Politiets nettpatruljer landet rundt får meldinger fra unge som føler seg uthengt og mobbet i sosiale medier. Derfor har Politiet laget undervisningsopplegget "hvor går grensen" for å imøtekomme delingskulturen.
Mange barn og unge reagerer ikke lenger på grenseoverskridende språk forteller avdelingsleder på ungdomsskolen, Jan Inge Nilsen. Mobbeombud Aina Drage i Vestland fylkeskommune er bekymret for utviklingen.
Barnevakten fikk høre om noen norske barn i 11-årsalderen som så på videoer av ekte mord og dødsulykker. Hva skal til for å stenge slike nettsteder eller gjøre dem sikrere mot barn?
En ny studie blant videregående elever avdekker at selv mindre alvorlige hendelser som uønsket oppmerksomhet og utestenging på sosiale medier henger sammen med trivsel og mental helse.
Redd Barna har laget 10 filmer med diskusjonskort til bruk på foreldremøter i barnehage og i skolen. Filmene gjenspeiler hverdagslige situasjoner og tar opp temaer som inkludering, tilstedeværelse, bildedeling og mobbing.
Fra 5. klasse er det mer vanlig med stygg språkbruk blant elever i barneskolen. Elevene selv sier at økt skjermbruk og tilgang til sosiale medier er en kilde til stygg språkbruk.
Flere steder i landet har meldingsappen Sendit blitt populær blant yngre barn. Appen knytter seg opp mot Snapchat og kan sende meldinger anonymt, noe som har ført til mobbing.
Temperaturen kan bli ganske så tøff på sosiale medier iblant, og ungdom har ulike måter å håndtere stygge kommentarer på. Vi har tatt praten med tre åttendeklassinger.
Til tross for over ett år med pandemi og restriksjoner tegner Ungdata Junior-undersøkelsen fra oktober 2021 et positivt bilde av barn og unges oppvekstsvilkår. Flertallet av barna oppgir å ha gode liv, et godt selvbilde, skoletrivsel og god relasjon til venner og foreldre. Fritiden preges av idrett og aktiv skjermbruk.
WEBINAR: Trygge voksne kan både forebygge nettmobbing og hjelpe barna med å håndtere vanskelige situasjoner på nett. Mobbeombud Mari-Kristine Morberg og Barnevakten deler råd og erfaringer. Webinaret varer en time. Påmelding.
Sosiale medier og spill blir en videreføring av vennskapet i skolegården. Hva må til for at elevene skal trives digitalt? Og hva bør skolen og hjemmet samarbeide om?
Spillutvikleren Roblox har nå laget et chattefilter som fjerner banning og hatefulle uttrykk i chat. Endelig kan man også velge beløpsgrenser for hvor mye penger barna kan handle for på plattformen.
Barn og unge oppretter anonyme kontoer med mål om å mobbe og trakassere andre. Her deles det manipulerte bilder og nakenbilder. Politibetjent ved forebyggende enhet i Moss oppfordrer de som deler, til å tenke seg om.