Foto: Shutterstock

Nettvett i koronakrisen – spørsmål og svar

Her har vi samlet noen aktuelle spørsmål om barns digitale liv nå under koronakrisen.

Har dere tips til filmer, apper og spill som barna kan se?

Svar: Ja, gå til vår tipsside.

Hvilke muligheter har man for kontakt med andre digitalt?

Svar:  Her er en liste over sosiale apper og sosiale medier som barn og voksne kan bruke, men det er enkelte dere bør holde dere unna.

Hva med skjermtiden nå i koronatiden?

Svar: Ikke ha dårlig samvittighet for at det blir mer skjermtid nå enn til vanlig. Men koronatiltakene betyr dager som er annerledes enn vanlige hverdager, og det blir mer innetid,  hjemmetid og skjermtid.  Mye skjermtid er som regel ikke noe problem i seg selv, men for mange barn er det viktig med en god struktur på hverdagen slik at det blir tid til både lek og læring, bevegelse og hvile.

For barn som går på skole, er det mange av dem som gjennom skoleopplegget har god struktur på hva som skal gjøres innenfor skoletiden. Utenom blir det naturlig nok mye skjermtid, både for å ha noe å gjøre på og for å ha kontakt med venner og familie.

Det kan være bra at foreldre samtaler med barna om hvordan man vil ha det hjemme når dagene er blitt annerledes på grunn av tiltak rundt korona.  Ved å lage en forutsigbar struktur på dagene kan det bli tid til avslapning med skjerm, men også aktiviteter utendørs, brettspill inne og gjerne aktiviteter som håndarbeid og forming som det ikke er tid til vanligvis.

Vi anbefaler skjermfrie måltider og at soverommene er uten nettbrett og mobiler når man skal sove. Det er også av mange eksperter anbefalt skjermpause fra en time før man skal sove.

Er du av dem som har fått bedre tid og er hjemme med barna, kan du benytte sjansen til å være mer sammen med barna når de spiller og kanskje se  film og gode serier sammen. Det kan være både hyggelig og nyttig for store og små.  Her kan du lære deg spillordene og velg gjerne  spill som du kan beherske selv om du ikke er spillentusiast.  Vi har også samlet mange gode filmer  her.

Last gjerne ned vår hjemmeoppgave om skjermtid.

Eller les mer om skjermtid her og her.

Les også om smarte innstillinger.

Hvilke råd om nettvett gjelder nå?

Svar: Våre vanlige nettvettråd gjelder som før. Barn bør for eksempel være forsiktige med hvem de starter chat med, og de bør ikke herme etter farlige stunts som folk har filmet og delt. Det er mange slike råd Barnevakten gir. Se for eksempel denne artikkelen.

Er du av dem som har fått bedre tid nå, kan du gå gjennom sikkerhetsinnstillingene i apper og maskiner, men viktigere er det nok å være mer sammen med barna og for eksempel lære seg spillene deres.

Bør man la de yngste barna få bruke nettet nå?

Svar: Ved å opprette flere kontoer på maskinen, kan du la barna få en egen innstilling som luker vekk mye på nettet. I tillegg kan du bruke appen “Youtube for Kids», med den kan du få tilnærmet full kontroll over hva barna ser.

Dersom barnet er i barnehage eller småtrinnet på skolen er det gjerne greit å sette på slike innstillinger uten å involvere barnet for mye i forkant. Men med eldre barn er vårt tips å ta en prat med barnet i forkant og lytte til hva barnet selv mener det har behov for av reguleringer og begrensninger.

Les tips til barnets første nettbrett.

Hvordan kan barna holde kontakt med venner og slekt nå?

Svar: Det er viktig å la barna få holde kontakt med venner digitalt nå som de ikke kan treffes fysisk. Det er derfor helt naturlig at skjermtiden øker betraktelig nå.

De mest barnevennlige sosiale appene betyr at barnet har kun kommunikasjon med sine aller nærmeste uten mulighet til å dele filmklipp eller lignende på store flater med fremmede. Men de litt eldre barna synes nok at det er for smalt og ønsker morsomme filtre og vil gjerne se hva resten av verden legger ut av innslag.

En enkel app som gjør at barnet kan holde kontakt med sine nærmeste, uten å bli koblet opp mot reklame og store flater, er Google Duo.

Det samme gjelder Face Time hvis dere har Iphone eller Ipad, det er direktesamtaler som ikke knyttes opp mot et større miljø.

I apper som Tik Tok og Snapchat er det en rekke funksjoner som krever stor grad av dømmekraft for å beherske et komplekst innhold, appene er beregnet for barn over 13 år. Men i koronatiden er det ekstra viktig å ha samme app som det vennene har, for å holde kontakt med dem. En del foreldre vil antagelig være noe mer liberale nå når det gjelder hvilke apper som tas i bruk. Men da bør man også følge opp med gode samtaler om nettvett og man bør gå gjennom innstillingene sammen. Les mer om Tik tok her og her. Og mer om Snapchat her.

Se vår liste over sosiale apper og sosiale onlinespill.

Hva bør vi huske på nå i disse koronatider?

Svar: Det er enkelte barn som nå opplever enda mer utenforskap enn tidligere. Da barnet møtte opp fysisk på skolen ble det automatisk en del interaktivitet der. Men nå blir kanskje ikke barnet invitert med på spillerunder eller blir kanskje ikke oppringt for videosamtaler. Du kan oppfordre ditt barn til å invitere med barn som ikke tilhører den nærmeste vennekretsen,  både  i chat og i onlinespill.   På samme måte kan du selv ringe noen du tror sitter litt alene, så kan du slå av en prat. Det betyr ikke at du ser deg nødt til å ringe hver eneste dag. Det samme kan gjelde når barnet ditt inviterer til spillerunder, det er forståelig at barna har sine venner som de liker å spille med, samtidig kan man altså tenke på andre.

Kanskje noen av foreldrene i klassen kan ta initiativ til en turnering i et onlinespill, eller kanskje invitere alle i klassen til å leke sammen på samme Minecraft-server.

Du kan også ta opp med barnet i hvilke rom eller til hvilke tidspunkter det er greit med videosamtaler. Har dere en liten leilighet, og barnet snakker med læreren eller venner,  så ta noen forholdsregler og tenk gjennom plasseringen slik at ikke andre i huset også blir eksponert.

Mengden videoer som barna deler med venner og resten av verden kan øke i koronatiden, det kan være på sin plass å sette noen retningslinjer for hva det er greit å filme hjemme.

 

Bli medlem av Barnevakten