Foto: Shutterstock. Bildet viser en gutt med medisinsk munnbind Han har hodetelefoner og er på nett.

Ny korona-nedstenging: Her er aktiviteter og nettvett for barn

Aktiviteter for barn som er hjemme. Apper for elever. Kamerabruk i skolen. Sikkerhetstips. Se vår oversikt med tips og råd til alle som må holde seg hjemme under den tredje koronabølgen.

Filmer, apper og spill for barn og unge

Kamerabruk hjemme

Bli enige:

  • Hvilke rom og hvilke tidspunkter det er greit med videosamtaler?
  • Hva er greit å filme hjemme?

Les også:

Skjermtid under koronaen

  • Ikke ha dårlig samvittighet for at det blir mer skjermtid når skole og barnehage holder stengt.
  • For mange barn er det viktig med struktur på hverdagen, legg inn også utendørs aktiviteter og skjermfrie aktiviteter (håndarbeid, forming, brettspill).
  • Vi anbefaler skjermfrie måltider. 100 tips til samtaler under middagen.
  • Vi anbefaler at soverommene er skjermfrie når man skal sove. Barn bør slukke skjermen en time før leggetid, det er et forenklet tips fra eksperter.

Nettvett ved nedstengning

Våre vanlige nettvettråd gjelder som før. Barn bør for eksempel være forsiktige med hvem de starter chat med, og de bør ikke herme etter farlige stunts som folk har filmet og delt. Det er mange slike råd Barnevakten gir, se for eksempel denne artikkelen. Eller les Barnevaktens informasjonshefte med tips og råd om nettvett.

De yngste barna

Ved å opprette flere kontoer på maskinen, kan du la de yngste barna få en egen innstilling som luker vekk mye på nettet. I tillegg kan du bruke appen Youtube for Kids.

Kontakt med venner og slekt

De mest barnevennlige sosiale appene:

  • Barnet har kun kommunikasjon med sine aller nærmeste.
  • Ikke mulig å dele filmklipp eller lignende på store flater med fremmede.

Eksempel på en slik app: Google Duo. Det samme gjelder Face Time hvis dere har Iphone eller Ipad.

Men de litt eldre barna synes nok at det er for smalt og ønsker morsomme filtre og vil gjerne se hva resten av verden legger ut av innslag. Se vår liste over sosiale apper og sosiale onlinespill.

Apper som Tiktok og Snapchat krever stor grad av dømmekraft for å beherske et komplekst innhold, appene er beregnet for barn over 13 år. Men i koronatiden er det ekstra viktig å ha samme app som det vennene har, for å holde kontakt med dem. En del foreldre vil antagelig være noe mer liberale nå når det gjelder hvilke apper som tas i bruk. Men da bør man også følge opp med gode samtaler om nettvett og man bør gå gjennom innstillingene sammen. Les mer om Tiktok her og her. Og mer om Snapchat her.

Husk på dem som ofte blir glemt

Det er enkelte barn som ved korona-nedstenging opplever enda mer utenforskap enn tidligere. Du kan oppfordre ditt barn til å invitere med barn som ikke tilhører den nærmeste vennekretsen, både i chat og i onlinespill. Samtidig er det forståelig at barna har sine venner som de liker å spille med, så man må finne en balanse.

Kanskje noen av foreldrene i klassen kan ta initiativ til en turnering i et onlinespill, eller kanskje invitere alle i klassen til å leke sammen på samme Minecraft-server.

Mulig med nettforedrag fra Barnevakten når skole og barnehage er stengt

Barnevakten tilbyr digitale foreldrekvelder for klasser og skoler, som er med rabatt nå. Du kan også kjøpe opptak av webinarer, det er gratis for medlemmer. Eller du kan se webinarer direkte: Liste med kommende webinarer.

For lærere


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.