Politiets nettpatrulje
Politiets nettpatruljer finnes i flere av de store sosiale mediene. Du kan stille politiet spørsmål eller tipse om kriminialitet. Se liste nedenfor over hvor du finner nettpolitiet.
Politiets nettpatruljer finnes i flere av de store sosiale mediene. Du kan stille politiet spørsmål eller tipse om kriminialitet. Se liste nedenfor over hvor du finner nettpolitiet.
Politiets trusselvurdering 2024 handler også om barn og unge. Kunstig intelligens kan skape falske nakenbilder som presser barn for penger eller upassende aktiviteter.
Mange barn og unge reagerer ikke lenger på grenseoverskridende språk forteller avdelingsleder på ungdomsskolen, Jan Inge Nilsen. Mobbeombud Aina Drage i Vestland fylkeskommune er bekymret for utviklingen.
Barnevakten fikk høre om noen norske barn i 11-årsalderen som så på videoer av ekte mord og dødsulykker. Hva skal til for å stenge slike nettsteder eller gjøre dem sikrere mot barn?
Barnevaktens informasjonshefte tilbyr nyttige samtaletips til foreldre og andre som jobber med barn og unge.
ØNSKER Å ENDRE LOVEN: Knuser barnet ditt naboens vindu, må du etter loven ut med opp til 5000 kroner i erstatning. Hvorfor er det ikke slik også på nettet når barn plager andre? Det er Tor Erik Rønne som stiller dette spørsmålet i et Facebook-innlegg.
I Frankrike jobber man med en ny lov som skal hindre foreldre å dele negative bilder og videoer av egne barn.
På samme måte som det finnes ukentlige fotball- og håndballtreninger, har Playwell Online laget et digitalt fritidstilbud for gamere. Målgruppen er alle barn, men også med fokus på de som savner vennskap og struktur i hverdagen.
Bruk denne sjekklisten når barna skal ut på sosiale medier. Lær barna opp slik at de selv blir bevisste når de blir eldre og skal ta ansvar for eget personvern på egen hånd.
Mobiloperatører og forsikringsselskap tilbyr trygghetsforsikringer til familier ved uønskede opplevelser på nett. Men hvor nyttige er de?
Redd Barna har laget 10 filmer med diskusjonskort til bruk på foreldremøter i barnehage og i skolen. Filmene gjenspeiler hverdagslige situasjoner og tar opp temaer som inkludering, tilstedeværelse, bildedeling og mobbing.
Her er noen refleksjonsspørsmål som lærere og foreldre kan bruke i dialog med barn og unge om hatefulle ytringer på nett. Samtalen kan hjelpe til å forstå hva hatefulle ytringer på nett er, og hvordan man kan forholde seg til dem.
Flere steder i landet har meldingsappen Sendit blitt populær blant yngre barn. Appen knytter seg opp mot Snapchat og kan sende meldinger anonymt, noe som har ført til mobbing.
Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Likevel kan politiet ta telefonene til yngre barn dersom de benyttes til å oppbevare eller dele nakenbilder av personer under 18 år.
WEBINAR: Trygge voksne kan både forebygge nettmobbing og hjelpe barna med å håndtere vanskelige situasjoner på nett. Mobbeombud Mari-Kristine Morberg og Barnevakten deler råd og erfaringer. Webinaret varer en time. Påmelding.
Sosiale medier og spill blir en videreføring av vennskapet i skolegården. Hva må til for at elevene skal trives digitalt? Og hva bør skolen og hjemmet samarbeide om?
Ett av ti barn har sett hatmeldinger på nett. Hva bør barn gjøre dersom de ser eller selv blir utsatt for hatprat?
Barn og unge oppretter anonyme kontoer med mål om å mobbe og trakassere andre. Her deles det manipulerte bilder og nakenbilder. Politibetjent ved forebyggende enhet i Moss oppfordrer de som deler, til å tenke seg om.
Mange barn og unge er vitner til eller opplever selv fordomsfullt språk på nett. Hva bør barna gjøre dersom de havner i en slik situasjon?
Opplevd en kommentar, et bilde eller en melding som sprer hat? Slik går du frem for å rapportere innlegg på noen av de mest brukte sosiale mediene.