10 apper for å komme i gang med det nye året!

GODE APP-TIPS: Har barna fått ny mobil eller nettbrett? Her er tips til fine apper som by på både underholdning og kreativitet når det er mer innetid under vinteren og koronaen.

Vinterstid betyr kanskje enda litt mer tid tilbrakt foran skjerm. Så hvorfor ikke velge apper som kan by på både underholdning og kreativitet? Her er 10 tips til apper for å komme i gang med det nye året.

Vi gjør obs på at mange av appene kan passe for flere aldersgrupper. Nedenfor har vi bare lagt inn noen forslag:

For barn i barnehagealder

Det finnes mange fine apper som passer for de yngste i husholdningen. Her har vi forslag til apper som byr på både musikkglede, fargelegging og perleaktiviteter!

Nyt kjente og kjære barnesanger med appen «Syng meg i søvn»

Appen Syng meg i søvn er en ekte glede både for øyne og øre. Med nydelige animasjoner og flotte dyrefigurer får barna reise inn i et levende fantasiland. Her får de oppleve elleve godnattsanger som er sunget på norsk, presentert i en digital bildebok der barna utforsker en vakker skog med dyr og interaktive elementer.

Dyrene i appen skal synges for slik at de legger seg for kvelden (noe som også kan oppmuntre barna til å gjøre seg klar for kveldsrutinene sine). Det kan være en søt snegle, en flaggermus eller en sjarmerende frosk som dukker opp fra en blomst og gynger glad i takt med musikken.

Alt det flotte man ser tegnet for hånd av illustratør Cecilie Ellefsen. Animasjonene er laget av Anne Kristin Berge, og sangene er fremført av Maria Haukaas Mittet.

SYNG meg i søvn kan by på koselig kveldskos i sofakroken der foreldre og barna utforsker appen sammen. Appen kan også gå på «autopilot» hvis man vil at barna skal sovne inn mens de lytter til sangene i bakgrunnen.

For «dagtid» anbefaler vi også appen Syng fra samme utvikler.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Alle aldre

Les vår anmeldelse av appen her.

Herlige perleaktiviteter med Hama Universe

Mange barn liker å perle, og appen Hama Universe gjør prosessen heldigital. Så klart er det best for barn å trene på finmotorikk og bevegelse utenfor skjerm, men dette kan også være et digitalt tillegg som kan lastes ned gratis på mobil og nettbrett (appen er lettest å bruke på nettbrett-skjerm).

Poenget med appen er som med fysiske perleaktiviteter: Finn ønsket tematikk, enten det er pirater, prinsesser eller dyr, og velg så ønsket perlebrett for å begynne å perle!

Det finnes ulike vanskelighetsgrader for de forskjellige perlebrettene, og det er svimlende mange brett å velge fra. Noen har tydelige markører for hvor bestemte farger skal plasseres, slik at appen passer fint for yngre barn.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Tre år og oppover

Les vår anmeldelse av appen her.

Dra frem glitterpensler og fargestifter med Bimi Boo

Mange barn liker å tegne og fargelegge. Og med denne appen kan barna få tilgang til mange forskjellige fargeleggingsark og tusjer. Appen heter Fargelegging og tegning for barn og har hele 128 fargeleggingssider og 8 temaer med blant annet dyr, kjøretøy, halloween og mat.

Så her er det mye å velge fra med andre ord.

Utvalget med tusjer er også omfattende og vises forskjellig på arket. Det kan være pensler, spraymaling, glitterpenner, koster og fargeblyanter. Når barna berører skjermen, så holder dessuten fargene seg innenfor de sorte strekene. Dermed passer appen ypperlig for små barn.

Her kan barna være kreative og lage sitt eget uttrykk, og til slutt kan tegningene lagres som skjermbilder på mobilen eller et nettbrett.

I utgangspunktet er appen gratis å laste ned og bruke, men man kan betale en engangssum for å få tilgang til alle fargeleggingsarkene.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Alle aldre

For barn fra seks år

Øv på lesing, se tegninger komme til live på stuegulvet, og lag stilig datagrafikk med geometriske figurer. Vi har noen kjekke forslag også for barn i småskolealder.

Øv på leseferdigheter med spill og bokstaver

Appen GraphoGame har som mål å støtte barn i tidlig skolealder med å lære bokstaver. Appen er utviklet av forskere ved Universitetet i Jyväskylä i Finland i samarbeid med Lesesenteret i Stavanger.

Aller først lager barna sin egen dataspillfigur. Selve leseoppgavene er fordelt utover et kart. Her kan spillfiguren vandre frem og tilbake i en fargerik skog med trær, steiner og diverse planter. Det gir også barna valgfrihet i hva slags typer oppgaver de ønsker å gå for.

Gjøremålene er også ulike. Og det er kanskje en av appens store styrker. Her er det fin grafikk, spill-elementer og variasjon i gjøremålene, til tross for at læringsmålet er det samme: å lære bokstaver og ord.

Appen er gratis å laste ned, og programmet er adaptivt. Det betyr at vanskelighetsgraden går opp eller ned ettersom barna mestrer eller gjør feil i lærespillet.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Fra fem år

Les vår anmeldelse av appen her.

Gjør tegningene dine levende med Quiver 

Quiver – 3D Coloring App må nesten oppleves for at man virkelig skal forstå «magien». Appen kombinerer fysiske fargeleggingsark med AR-teknologi. Enklere forklart: appen gjør tegningene levende!

Prosessen er enkel. Først så skriver man ut spesielle ark på nettsiden til utvikleren. Noen er gratis og noen koster penger (kjøp av funksjoner i appen). Men det er mye å velge fra uten at man behøver å dra opp lommeboka.

Når barna har fargelagt arkene etter egen kreativitet, er det bare å finne frem nettbrettet og peke med mobilkameraet (gjennom appen). Motivene kommer så til live på skjermen. Se en fugl bevege seg rundt på arket, en plakat med valgfri tekst og fyrverkeri i bakgrunnen når man trykker på raketter.

Eller hva med en interaktiv brannbil som kan kjøre, heise opp stigen og sprute vann. Her er det mye glede og moro, og en kombinasjon av fysiske gjøremål og teknologi.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Fra fem år

Les vår anmeldelse av appen her.

Utforsk geometriske figurer med Digitalwerkstatt Art Studio

I stedet for å tegne med pensler og blyanter, skal man her lage flotte tegninger ved bruk av figurer og symboler. På menyen står det kjekke figurer som trekanter, kvadrat og sirkler, i tillegg til halvsirkler, hjerter, mangekanter og noen utvalgte bokstaver.

Et tynt rektangel med en trekant på toppen kan bli et tre, en grå halvsirkel et fjell, to sirkler og en femkant kan bli en racerbil og en kombinasjon av sirkler kan bli et ansikt. Her er det mange muligheter, og barna kan slippe fantasien løs!

På den ene siden er det noen begrensninger, i og med at barna ikke kan tegne for frihånd. Men dette kan også være frigjørende, i og med alt i appen baserer seg på ferdige figurer og symboler.

Alle figurer kan dessuten roteres og forstørres, og man har et fargepalett og en noe mer avansert verktøylinje for de som vil ha enda flere tilpasninger.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Fra fem år

Les vår anmeldelse av appen her.

For barn fra ni år

Lag en dagbok, produser filmer med «green screen» og test ut et superstilig presentasjonsverktøy. Her er noen tips til apper som passer for barn fra ni år.

Lær mer om egen identitet og før dagbok med «Meg av Tinybop»

Meg av Tinybop

Egen identitet er et spennende område for barn å jobbe med. Og selv om det kan være fint å føre dagbok, så er det kanskje ikke alltid like enkelt å vite hvor man skal begynne.

Til det formål har Tinybop laget denne fine appen. Her skal barna først lage sin egen figur som gjenspeiler seg , skrive inn eget navn og så velge favorittfarge.

Deretter har man et stort tankekart med mange forskjellige oppgaver og gjøremål. Det kan for eksempel være å svare på spørsmål om alder, leggetid, hva man kan lære andre å gjøre. Eller så blir man bedt om å ta bilder av en selv når man kjeder seg, navnet på en sang om en selv, «i fremtiden vil livet mitt bli slik», «dette er helten min», «håret mitt ser slik ut» osv.

Spørsmålene er varierte og spriker mellom mer seriøse og mer hverdagslige forespørsler.

Måten man svarer på spørsmålene varierer også. Det kan være å legge inn stemmeopptak, video, bilder, tegninger, tekst og mer. Alt i alt er dette et spennende verktøy for å føre egen dagbok og for at barn kan lære mer om seg selv.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Fra fem år

Les vår anmeldelse av appen her.

Lag «Hollywood-presentasjoner» med green screen!

Du husker kanskje de gamle Supermann-filmene hvor helten tok til skyene? Skuespilleren foretok så klart innspillingen trygt på bakkenivå, men teknikken som kalles «green screen», kan få oss til å tro at hovedpersonen er et helt annet sted.

Måten dette skjer på er ved at to videoopptak kombineres. Og med appen Green Screen by Do Ink, kan vordende videoskapere «transportere» seg selv til Egypt, Mars, et nyhetsstudio eller hvor enn de måtte ønske å filme seg selv.

Verktøyet krever utprøving og feiling. Men appen gjør dette fullt mulig, bare man tåler å investere i godt med lys og en ensfarget bakgrunn til filmsettet.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Fra ni år

Les vår anmeldelse av appen her.

Lag flotte presentasjoner med Shadow Puppet

Denne appen er et presentasjonsverktøy – kall det «Powerpoint for barn». Appen er veldig enkel og intuitiv å bruke (men har engelsk tekst). Og kan formidle en samling av tekst, tegning, bilder, video og taleopptak.

Shadow Puppet er et flott presentasjonsverktøy som er enkelt å bruke. Allikevel er mulighetene omfattende.

Barn kan lage presentasjoner i fag og kombinere tekst, video og bilde. Et emne i naturfag kan presenteres med taleopptak, og barn som har vært på ferie kan samle de beste minnene og formidle dem som en film.

Ikke minst med barn og unge som kvier seg for å holde en presentasjon foran klassen, kan slike verktøy som dette by på et «tryggere» alternativ.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Fra seks år

Les vår anmeldelse av appen her.

Redd tall ved hjelp av regneferdigheter og strategi

I appen Appen Tower Math skal barn regne innen de fire regneartene: addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og deling. Historien og konseptet er nokså enkelt:

En ond trollmann har forvandlet tallene om til monstre. Ved å regne kan man bygge tårn som skyter mot og frigjør tallene. Hver fullførte runde gir dermed en gitt antall «gisler» som er blitt frigjort.

Tower Math er et stilig spill som låner mange elementer fra spill-sjangeren og gjør det på en god måte. Grafikken er fin, mulighetene for strategiske valg er tilstede og motivasjonen for å bruke appen er høy.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: Fra fem år

Les vår anmeldelse av appen her.

Les mer:

Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett