Spill der barna kan drive sitt eget firma

I disse spilltipsene må barna ta sjefsrollen og håndtere det dagligdagse på et hotell, en fornøyelsespark, et byggefirma og mer.

Å eie og drifte et firma kan innebære alt fra økonomi til personalansvar. Kort fortalt: å ta rollen og oppgaven som sjef på alvor.

Det finnes flere spill der barna kan drifte sitt eget firma. Og det kan absolutt by på læring om hvordan ulike virksomheter fungerer, samt oppgaver og prioriteringer for å få ting til å gå rundt.

Her finner du en oversikt over tips til spill der barna kan drive sitt eget firma. Selv om flere av disse har lav anbefalt aldersgrense fra PEGI, kan allikevel vanskelighetsgraden kreve en høyere alder for at barna skal mestre spillet.

Hotellbransjen

Spillet Hotel Business Simulator har sine mangler. Men til tross for det skal man her ta hånd om den daglige driften av et hotell med alt som følger med av innsjekking, oppussing og rengjøring av rom.

Sjangeren er simulator og spillet er sett fra førstepersonsperspektiv. Dette spillet er i stor grad saktegående og bygger på repetitive oppgaver. For noen er det en helt magisk affære å kunne leve seg inn i det monotone, for andre kan det bli mye tomrom mellom oppgavene.

Ellers må man gjøre sitt for å tjene inn penger, lønne personale og oppgradere med nye rom som kan leies ut.

Plattform: PC
Anbefalt aldersgrense: Ikke vurdert av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Transportnæringen

I Fernbus Simulator får man bryne seg på flotte busser, ruteplanlegging, trafikk, passasjerer og mye mer. Alt dette når man jobber for å være en helproff bussjåfør. I tillegg til selve kjøringen må man også styre økonomien i firmaet.

Altså ta hånd om alt det administrative som skal til for at firmaet skal fungere.

Andre typer spill som ligner er Euro Truck simulator 2 og American Truck Simulator, Bus Simulator 21 og Taxi Life: A City Driving Simulator. I alle disse tre eksemplene kjører man lastebiler, busser og taxier, men tar også hånd om økonomi, personale og mer.

Plattform: PlayStation 5/Xbox Series S og X/Windows
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 3 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Byggebransjen

I Construction Simulator kan man kjøre gravemaskiner, bulldosere og heisekraner. I tillegg kan man drifte sitt eget firma og påta seg stadig nye oppdrag og gjøremål. Man kan også kjøpe inn og selge diverse lastebiler, gravemaskiner og andre arbeidshester. Her må man også ta hånd om økonomi, og i starten har man hovedsakelig bare råd til å leie maskineri på døgnbasis.

Dermed kan man bygge opp sitt eget byggefirma fra bunn. Ved å lage en egen avatar, logo og navn på firmaet vokser det fra å håndtere enkle og små kontrakter til større byggeprosjekter. Og spillverden endres stadig til det bedre som følge av egen innsats.

Plattform: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 3 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Fotballkarriere

Man tenker kanskje ikke på «gamle FIFA» som nå heter FC 24 som et spill der man skal drifte sitt eget firma. Men, også her kan man ta rollen som manager og styre økonomi, spillerkjøp, kontrakter, sponsorer, treningsplaner og mye mer.

Spillet har blitt nokså komplekst der man må tolke tabeller og verdier. Og rett og slett mye av det som skjer i bakgrunnen for å drifte et velfungerende fotballag. Gjør man ikke en god jobb som sjef, vil spillerne rett og slett begynne å forlate klubben.

Plattform: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 3 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Fornøyelsesparker

Park Beyond er et nydelig byggespill som byr på kreativitet og økonomihåndtering. Her skal man lage lekre fornøyelsesparker og gjøre sitt ypperste for å holde gjestene fornøyde.

Økonomi og administrasjon er også et aspekt av Park Beyond. Man må hyre inn mekanikere, vaktmestere og underholdere for å skape liv og røre, samt for å ta vare på hele bedriften.

Nye karuseller koster penger, og det samme gjør vedlikehold på de gamle. Derfor må man inn og justere billettpriser både for inngangen og for den enkelte attraksjon. Det er en mikrohåndtering som er interessant nok i seg selv for å få budsjettet til å gå i pluss.

Plattform: Playstation 5/Xbox Series S og X/Windows
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 7 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Høgskoler og universitet

Two Point Campus gir spilleren muligheten til å bygge og drifte sitt eget universitet. I praksis dreier dette seg om dagligdagse gjøremål og administrasjon, samtidig som hele sulamitten er dyppet i en stor gryte med humor og sjarm.

Som rektor overtar man nye campus og har som mål å heve kvaliteten på disse. Det gjelder å rekruttere flest mulig studenter, få gode gjennomsnittskarakterer og bygge en infrastruktur som kan holde maskineriet i gang.

Plattform: Windows/Switch/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 3 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Gårdslivet

I Farming Simulator 22 skal man så klart nyte gårdslivet med tøffe traktorer og kjøretøy.  Det handler blant annet om å så, dyrke, høste og ta vare på alt fra kuer til griser og hester. Men på menyen står også strategi, administrering, økonomi og planlegging.

Man kan hyre inn arbeidere som hjelper til med å avlaste på noen av oppgavene. For eksempel kan datastyrte hjelpere være med på å levere og slippe av gods for eksempel. Her er det også et økonomisk system å forholde seg til da salgsprisene på varer varierer. Og mer!

Plattform: Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 3 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Fiskerinæringen

I norskproduserte Fishing: North Atlantic simuleres livet i havet og jakten etter alt fra krabber til makrell. På det vis er det også et økonomisk aspekt her ved å bygge opp en bedrift. Hardt tjente penger kan så bli brukt til å kjøpe nye og bedre skip slik at «imperiet» kan fortsette å vokse.

Økonomien er også levende og når andre fiskebåter legger til kai og selger fisk påvirker dette prisene og markedet.

Plattform: Windows
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 7 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Dyrehagedrift

Planet Zoo er et simulatorspill som er utviklet av de samme som har laget Planet Coaster. Målet her er å lage en velfungerende dyrepark, og i tillegg til dyrehold må man også ta hånd om de mer administrative delene av spillet.

Økonomi må på plass for å få en kontantflyt som dekker kostnadene og nye dyrekjøp. For å komme i mål her, må også gjestene være fornøyde på besøksrunden sin. Ellers kan man også forske for å bli stadig bedre til å møte dyrenes behov. For ikke å nevne personalansvar når man hyrer inn alt fra vaktmestere til veterinærer.

Plattform: Windows
Anbefalt aldersgrense: anbefalt fra 3 år av PEGI
Les vår anmeldelse av spillet

Les mer: