslag enn hva barnet ditt får servert.

For å øke trafikken av slike åpne innslag, tilbyr Snapchat pengepremier til de mest populære filmklippene. Dette gjelder foreløpig kun i USA, brukere i andre land vil få tilbudet etter hvert. Har du sluppet barnet ditt inn på Snapchat, kan det hende vennene snart filmer seg selv utføre de utfordringene som Snapchat vil ha innslag om. Det er per nå (oktober 2021) ukjent hva slags utfordringer (challenges) Snapchat vil ha i konkurransen om pengepremier. Men siden aldersgrensen er 13 år i appen, kan det hende at man tilpasser seg modenheten til en trettenåring, og ikke en tiåring.

Kan oppstå mas om nakenbilder

Stort sett går det helt fint når barn bruker sosiale medier. Det er mye viktigere for barnet at du er en god mor eller far som gir barnet nok tid og støtte enn at du med stor innsats og tusen regler hindrer enhver uheldig digital hendelse. Men når det er sagt, så er noen barn ikke modne nok til å takle nettets utfordringer, så helt fri flyt fra år null er ikke å anbefale.

I sosiale medier kan det for eksempel oppstå press om at barnet skal dele nakenselfies, det kan skje også i Snapchat. Det er lurt å forberede barnet på hva som kan komme.

Stadig nye funksjoner i Snapchat

I gamle dager fikk du pølser i kiosken, bensin på bensinstasjon og blomster i blomsterbutikken. Men så begynte bensinstasjonene å selge både pølser, blomster og strandleker. Slik er det også på nettet, de populære appene vil gjerne tilby allverdens funksjoner for å tiltrekke seg nye brukere. En ny Snapchat-funksjon kom i 2021, med den får barna hjelp til matematikk-leksene blant annet.

Oppdatering 1. mars 2023: Nå kommer kunstig intelligens på Snapchat

Tips til foreldre

Ha et bevisst forhold til aldersgrenser. Tenk gjennom hvorfor myndighetene i Norge, Europa og mange andre land har satt aldersgrense 13 år for sosiale medier. Det er fordi barn under denne alderen ofte ikke er modne nok til å forstå hva personvern går ut på.

Hvis du slipper barnet inn i apper tidligere enn hva loven og produsentene legger opp til, kan du i mange apper benytte foreldreinnstillinger for å begrense en del av funksjonene. Sjekk også om vi snart har et webinar om innstillinger.

Andre oppdateringer:

Snapchat kom 10. oktober 2022 med nye foreldreinnstillinger.

Det er et stort press om å slippe barn inn i sosiale medier før de er 13 år. Men det er faktisk også mulig å si nei.

Ulempen ved å si nei, er at barna kanskje ikke får den digitale kontakten med vennene som de ønsker. De går også glipp av noe moro. Men barn har gjerne mange digitale kanaler der de holder kontakt, det er for eksempel vanlig å chatte når man spiller spill. Så det er ikke nødvendigvis slik at all digital kontakt kuttes bare fordi man sier nei til enkelte apper.

Nå kan man også benytte Snapchatt via nettleser og ikke app. Les mer om dette på Snapchats egen blogg.

Ny Snapchat-funksjon kan føre til mer overvåking av barna dine. Ved å kjøpe et Snapchat-abonnement kan andre se et 24-timers «opptak» av hvor barna dine har bevegd seg på et kart.

Snapchat stenger kontoene til barn under 13 år

Snapchat advarer mot sine nye kunstige intelligens

Slik skjuler du My AI

Narkotika selges vis Snapchat

 

Les også: