Syv tips for å redusere skjerm i vinter

Er det vanskelig å få barna bort fra skjermen? Her er syv tips til motiverende aktiviteter som foregår uten skjerm. Eller nesten uten skjerm.

(Artikkelen er fra 2020)

Høst og vinter betyr mer innendørs tid for mange barn og unge. Og innendørs tid betyr gjerne mye skjermtid. Husk at det finnes mange morsomme aktiviteter som blander skjerm med fysiske gjøremål.

Her er våre syv forslag som kan få barna opp og ut av sofaen:

Lek med Super Mario på stuegulvet

Den sjarmerende rørleggeren fra Nintendo-konsollen har reist ut av skjermen og inn i virkeligheten. I et samarbeid med LEGO og Nintendo kan man nå kjøpe byggesett der man kan lage egne Mario-baner på stuegulvet.

Med i pakken får man en interaktiv Mario-figur. Han har blant annet en liten skjerm og en høyttaler som gir større personlighet og innlevelse.

Mario-figuren har dessuten mye annen teknologi.

Gyro og fargesensor betyr at helten reagerer på underlag og bevegelse. Dersom man hopper oppå lava, så vil Mario figuren reagere, eller dersom man hopper på klosser og samler mynter, eller hopper oppå en fiende.

Byggesettet kan by på kreativitet fordi det finnes utallige måter å lage baner på. Figuren kan også kobles til mobiltelefonen slik at man får enda større interaktivitet – og målet er å bevege seg fra start til flagget før tiden løper ut.

Aller først bør man kjøpe startpakken for å se om dette faller i smak eller ei. Etter det kan man kjøpe flere valgfrie tilleggspakker for å øke størrelsen på banen. Det kan bli kostbart over tid, men samtidig kan utgiftene spes over et lengre tidsrom med bursdager, julefeiringer og andre slike anledninger.

Les vår anmeldelse av konseptet her!

Bygg spilltilbehør av papp!

Nintendo Switch er en soleklar favoritt når det kommer til kreative muligheter. Med byggeserien sin LABO kan man bokstavelig talt bygge spilltilbehør av papp. Konseptet er at man kjøper byggesett med flate pappbiter som kan dyttes ut og settes sammen.

Det finnes for eksempel:

(trykk på lenkene over for å lese våre anmeldelser av byggesettene).

Alle settene man bygger er interaktive og fungerer sammen med Switch-konsollen. Man kan for eksempel lage en VR-holder som gjør konsollen om til VR-briller. Ellers kan man lage en robotdrakt, et piano, en fiskestang og mye mer.

Prosessen er passe enkel fordi man får steg-for-steg-instruksjoner på skjermen. Man behøver heller ikke å ty til verken lim eller saks – alt bare dyttes ut og settes sammen på en intuitiv måte.

Med LABO-serien får familien gøyale byggemuligheter som gir spillopplevelsen en helt ny dimensjon. Mat dyr som bor i et lite hus, spill sanger på et piano og fang fisk med en fiskestang. Barn får også innsikt i mekanismer som får duppedittene til å fungere.

Kjør tog og bil med mobiltelefonen

LEGO har vært gode på å tilpasse de fysiske lekene sine med tanke på ny teknologi. Alt av bruksanvisninger ligger nå inne i apper, slik at man også sparer på papir. Med LEGO Duplo Cargo Train kan man bygge en togbane og styre lokomotivet med appen.

Kjør frem og tilbake, styr lys og horn og mer. I tillegg er det aktiviteter her som slekter til programmering. Lokomotivet har nemlig sensorer som kan lese brikker som man legger ut på skinnene. Her kan man sette ut brikker som ber toget om å skifte farge på lys, endre retning, spille av lyd eller fylle på drivstoff.

(Les også vår anmeldelse av denne appen som lar barna bygge togbaner og kjøre lokomotiv digitalt).

For eldre barn kan LEGO Technic-serien by på mer utfordrende byggemuligheter. Med 4×4 X-treme Off-Roader skal barna bygge et kjøretøy fra bunnen av med dempere, motor, aksel, styringsmekanisme og mer. Når man er ferdig, kan «vidunderet» styres fra mobilen.

Her bygger man altså en radiostyrt bil fra bunnen av som styres via app. Der kan man kjøre frem og tilbake, svinge og gå løs på varierte oppgaver.

Dette kan være en fin måte å se ikke bare hvordan maskineri fungerer og en mekanisk forståelse av det, men også et samspill mellom fysisk og digital teknologi.

I den sammenheng vil vi også foreslå LEGO Star Wars Droid Commander, der barna kan lage LEGO-figurer og trene på koding samtidig.

Vi har også testet ut denne kule anleggsmaskinen i LEGO Technic-serien. En ekte Volvo 6×6 Dumper!

(trykk på lenkene over for å lese våre anmeldelser av byggesettene).

Tegn og fargelegg 3D-figurer

Med appen Foldify kan barna lage 3D figurer på iPad som deretter kan skrives ut på papir (med printer). Til slutt kan barna klippe ut figurene langs en stiplet linje og så brette sammen papirutklippene til en tredimensjonal figur.

Med denne appen kan barna lage alt det fantasien måtte se for seg, eller så kan de laste ned innhold som andre har laget.

Her er det alt fra Svampebob til iPhone og Lynet McQueen-figurer som kan skrives ut, klippes ut og settes sammen.

Men den største goden for fantasien skjer jo når barna lager innhold selv.

De kan starte med en mal av en tredimensjonal figur. Her er det sylindre, pyramider, kuler, hjerter, hus, melkekartonger, biler og mer. Når barna har trykket på valgte modell får de opp et arbeidsbord. Dette er enklere og mer intuitivt enn det høres ut ved første gjennomlesing.

Appen byr i den sammenheng på kreativ lek både på og utenfor skjerm. I det ene øyeblikket kan barna designe en stilig buss med flotte farger og klistremerker, og like etter kan denne figuren settes sammen for å pryde bokhylla på barnerommet.

Les vår anmeldelse av appen her.

I tillegg vil vi foreslå denne nettsiden hvor du gratis kan skrive ut fargeleggingsark med barnas favorittfigurer. Les også vår anmeldelse av en digital fargebok til iPad, og enda en til.

Kjør Mario-kart på stuegulvet ditt

Mario Kart er kjent for å være et vilt og sprøtt bilspill til Nintendo Switch-konsollen. Fra oktober i år er det mulig å ta denne opplevelsen ut på gulvet hjemme! Her bruker man spillkonsollen som «fjernkontroll» til å styre en fysisk bil.

På skjermen ser man både virkeligheten (takket være et kamera som er oppå den radiostyrte bilen) i tillegg til animasjoner og figurer som foregår i spillet.

Man kan altså lage en fysisk bane med puter, leker, bøker og annet – og så legger spillet på animerte omgivelser i tillegg. Dette er en utmerket måte å blande spill med virkelighet på! Ikke minst kan barna være kreative med å lage varierte baner.

Les vår anmeldelse av Mario Kart Live: Home Circuit her.

Lær å tegne med Øysteins blyant

Øysteins blyant er et kjent TV-program blant annet fra NRK. Tegner og forfatteren viser hvordan man kan lage alt fra kaniner til biler og båter.

Gjennom programmene får man forklaringer på norsk og veiledning tilpasset barn. Så dette kan være et glimrende verktøy for å lære barn til å bli bedre til å tegne.

Videoene kan sees på YouTube-kanalen eller hos NRK.

Se også denne norske youtubekanalen for barn som vil skape ting. Skaperklubben er en Youtube-kanal for barn og unge som liker å skape ting selv. Steg for steg viser filmene hvordan man kan lage luftraketter, korkbåter, insektshotell, katapulter, glowstick, dampdrevne båter og mye annet.

Det er Naturfagsenteret og Vitensentrene i Norge som har gått sammen om å lage denne kanalen. Kanalen er en del av Skaperskolen.

Les mer om dette her.

Øv opp danseferdighetene med Blime-dansen

Hvert år har NRK en skolesatsing der hele landets skoler og barnehager danser Blime-dansen.

I tillegg til å være flotte koreograferte danser, dreier tekstene seg ofte om oppbyggende tema som vennskap, inkludering og andre fine tema.

sidene til NRK kan barna lese teksten og øve på dansen steg-for-steg. Det er også mulig å søke opp tidligere sanger.

Les også

Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.