Julegavetips til barna

JULEGAVETIPS: Her får du tips til spill, filmer og annet som Barnevakten har anmeldt.

Først informerer vi om spill. Lenger ned i artikkelen ser du andre gaveideer som leker, konsoller og filmer.

1) Spill som har fått god omtale

Raskeste løsning er å gå til årets spill som har fått god omtale av Barnevakten.

2) Benytt Barnevaktens anmeldelser av over 400 dataspill

Du finner flere spill ved å benytte vårt filter og klikke av for riktig alder i Barnevaktens oversikt over spill.

Med «anbefalte aldre» mener vi at spillet har passende vanskelighetsgrad og tematikk for aldersgruppen. Men det enkelte spill er ikke nødvendigvis noe vi anbefaler, det må du i tilfelle lese om i anmeldelsen.

PEGI-alderen er noe annet. PEGI er en europeisk organisasjon som ikke tar hensyn til vanskelighetsgrad eller interesse, man ser kun på om spillet kan være skremmende eller på andre måter være skadelig for barn.

3) Vær obs på aldersgrensen 18 år

Det er ikke alltid så lett for foreldre å vite hva barna spiller, kun 22 prosent sier at deres barn i alderen 9–17-år spiller spill med 18-årsgrense, mens opplysninger fra barna sier at det er 51 prosent, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet. 29 prosent av barn i alderen 13-14 år har spilt spill som har aldersgrense 18 år. Andelen øker betydelig med alder.

– De mest populære 18 år-spillene blant litt større barn er typisk Call of Duty-serien og GTA, ifølge Medietilsynets undersøkelser om barn og unges medievaner. I disse spillene er det realistisk vold og grafikken ser troverdig ut, forteller Kris Munthe som er rådgiver på spill og apper i Barnevakten. Du bør altså sjekke hva slags spill som står på ønskelisten.

Munthe forteller at det i enkelte spill er mulig å begrense den verste volden.

– I den nyeste Call of Duty-spillet kan man nedjustere volden ved å skru av «graphic content» inne i innstillinger. Det samme gjelder for Assassin`s Creed. Blant annet kan man skru av blod, avkapping av kroppsdeler og nakenhet. I spillet Watch Dogs kan man skru av visning av blod. Men selv om man justerer ned volden noe, er spillene fortsatt rettet mot voksne, og ikke barn. Tematikken vil fortsatt være sterk for barn, og den anbefalte aldersgrensen på 18 år gjelder ennå.

Er det noe positivt ved slike spill?

– Også 18-årsspill med nettspill kan legge opp til at man må samarbeide med andre spillere. I tillegg kommuniserer man, lager planer og øver seg opp til å bli god i slike spill. Man feirer seiere når man vinner som et lag og prøver å justere kursen ved tap. Men denne dimensjonen får man ved de fleste nettbaserte spill og dette er ikke noe unikt med 18-årsspill. Derfor kan man gjerne lete etter «mildere» spill til barna, forklarer Munthe.

Det er ikke bare aldersgrensen 18 år man bør være obs på. Foreldre bør ha en bevisst holdning til om niåringen skal få lov til å spille spill med 16-årsgrense eller 12-årsgrense. Aldersgrensene er anbefalinger satt av PEGI, en europeisk organisasjon, og er gode målepinner på hvilken alder spill egner seg fra. Men foreldre bør fortsatt ta et aktivt valg og ikke bare stole blindt på aldersgrensen.

– Husk også at dersom du gir slike spill til 14-åringen i huset, kan det hende at også yngre søsken ser på, eller at barnets venner kommer på besøk og som ikke nødvendigvis har fått tillatelse av sine foreldre til å spille slike spill. Her er det flere hensyn å ta, forklarer Munthe.

4) Sjekkliste før du kjøper spill i gave
  • Passer spillet til den spillkonsollen som barnet har?
  • Er datamaskinen kraftig nok til å kjøre spillet (maskinvarekrav står i beskrivelsen til spillet inne på spillets nettside/butikkside).
  • Hva er den anbefalte aldersgrensen?
  • Er spillet i siste utgave, eller er det på tilbud fordi det er gammelt (barna blir kanskje skuffet om de får fjorårets utgave)?
  • Har spillet enkelte funksjoner som foreldrene til barnet kanskje ikke liker?
  • Har du samkjørt innkjøpet med andre i familien slik at dere ikke kjøper samme spill?
  • Har du husket å be om byttelapp (gjelder kjøp av fysiske eksemplarer av spillet)?

Angrerett på spill: I denne artikkelen kan du lese om dine forbrukerrettigheter.

5) Husk dette når spillet er pakket opp

Når spillet er pakket opp: Mange spill gir barnet mulighet til å spille mot venner eller ukjente som befinner seg andre steder i verden. Ofte kan man også chatte. Snakk gjerne med barna om hvordan bør oppføre seg når man spiller eller chatter. Og at barna bør være kritisk til hvem de legger til som venner. Man bør heller ikke flytte chatten til private kanaler dersom barna kommuniserer med fremmede.

Sjekk om det er personverninnstillinger som bør justeres. Sørg for at barnet ikke har fri tilgang til bankkontoen ditt via spillet.

6) Kontantkort til spill

Med gavekort kan barna for eksempel kjøpe digitalt utstyr til spillfigurene. Man kan kjøpe gavekort til Xbox Store og Playstation Store i  visse butikker som selger spillkonsoller. Disse gavekortene løses inn med en kode.

Man kan også fylle på en digital lommebok inne i spillbutikkene, så kan barna handle for den summen man har fylt på med. Dette forutsetter at man benytter innstillinger for foreldrekontroll og har egne barnekontoer til barna.

Les mer om dette her.

7) Spillkonsoller

Det går en del år mellom hver gang det kommer oppgraderte spillkonsoller.

8) Andre gaveideer: Fysiske produkter

Barnevakten anmelder også fysiske produkter som høretelelefoner, tastatur og høyttalere. Se her, så får du noen ideer.

 

En leke fra Nintendo som sikkert vil ligge under en del juletrær også i år, er en lekebil med innebygd kamera. Se på skjermen hvor bilen kjører på bane på stuegulvet. På skjermen ser du ikke bare stuen, men det dukker også opp figurer som om man spilte et vanlig dataspill. Denne kombinasjonen er artig.

Kanskje en globus kan være noe? Apper og spill som kombineres med fysiske leker. Eller LEGO-biler som kjøres med mobiltelefonen.

9) Andre gaveideer: Filmer

Barnevakten har anmeldt over 600 filmer, disse finner du her.

Du kan kjøpe filmer, apper og lignende som gave via  Itunes (Apple)

Det er også mulig å kjøpe gavekort til strømmetjenester, for eksempel: TV Play eller Netflix.


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 25. november 2020 0g er blitt oppdatert senere)