Filmtips: Inviter en ukrainsk familie til filmkveld

Har du fått en ukrainsk familie i nabolaget? Hva med å invitere til en filmkveld for barna eller kanskje hele familien? Netflix har nå åpnet for ukrainsk tekst og tale på noen titler, slik at man for eksempel kan se filmer med norsk tekst og ukrainsk tale. Les våre filmtips her!

En hyggelig kveld med en underholdende film og litt popcorn eller annen snacks kan være supert for å etablere fellesskap og vennskap, spesielt på tvers av språkbarrierer. Etter oppfordring fra Barnevakten har Netflix nå åpnet for ukrainsk språk på en rekke titler, og det gir en gyllen anledning til å invitere ukrainske barn og familier til en hyggestund foran skjermen.

Filmene som nå er tilgjengelige med både norsk og ukrainsk oversettelse kan deles i tre grupper:

  • Filmer med både norsk og ukrainsk tale og undertekst. Dette gjelder stort sett Netflix sine originaltitler.
  • Filmer med norsk tale og undertekst, og ukrainsk undertekst. I vår liste gjelder dette mange populære animasjonsfilmer.
  • Filmer med norsk og ukrainsk undertekst. Filmer for litt eldre barn og ungdom har gjerne originalspråk med undertekst.

Det er langt fra alle titlene på Netflix som er tilgjengelige med ukrainsk språk, og i listen under finner du de titlene fra vår artikkel med Gode familiefilmer på Netflix som er tilgjengelige med ukrainsk tekst og/eller tale.

Men hvordan skal man gjøre det når man har behov for norsk og ukrainsk språk samtidig?

Netflix har gjort det veldig enkelt å sette innstillinger for språk. Når man starter en film, gå nederst på skjermen og velg lyd og undertekster (ikon med taleboble). Fremgangsmåten varierer litt alt etter hvilken plattform man er på, men man vil få opp et menyvalg likt eller tilsvarende dette:

Her kan man velge løsning ut fra det man mener er mest hensiktsmessig. I filmene med tekst og tale på begge språk kan man for eksempel sette talespråket til ukrainsk og teksten til norsk, eller omvendt. I filmer med norsk tekst og tale og ukrainsk tekst må man nødvendigvis velge norsk tale og ukrainsk undertekst. I titlene for litt eldre barn og unge, der det bare er undertekster på begge språk, må man velge ett språk. Men her kan man gjøre en vurdering om det er de norske eller de ukrainske barna som forstår engelsk best, og ha lydsporet på originalspråket.

Fra seks år: Filmer med norsk og ukrainsk tale og undertekst

Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
Norsk og ukrainsk tale og undertekst

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk, samtidig som den har et inspirerende budskap om familie og fellesskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hjem til villmarken

Australsk/amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
Norsk og ukrainsk tale og undertekst

Hjem til villmarken er en sprø og smart animasjonsfilm med et godt budskap som anbefales for hele familien. Ideen med å gjøre en gjeng med dødelige dyr til de snille, og de vi vanligvis liker til de usympatiske, er helt super, og blir en kilde til sprø og absurd humor, og ikke minst utgangspunktet for filmens gode budskap. Historien tar et tydelig standpunkt til at det ikke er riktig å holde dyr i fangenskap, og at man ikke bør dømme andre etter hvordan de fremstår, men etter hvordan de er som personer – eller som slanger og edderkopper i dette tilfellet. Alle karakterene går gjennom en personlig reise, og ingen av dem ender opp med den personligheten de hadde da filmen begynte. Dette er med andre ord en rik film med et tydelig og lett håndgripelig budskap som inviterer til refleksjon etter å ha sett filmen, og når dette kombineres med fart, spenning og mye humor blir resultatet en svært så fornøyelig familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

Reddet av Ruby

Amerikansk drama, 2022
Barnevaktens vurdering: Passer for barn fra seks år
Norsk og ukrainsk tale og undertekst

Politimannen Dan slår seg sammen med den tidligere gatehunden Ruby for å oppnå drømmen om å bli tatt opp i hundepatruljen i Rhode Island i denne koselige filmen for ungehundeelskere. Historien har mye fokus på positiv oppmuntring, at alle fortjener en sjanse til, viktigheten av å stole på hverandre – og at selv om ting virker vanskelig, så kan det lønne seg å ikke gi opp. Filmen er inspirert av en sann historie, og har et fint budskap om å ikke gi opp dyr som er litt rampete og ikke har fått skikkelig oppdragelse. Filmen fremstår imidlertid som enkelt laget, og manuset er ikke akkurat originalt. Men samtidig er ikke dette en film som gir seg ut for å være noe mer enn det den er – dette er en koselig og positiv film om en artig hund som mange barn vil ha glede av å se.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år: Filmer med norsk tale og undertekst, og ukrainsk undertekst

Trolls

Amerikansk musikalkomedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Passer for alle
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Denne musikalske animasjonsfilmen er barnevennlig, sjarmerende og underholdende, og har et fint budskap for barn om lykke, samarbeid og å tørre å være seg selv. Samtidig er det mange klisjeer og lettvinte løsninger, så noen klassiker er det ikke. Og så er det litt artig med de slemme Bergenserne fra Bergen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kjæledyrenes hemmelige liv

Amerikansk familiefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Passer for alle
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Hva gjør kjæledyrene våre når vi ikke er hjemme? Det er det strålende utgangspunktet for denne filmen. Dessverre utnyttes ikke potensialet i ideen, men dette er likevel en sprø og underholdende historie som byr på fart og humor for hele familien. Filmen har noen svært morsomme scener, for eksempel med puddelen Augustus som blir en vill og gal headbanger med en gang han er alene. Det er også et greit budskap om at vi alle trenger hverandre, lojalitet og at selv de som er slemme kan være gode på bunnen. Men det er veldig synd at dette ikke er blitt en bedre film.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den avskyelige snømannen

Den avskyelige snømannen

Amerikansk/kinesisk animasjonsfilm, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer fra seks år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Yi er en ung jente som jobber hele sommeren for å skaffe penger til drømmereisen sin; en tur på tvers av Kina som hun hadde planlagt med sin avdøde far. Men så dukker det et avskyelig vesen opp på hustaket til Yi i Beijing. En vaskekte Yeti har rømt fra fangenskap, og ender opp hjemme hos Yi. Men vesenet er ikke særlig avskyelig, faktisk er han ganske sky og koselig av seg, og det eneste han ønsker seg er å komme hjem til Himalaya. Dette er en fargerik og frisk animasjonsfilm med mye spenning, sjarme og humor. Filmen er fint lite original, men den har fine karakterer som lærer mye om familie og hva som er viktig i livet. Det er mange dramatiske og mørke scener, og det er mulig at noen seks- og syvåringer kan oppleve deler av filmen som litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dragetreneren

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Filmene om Hikken og dragen Tannlaus er flotte familiefilmer som byr på mye humor, fart og spenning – iblandet gode budskap. Hikken møter Tannlaus med en åpen og vennlig holdning, han ønsker å løse konflikter med fredelige midler og verdien av familie, samarbeid og vennskap fremheves. Dragetreneren er svært godt laget og vil kunne appellere til både barn, ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hotell Transylvania

Hotel Transylvania

Amerikansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Grev Dracula, eller Drac som han kalles, er litt skummel, men aller mest morsom. Denne filmen blander humor og underholdning med skrekkfilmelementer, men her er selv de skumleste monstrene egentlig bare snille. Dette er en film som barn ned til syv år kan se, men det kan være lurt å fortelle dem at starten av filmen er litt skummel.
Les Barnevaktens anmeldelse
Filmen har også en oppfølger fra 2015 som også er på Netflix.
Les vår anmeldelse av Hotel Transylvania 2

Pus med støvler

Amerikansk komedie, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene. Historien er litt ujevn, men filmen er svært morsom og underholdende, og har et interessant budskap om hevn og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

Croods

Amerikansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Passer fra syv år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Det beste med Croods er hovedpersonen Eep. Blandingen av ytre og indre styrke, eventyrlyst og naiv nysgjerrighet gjør Eep til en frisk og kul jente – en type karakter vi gjerne vil se mer av i filmer for barn og unge. Utover dette er er Croods en enkel og kommersiell film, men animasjonen er svært god og som lett og morsom underholdning duger dette i massevis.
Les Barnevaktens anmeldelse

Det regner kjøttboller

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Den unge og ambisiøse Flint Lockwood finner opp en maskin som får det til å regne mat, men når maskinen løper løpsk må han redde verden fra en storm med gigantiske kjøttboller. Dette er en underholdende film med et godt og morsomt budskap som anbefales for barn fra syv år. Historien utvikler seg til å bli en artig parodi på katastrofefilm-sjangeren, og en stadig strøm av vitser, pussige innfall og en rekke sære karakterer fører til at filmen aldri har et kjedelig øyeblikk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Megahjerne

Megahjerne

Amerikansk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Planene til superskurken Megahjerne fører som regel til mest trøbbel for ham selv, og det blir katastrofe når han skaper en ny superhelt. I løpet av filmen tar historien flere uventede vendinger, de ulike karakterene er fargerike og morsomme, og en rekke fantasifulle og visuelt spennende ideer får fritt utløp. Det er også et flott budskap der vi blir kjent med en hovedperson som nærmest mot sin vilje har blitt ond, og som bare trenger at noen liker ham for den han egentlig er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Shrek

Amerikansk komedie, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år
Norsk tale og undertekst, ukrainsk undertekst

Shrek har levd hele livet for seg selv. Han er tross alt et stort stygt troll som skremmer vettet av folk, tenker han selv. Shrek synes han har det fint, men da han møter et pratsomt esel som ikke bryr seg om at Shrek er et grønt troll, blir det starten på en personlig forandring som involverer en eventyrlig og morsom reise, samt en prinsesse med navn Fiona. Dersom man ønsker å ha en samtale med barn om selvbilde, så kan denne populære animasjonsfilmen være et godt utgangspunkt. Shrek lever med en tro på at han er et utskudd, og selv om livet hans forandrer seg når han åpner seg for nye vennskap, så sliter han fortsatt med usikkerheten. Og når vi får vite prinsesse Fiona sin hemmelighet, blir spørsmål om skjønnhetsidealer svært så aktuelle.

Fra ni år: Filmer med norsk og ukrainsk undertekst

Gåsehud/Goosebumps

Gåsehud

Amerikansk skrekkomedie, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år
Norsk og ukrainsk undertekst

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og klarer kunststykket å balansere hårfint mellom skrekk og humor. Her får unge en flott og passe skummel introduksjon til skrekkfilmens verden, men historien er samtidig så absurd og morsom at det aldri blir skikkelig skummelt. Filmen begynner ikke veldig bra, men underholdningsverdien skyter rett til værs når historien kommer skikkelig i gang.
Les Barnevaktens anmeldelse

Love Actually

Love Actually

Amerikansk romantisk komedie, 2003
Tillatt for alle, merk at det er noen seksualiserte vitser og noe grov språkbruk.
Norsk og ukrainsk undertekst

Kjærligheten er ikke lett. Denne klassiske romantiske komedien følger en gruppe mennesker som opplever at kjærligheten stikker kjepper i hjulene for dem. Og når alle deres skjebner vikles sammen i London på julaften, da blir resultatet en sjarmerende og tidløs – om enn litt «klissete» – film med et stort ensemble av stjerner som kan vekke julestemningen. Filmen er tillatt for alle og kan trygt ses av alle, men på grunn av noen seksualiserte vitser og noe grov språkbruk egner den seg aller best for ungdom og voksne.

Ungdom: Filmer med norsk og ukrainsk undertekst

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Vi anbefaler fra tolv år
Norsk og ukrainsk undertekst

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Super 8

Amerikansk actioneventyr, 2011
Vi anbefaler fra 12 år
Norsk og ukrainsk undertekst

Joe og vennene hans blir vitner til et vanvittig togkrasj som markerer starten på en rekke mystiske hendelser, og de avdekker etter hvert en skremmende hemmelighet. Dette er en spennende og underholdende film som passer fint for ungdom. Filmen har ikke en god nok historie til å bli en ekte klassiker, men de unge skuespillerne gjør en flott jobb, effektene er svært gode og actionscenene spektakulære. Budskapet handler mest om at selv om man opplever tragiske ting i livet, så må man legge fortiden bak seg og leve videre. Filmen handler også om vennskap, kjærlighet og tilgivelse.
Les Barnevaktens anmeldelse

På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet

Amerikansk eventyr, 2011
Anbefales fra elleve år
Norsk og ukrainsk undertekst

Den unge reporteren Tintin vikler seg inn i et morsomt, halsbrekkende og eksotisk eventyr som anbefales for barn fra elleve år. Med Steven Spielberg i registolen har dette blitt et vellaget og meget underholdende actioneventyr. Action og humor blandes fint sammen, historien tar oss med til uventede og spektakulære steder.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Pirates: The Last Royal Treasure

Koreansk actionkomedie, 2022
Vi anbefaler for ungdom
Norsk og ukrainsk undertekst

Helsprøtt og friskt sjørøvereventyr med mye sjarme passer fint til en uhøytidelig filmkveld for ungdom. Denne koreanske actionkomedien har en fullstendig virkeligsfjern historie, men kompenserer for det med humor og sjarme i bøttevis. Karakterene er sprø og morsomme, de mange fektekampene er fartsfylte og spennende – og temaet med sjørøvere og banditter er friskt og artig. Piratene har også en sterk, kvinnelig leder, og i måten hun setter seg i respekt – og får respekt – ligger det et godt og tydelig budskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Forrest Gump

Amerikansk drama, 1994
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år
Norsk og ukrainsk undertekst

Gjennom tre turbulente tiår rir Forrest på en bølge av begivenheter som fører ham fra å bli stemplet som en evneveik person til å bli en berømt fotball stjerne, fra Vietnam-helt til rekekonge, fra æresbevisninger i Det Hvite Hus og inn i armene til hans store kjærlighet, Jenny. Forrest blir selve symbolet på en æra. Hans store hjerte forstår mer enn hans begrensede IQ. Seks Oscar-statuetter ble det på denne filmen som har rørt manges hjerter.

Livets lyse side

Livets lyse side

Amerikansk dramakomedie, 1997 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år
Norsk og ukrainsk undertekst

Jack Nicholson briljerer i rollen som Melvin, en gretten forfatter som lider av tvangsnevroser og ikke har mye til overs for menneskeheten. Men livet hans tar en uventet vending når han tvinges til å bli kjent med sin homofile nabo og servitrisen på sitt faste lunsjsted.

The Other Guys

Amerikansk actionkomedie, 2010
Passer fra tolv år
Norsk og ukrainsk undertekst

Denne filmen starter som en svært lovende actionkomedie, men dupper dessverre litt i siste tredjedel. Likevel er konseptet så morsomt og samspillet mellom Mark Wahlberg og Will Ferrell så godt at denne filmen scorer høyt.
Les Barnevaktens anmeldelse