Filmtips til bursdagsfesten (0-12 år)

Når barna feirer bursdag, eller har venner på besøk, kan det være veldig kjekt å se en film sammen. Men det er ikke alltid like lett å finne gode filmer som alle har lyst til å se, eller som ikke så mange har sett før. Her får du noen gode tips fra oss i Barnevakten.

I den følgende listen har vi funnet frem til en rekke gode og underholdende titler, men vi har prøvd å unngå de mest kjente titlene som mange barn har sett. Husk uansett å følge gjeldende smittevernsregler.

For de aller yngste

Dersom de aller yngste barna skal samles og se en film sammen, anbefaler vi en av filmene på vår liste med våre aller beste filmtips for denne aldersgruppen. Alle titlene på listen morsomme og lærerike filmer for de aller yngste barna.

Les artikkelen her: Våre beste filmtips: 0-6 år

Fra seks år

I tillegg til anbefalingene under, anbefaler vi også artikkelen med våre aller beste filmtips for aldersgruppen:

Våre beste filmtips: 6-9 år

Sjekk også artikkelen med våre tips med strålende animasjonsfilmer fra Pixar:

Filmtips: Pixar setter standarden

Orps – The movie

Norsk komedie, 2009
Tillatt for alle

Vennegjengen Ikko, Amalie, Ling, Murmel og Babb spiller i Gamle Tomter Musikkorps. Men så kastes de ut av korpset av den utspekulerte dirigenten, og hva skal de gjøre da? Enkelt – de starter et nytt korps! Dette er en skikkelig kvalitetsfilm for barn, som er en underholdende, morsom og godt fortalt historie i en solid og gjennomført produksjon. Det som virkelig hever kvaliteten er knyttet til de holdningene filmen formidler. Persongalleriet består nemlig av en rekke fargerike og originale karakterer som blir fremhevet som forbilder for publikum. Filmen er dermed mye mer enn underholdning, den lærer også barn og unge å se forbi fordommer og heller fokusere på de verdier som ligger bak fasaden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Bolt

Amerikansk animasjonsfilm, 2008
Anbefales fra syv år

Superhunden Bolt er stjernen i et populært tv-show. Han er overbevist om at han har superkrefter, men ute i den virkelige verden er han akkurat som alle andre. Denne filmen sprudler av sprø morsomheter og gode poeng, samtidig som historien er spennende og engasjerende. Alle de sentrale karakterene er fanget i tilværelse der de ikke har frihet til å uttrykke sin egentlige personlighet. De er overbevist om at deres syn på virkeligheten er det riktige, og det er ikke før de tvinges ut i verden at de gradvis oppdager hvor feil de tok, og hvor stor frihet dette gir dem. I denne filmen er det ikke superhelten eller stjernen som dyrkes som helter, men de som er slik som alle andre – med både gode og dårlige sider.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hundehotellet

Amerikansk familiefilm, 2009
Anbefales for alle

Søskenparet Andi og Bruce elsker hunder, og da de snubler over et forlatt hotell får de en strålende idé. Hva med å lage et hotell for hjemløse hunder? Denne filmen passer for hele familien, og det er hundene som stjeler showet. Filmen har også et flott budskap. Barna illustrerer på en flott måte hvor verdifullt det kan være å sette andres vel foran ens egen lykke, og hvilke velsignelser det kan føre med seg. Samtidig understreker filmen at vi alle har et ansvar for å behandle løshunder og andre hjemløse dyr på en human måte.
Les Barnevaktens anmeldelse

Nanny McPhee og det store smellet

Britisk komedie, 2010
Tillatt for alle

Nanny McPhee må hjelpe til med å redde gården til familien Green i denne friske komedien som passer flott for barn i skolealder. Rammehistorien er ikke spesielt original, men de enkelte scenene er friske og fulle av humor og morsom magi som helt sikkert vil treffe målgruppen. Samtidig er filmen godt laget og budskapet er mangesidig og lærerikt. Dette er en super film for barn mellom fem og tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Keeper’n til Liverpool

Norsk komedie, 2010
Anbefales fra syv år

13 år gamle Jo får oppleve hvor komplisert ungdomstiden kan være i denne morsomme og sjarmerende komedien. Fantasisekvensene, som viser Jo sine forestillinger om fryktelige konsekvenser av helt dagligdagse hendelser, er veldig morsomme. Jo gjør mange feil, men til slutt lærer han at ærlighet er det eneste som fungerer for å ta et oppgjør med fortiden og forandre seg til det bedre.
Les Barnevaktens anmeldelse

To på rømmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Anbefales fra syv år

Da kongerikets mest ettersøkte – og sjarmerende – banditt Flynn Rider gjemmer seg i et mystisk tårn, treffer han Rapunsel, en vakker og tøff tenåring med magiske evner i sitt mer enn 20 meter lange gylne hår. Sammen legger den usannsynlige duoen ut på en reise full av overraskende helter, romantikk, latter og spenning. Denne moderne historien om Rapunzel er vakkert laget og er en flott familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hårete Hevn (Furry Vengeance)

Amerikansk komedie, 2010
Anbefales for hele familien

Dan Sanders får virkelig oppleve dyrenes vrede når han blir leder for et prosjekt som skal erstatte et flott naturreservat med et stort boligfelt. Dette er en artig komedie med et tydelig naturvennlig budskap – her handler det om å vise barn og unge at menneskenes utbygging av flotte naturområder ikke kan fortsette. Filmen er laget for en ung målgruppe, og passer utmerket for barn opp til tolv år, men hele familien kan gjerne kose seg med denne filmen sammen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Operasjon Arktis

Norsk eventyr, 2014
Anbefales fra syv år

Denne norske spenningsfilm for barn utspiller seg i det flotte og farlige isødet på Svalbard. Et overlevelseseventyr for de yngste i ekstrem norsk vinternatur er et fint opplegg for en engasjerende film. Resultatet er blitt bra, med flott natur og dramatiske scener som skildrer hva som kreves for å overleve – av både indre og ytre styrke. Ikke en toppfilm, men fin for målgruppen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rio/Rio 2

Amerikanske komedier 2010/2014
Anbefales for alle

Filmene om papegøyen Blu og vennnene hans er spennende, morsomme og sjarmerende animasjonesfilmer som passer for alle aldre. Bli med til fargerike Rio, der Blu opplever sitt livs eventyr og finner ekte frihet, og til jungelen i Amazonas, der Blu drar i den andre filmen for å fine sine røtter.
Les Barnevaktens anmeldelse av Rio
Les Barnevaktens anmeldelse av Rio 2

Fly 2: Brann og redning

Amerikansk animasjonsfilm, 2014
Anbefales fra syv år

Det berømte racerflyet Dusty tar opp et nytt og nobelt yrke når han melder seg inn i brannvesenets rednings- og slukningstjeneste for å hindre at flyplassen stenges. Denne filmen er en hyllest til alle som risikerer livet i brann- og redningstjenester rundt omkring i verden. Dusty går fra å være en selvgod og sta kjekkas som bryter ordrer og gjør det han selv mener er best, til å bli et oppofrende og jordnært lite fly. Underveis gjør han store feil, og det er ikke før han er villig til å satse alt for å redde andre at den ekte, uselviske helten i ham kommer frem.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det regner kjøttboller

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Anbefales fra syv år

Den unge og ambisiøse Flint Lockwood finner opp en maskin som får det til å regne mat, men når maskinen løper løpsk må han redde verden fra en storm med gigantiske kjøttboller. Dette er en underholdende film med et godt og morsomt budskap som anbefales for barn fra syv år. Historien utvikler seg til å bli en artig parodi på katastrofefilm-sjangeren, og en stadig strøm av vitser, pussige innfall og en rekke sære karakterer fører til at filmen aldri har et kjedelig øyeblikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Eventyret om Askepott

Amerikansk eventyr, 2015
Anbefales for hele familien

Det klassiske eventyret i ny versjon er en flott film for hele familien, og passer spesielt godt for jenter i skolealder. Dette er en velprodusert film med sterk tematikk om død, kjærlighet, godhet og grådighet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vaiana

Amerikansk animasjonsfilm, 2016
Anbefales fra seks år

Med Vaiana viser Disney på nytt at ingen er bedre på å levere flott underholdning sammen med et godt budskap. Med strålende animasjon får vi en miks mellom komedie, musikal og litt spenning som egner seg ypperlig for hele familien. «Hvem er jeg?» er spørsmålet som driver historien fremover. Gradvis lærer Vaiana å lytte til sin indre stemme, samtidig som hun får innsikt i seg selv og hvor hun kommer fra.
Les Barnevaktens anmeldelse

Torden & Magi

Torden & Magi

Belgisk animasjonsfilm, 2013
Tillatt for alle

Dette er er en frisk og vellaget belgisk animasjonsfilm som sjarmere med sine morsomme karakterer, friske tryllekunstner-triks og artige påfunn. Spesielt godt liker vi den «onde» nevøen. Han starter rolig i sine forsøk på å tømme det gamle huset, men når han møter motstand – og i tillegg er superallergisk mot katter – blir han stadig sprøere i sine utspekulerte planer. Filmen formidler et greit budskap om verdien av samarbeid og det å tilhøre en familie (selv om man ikke er i slekt). Barn får også et fint innblikk i hvordan skepsis til nye som kommer inn i en etablert gruppe kan skygge over det som kan bli et flott vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Milo – Månens vokter

Milo - Månens vokter

Fransk animasjonsfilm, 2014
Anbefales fra seks år

Dette er en ambisiøs fransk tegnefilm som tar for seg verdens store spørsmål om det onde og det gode. Gir både barn og voksne noe å tenke på, samtidig som den er spennende. Historien tar for seg hele universets tilblivelse og eksistens, og gir oss innblikk i enkeltmenneskers skjebner og viser hvordan enkeltpersoner må våge å møte utfordringer for at verden skal være et godt sted for alle. Samtidig er alt tilpasset barn og deres fantasi, og presentert med vakker animasjon.
Les Barnevaktens anmeldelse

Antboy

Antboy

Dansk actioneventyr, 2013
Anbefales fra syv år

Dette er en klassisk superheltfilm, men det at den er dansk og rettet mot barn gjør den litt annerledes. Dette er gøy og severdig underholdning for barna, med et godt budskap attåt; det er egentlig greit å være en liten maur i en stor tue.
Les Barnevaktens anmeldelse

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Anbefales fra seks år
Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det elleville nøttekuppet

Amerikansk familiefilm
Anbefales fra syv år

Det egoistiske ekornet Egon er en ordentlig nøttetyv, og er ikke interessert i å hjelpe andre enn seg selv. Men når han kastes ut av parken begynner en personlighetsforvandlende reise der han lærer å sette andre foran seg selv. Og underveis må han gå i spissen for å gjennomføre et ellevilt nøttekupp for å sikre alle dyrene mat til vinteren. Dette en fartsfylt og morsom film for barn og unge.
Les Barnevaktens anmeldelse

Zootropolis

Amerikansk familiefilm, 2016
Seks års aldersgrense, passer best fra åtte år

Zootropolis blander humor og spenning på en flott måte, og har samtidig et mangesidig og dypt budskap om toleranse og livets realiteter. Dette er en animasjonsfilm med en sjelden god kombinasjon av strålende underholdning og lærerikt budskap. Merk at filmen har noen scener som kan være litt dramatiske for barn rundt aldersgrensen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra ni år

Alle filmene i listen over er også veldig gode titler for de litt eldre barna, og i tillegg til anbefalingene i denne artikkelen, anbefaler vi også at du får med deg våre aller beste filmtips for aldersgruppen:

Våre beste filmtips: 9-12 år

Sjekk også artikkelen med våre tips med gode filmer for tweensa:

Filmtips til tweensa

Rango

Amerikansk komedie, 2011
Aldersgrense seks år

Dette er en annerledes og underholdende animasjonsfilm. Budskapet er mangfoldig, historien er en frisk miks av elementer fra store klassikerne i filmhistorien og den egner seg for både unge og gamle. Det vil si, filmen er litt skummel til tider, så den egner seg ikke for de yngste barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Skjønnheten og udyret

Skjønnheten og udyret

Amerikansk eventyr/musikal
Anbefales fra ni år

Vakre Belle drømmer om et bedre liv, og skjebnen sender henne til et slott dypt inne i skogen, der Udyret bor. Først frykter hun ham, men etter hvert forstår hun at det ligger en dypere historie og et godt hjerte bak den frastøtende fasaden. Med dramatikk, spenning og et godt budskap skildres det populære eventyret på en frisk måte som passer fint for ungdom. Foreldre til barn yngre enn ni år bør være klar over at her er det scener med ulvejakt og skremmende skikkelser som fører til at filmen ikke egner seg for de yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kon-Tiki

Norsk drama, 2012
Anbefales fra ni år

Historien om Thor Heyerdahls fantastiske ferd over Stillehavet er blitt et storslått, spennende og visuelt imponerende eventyr. Bildene er fantastisk flotte, og havet fremstår som en mektig, uendelig vakker og til tider nådeløs naturkraft. Barn og unge kan lære mye verdifullt om bragden til Heyerdahl, men merk at filmskaperne har tatt seg friheter i forhold til hva som virkelig skjedde.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gåsehud

Gåsehud

Amerikansk skrekkomedie, 2015
Aldersgrense ni år

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og klarer kunststykket å balansere hårfint mellom skrekk og humor. Her får unge en flott og passe skummel introduksjon til skrekkfilmens verden, men historien er samtidig så absurd og morsom at det aldri blir skikkelig skummelt. Filmen begynner ikke veldig bra, men underholdningsverdien skyter rett til værs når historien kommer skikkelig i gang.
Les Barnevaktens anmeldelse


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.