Høringssvar fra Barnevakten – barns forbrukervern
HØRING: Barnevakten har sendt inn høringssvar om barns forbrukervern.
HØRING: Barnevakten har sendt inn høringssvar om barns forbrukervern.
Apple lot telefoner og andre dingser lytte til folks samtaler for så å sende reklame basert på temaene i samtalene, ifølge et søksmål. Apple skal betale 1 milliard kroner i erstatning til sine kunder, ifølge avtalen som er inngått.
Tiktok har et nettsted som viser hva som er populært i appen i ulike land. Innenfor temaet gaming er det taggen fortnite som er mest pop i Norge.
Regjeringen foreslår regler som skal hindre uegnet reklame i spill og sosiale medier der barn oppholder seg.
Lave priser, tilbud og varer som ikke kan kjøpes i Norge kan virke forlokkende. Men utenlandske nettbutikker byr også på risiko, forteller Thomas Iversen som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.
Forbruksforskningsinstituttet har utgitt en rapport om barns digitale forbrukervern.
Det norske datatilsynet har fått med resten av Europa til å stanse Metas massive innsamling av personopplysninger.
Kunstig intelligens kan lage all verdens bilder. Noen ganger brukes bildene på en uetisk måte i reklame eller for å spre falske nyheter. Vi gir deg noen tips om hvordan du kan avsløre at et bilde er laget av kunstig intelligens.
Barn og unge eksponeres for mye reklame enten det er på sosiale medier, spill eller til og med på skolen. Forbrukertilsynet har derfor lansert et nytt opplæringsverktøy for mellomtrinnet med mål om å øke barnas kritiske sans.
Som følge av nye EU-regler kan ikke sosiale medier-plattformer vise målrettet reklame ovenfor mindreårige brukere lenger. Snapchat føyer seg etter, men EU-reglene vil gjelde for Norge først etter at de innlemmes i EØS-avtalen.
Nye EU-regler nekter sosiale medier å målrette reklame ovenfor mindreårige brukere. Fra og med juni 2023 har ikke lenger Tiktok målrettet reklame for brukere mellom 13 og 17 år, og eldre brukere kan slå av målrettet reklame i appens innstillinger. DSA vil gjelde for Norge etter at regelverket innlemmes i EØS-avtalen.
Snart kommer sponsede lenker midt i samtalen som barnet ditt har med den syntetiske "vennen" inne i den populære appen Snapchat.
Det lages profiler av barn for å selge reklame og for å holde på deres interesse over tid. I verste fall kan også sårbarheter hos barna bli utnyttet på uetisk vis, sier Finn Myrstad som er fagdirektør i Forbrukerrådet.
På Youtube og andre plattformer når influensere tusenvis av barn og unge med gaming-innhold. I disse livesendingene er det flere som spør seerne sine om å donere ekte penger.
For ofte handler treningsvideoer på sosiale medier om reduksjon av vekt, fettmasse og bygging av muskler, forteller Christine Sundgot-Borgen som har skrevet doktorgrad om ungdom og deres forhold til egen kropp.
Mange følger influensere på sosiale medier. I omløp finner man blant annet tips som kan være helsefarlige eller ren markedsføring, sier Oda Marie Skancke fra Faktisk.no.
Reklamebilder med fotomodeller som er blitt retusjert, må fra 1. juli 2022 merkes med et varsel for å redusere kroppspress blant barn og unge. Men noe retusjering vil bli lovlig uten krav om varselsmerke.
Både Youtube, nettsøk og bilder i Googles søkemotor får nye og mer barnevennlige grep.
Barn bør få opplæring i hva som venter dem i den norske medievirkeligheten. De bør kjenne til at norske medier samler inn mye informasjon om abonnentene.
FORSLAG TIL NY LOV: Reklamebilder og reklamefilmer der fotomodellenes kropp eller hud er manipulert, skal utstyres med et visuelt merke som varsler forbrukerne. Målet er at spesielt barn og unge skal akseptere sin egen kropp slik den er.