
Stortingspolitikere går hardere til verks med forslag mot lootbokser
Stortingspolitikere fra flere partier foreslår regulering eller forbud mot lootbokser i Norge samt virtuell valuta og skins gambling i dataspill.
Stortingspolitikere fra Høyre, KRF, MDG, Venstre, Rødt og Pasientfokus har fremmet et forslag fra stortinget til regjeringen som går på regulering av pengespill og dataspill. I forslaget pekes det blant annet på en sammenheng mellom bruk av såkalte lootbokser i dataspill og tradisjonell pengespill.
Lootbokser er kjøp som man kan foreta i et dataspill der man ikke vet hva man faktisk får på forhånd. For eksempel kan det være en mystisk kiste som kan inneholde fem mulige gjenstander hvor kun en er verdifull. Og som med et lykkehjul, kan man ende opp med å få eller ikke få den ene verdifulle gjenstanden.
Stortingsrepresentantene foreslår videre:
- En oppdatert og mer informativ oversikt over tilgjengelige behandlingstilbud for spilleavhengighet
- At kapasiteten i fjernbehandlingstilbud og andre digitale og spesialiserte lavterskeltilbud for spilleavhengige økes
- Kompetanseheving innen spilleavhengighet
- Innføring av et regelverk for, og eventuelt vurdere et forbud mot, lotterimekanismer (lootbokser) i dataspill i Norge
- Innføring av regulering eller eventuelt forbud mot, bruk av virtuell valuta og skins gambling i dataspill
Forslaget har vært gjennom behandling i familie- og kulturkomiteen 22. oktober i år, og det blir så en debatt og eventuelt et vedtak senere.
Billionbransje
Salg av lootbokser er storbedrift ifølge representantforslaget. Årlig omsettes lootbokser for 250 milliarder dollar globalt, altså noe under 2,8 billioner norske kroner. I forslaget sammenlignes også lootbokser med pengespill.
«Å betale et lite beløp og håpe på en toppgevinst. Man utnytter spillernes naturlige belønningsmekanismer, og skaper forventninger og spenning»
Det pekes også på at belønningene er tilfeldige, noe som fører til at flere bruker stadig mer penger på lootbokser for å holde tritt med andre spillere og for å opprettholde egen posisjon i spillet. Og det kan for barn og ungdom fremstå som helt nødvendig i spillet.
Andre funn som nevnes i forslaget:
- Forskning viser en betydelig sammenheng mellom kjøp av lootbokser og problemspilling
- De som allerede har problemer med pengespill eller dataspill, har mer enn 200 prosents sannsynlighet for å rapportere om problemer rundt lootbokser
- En engelsk undersøkelse blant 16- til 24-åringer finner at sannsynligheten for problemer med pengespill er 11 ganger høyere for unge som kjøper lootbokser for egne penger
- Lootbokser kan øke tilbøyeligheten til å spille og øke sårbarheten for problemer med pengespill
- Fjernbasert behandling for spilleavhengige har opplyst at stadig nye deltakere i deres program har brukt store pengesummer på dataspill, og de mener at økonomiske transaksjoner i dataspill har sterke likhetstrekk med pengespill
- Bruk av for eksempel lootbokser vil kunne fungere som en opplæring i pengespill
Flere land forbyr lootbokser
Ifølge representantforslaget har flere land allerede forbudt eller er i ferd med å forby lootbokser. På listen nevnes Belgia, Finland, Australia, Spania, Nederland, Sverige og Tyskland. Av mulige tiltak nevnes merking av spill som selger lootbokser. I tillegg:
- Aldersgrenser på spill som inneholder lootbokser
- Forbud mot villedende eller manipulerende design
- Krav om at alle transaksjoner i spill skal oppgis i ekte valuta
- Forskere skal ha tilgang til algoritmer og data bak lootbokser for uavhengige forskningsformål
Det foreslås økt tildeling av ressurser til Spillforsk i Bergen som forsker på spill- og dataspillavhengighet. I tillegg pekes det på at tilbudet for å behandle penge- og dataspillavhengighet preges av store forskjeller og at flere ikke har et godt nok tilbud.
Særlig vern for barn og unge
Kampen mot lootbokser er langt fra ny. Allerede i 2016 sa Lotteritilsynet at :
– Vi har registrert at noen dataspill de siste årene grenser opp mot det man kan kalle pengespill, men vi har ikke reagert mot noen av dem ennå. Dagens regelverk er ikke teknologinøytralt. Det er laget for lenge siden, og dette er et klassisk eksempel på at teknologien går raskere enn eksisterende regelverk er laget for å håndtere, ifølge seniorrådgiver Trude Felde i Lotteritilsynet.
Da ble det også satt sammen en tverrfaglig gruppe for å undersøke problemstillingen bestående av Lotteritilsynet, Forbrukerombudet, Medietilsynet og representanter for forskning, bransje og teknologi.
I midten av 2022 lanserte Forbrukerrådet en rapport som ga seks forslag til spillutviklere som selger lootbokser:
- Forby spillutviklere i å bruke manipulerende design for å utnytte forbrukere
- Alle kjøp i spillene skal være oppgitt med hva det faktisk koster i ekte penger, ikke bare i spillets egen valuta
- Mindreårige skal være beskyttet ved at spill som treffer målgruppen, ikke skal inneholde lootbokser og bør heller ikke inneholde kjøpermuligheter som øker sjansen for å vinne i spill (pay-to-win)
- Mer transparens for algoritmer og data knyttet til lootbokser
- Mer og bedre håndhevelse av lovgivning for å beskytte forbrukerne
- Dersom andre tiltak ikke virker, forbud mot lootbokser
Norske forskere har også avdekket 13 ulike former for manipulerende design i spillene Roblox, Fortnite og Hay Day. Altså lures og manipuleres spillende barn og unge til å bruke mer og mer penger.
Europeiske forbrukermyndigheter har også anmeldt 17 spillselskaper til EU-kommisjonen for bruk av manipulerende design. Blant annet i spillene Fortnite, Roblox og Minecraft. Et neste spill som hyppig havner i søkelyset er EA Sports FC (tidligere FIFA). Der man kan kjøpe fotballkort for ekte penger, men hvor sjansen for å få drømmespilleren er lav.
Foto: Shutterstock / Wirestock Creators
Les mer:
- Vanskelig for unge å motstå fristelsen for lootbokser i spill
- Slik lokkes barn og unge til å bruke penger i spill
- Nye rettigheter ved kjøp av spill og apper
- Utsettes barn for gambling i spill?
- Forbrukerrettighet ved kjøp av apper og spill
- Har barnet ditt tømt bankkortet i app eller spill? Dette kan du gjøre!
- Penger og nettvett
- Smarte innstillinger på mobil, nettbrett og PC
- Foreldreinnstillinger til spillkonsoller
- Foreldre, vær obs på apper og spill som belaster mobilregningen
- Slik hindrer du barna fra å tømme bankkortet i spill
- Sosialt press om å bruke penger i spill
- Gratisapper tynger barn med reklame
- Disse butikkene har angremulighet på kjøp av spill
- Motepress i spill
Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.
Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.