Foto: Shutterstock

Startside: Spilletid, avhengighet og hva foreldre bør vite

FORELDRE: Her har vi samlet artikler om spilletid og avhengighet.

Ny undersøkelse: Foreldre er uenige om regler for dataspilling

Hva er passelig spilletid i hverdagen? Mange foreldre bekymrer seg for tidsbruken på skjerm og skulle gjerne ha hatt et konkret timetall å forholde seg til. Forsker og spesialrådgiver Stian Overå ved Korus Øst deler sine råd og erfaringer.

Er det du eller barnet ditt som har et problem med gamingen? Noen foreldre bekymrer seg for om barna er blitt dataspillavhengige. Hvor går egentlig grensen? Psykologspesialist John Eric Llera har høstet erfaringer i møte med familier der spillingen er blitt en utfordring.

Hvilke spill er mest avhengighetsskapende?

Dataspillundersøkelse: Færre jenter spiller dataspill enn tidligere

Hvorfor blir jenter hetset i spillingen?

Snakk om gaming på foreldremøtet. Hvilke dilemmaer står foreldre i når barna spiller dataspill? Her finner du fire kortfilmer, fakta og diskusjonsspørsmål som egner seg godt til å åpne for refleksjon og samtale på foreldremøtet. Målgruppe: foreldre på barnetrinnet (1. – 7.trinn).

Foto: Shutterstock

Hjelp – barnet mitt vil spille hele tiden! Noen barn blir så oppslukt av spillingen at det blir en kamp hver gang skjermen skal av. Her ønsker vi å dele noen råd som kan være til hjelp.

Foto: Shutterstock. Bildet viser ei jente med spillkontroller. Hun sitter i en sofa i en stue og er svært engasjert i spillingen.

Ha oversikt over gamingen: La barna spille i stua. Mange barn møtes på nett for å spille og ha det sosialt. La gjerne barna få spille i stua, da kan man plukke opp både gleden og fascinasjonen, men også krangling og utestenging som kan oppstå i spillingen.

Foto: Eli Kvisvik

Det sosiale aspektet med dataspill er viktig. Barn kan sitte i timevis med spill uten å gå lei, en av grunnene er at man tar aktivt del i handlingen. En annen grunn er at spill er sosialt. Bør kommunene ikke bare bygge fotballplasser, men også spillhus der spillere kan møtes?

Gamerforeldrenes råd til deg med barn som spiller. Hos familien Andersen i Arendal er foreldrene minst like glad i dataspill som barna er. Få gode råd og les om verdifulle erfaringer fra foreldreparet.

Foto: Kris Munthe.

Disse foreldrene styrker båndet med barna gjennom dataspill. Halvparten av alle foreldre og omtrent alle barn her til lands spiller spill. Enten du er med på bølgen eller ei, les hvordan du som forelder kan bruke spill som utgangspunkt for å styrke relasjonen til barna dine.

Foto: Shutterstock

5 av 10 foreldre er bekymret for dataspillingen. En ny undersøkelse viser at halvparten av foreldrene er bekymret for barnas dataspilling. Men mye spilling er ikke nødvendigvis et problem, ifølge Blå Kors som behandler folk som er blitt avhengige.

Magnus Eidem, spesialrådgiver og sosionom.

Har barnet ditt et usunt forhold til dataspill? For de aller fleste barn er dataspill en morsom og givende hobby. Noen utvikler allikevel problemer med spill som kan gå på bekostning av søvn, skole, venner og familie.

Foto: Shutterstock.com

Bekymret for at barna dine spiller for mye? Når barn får et problematisk forhold til spill, så er det ofte ikke spillene som er utfordringen i seg selv, men andre vansker i ungdommens liv, sier Lars Aarvåg-Amundsen, sosionom i Utekontakten og veileder for Spillhuset i Bærum.

Foto: Privat

– La barna koble av med dataspill. På samme måte som voksne har behov for pauser, trenger også barn å kunne koble av fra en hektisk hverdag. Og gode dataspill handler om å oppleve både underholdning og læring, sier Kris Leslie Munthe, skribent, pappa, lærer og spillanmelder i Barnevakten.

Foto: Shutterstock.com

Spiller du for mye? Spillsnakk.no gir hjelp til problemspillere og spillavhengige. Et av hjelpemidlene er en test.

Foto: Colourbox

Når dataspill blir et problem. Den ideelle organisasjonen «Spillavhengighet-Norge» får en del henvendelser der foreldre bekymrer seg for at barna har fått et problematisk forhold til dataspill. Her er noen pekepinner fra en ekspert på om det er grunn til å være bekymret eller ei.

Foto: Leif Gunnar Vestbøstad Vik

Erik vil være en bevisst spillpappa. Erik Evja Eikill brukte spilling som en virkelighetsflukt på ungdomsskolen. Han har fortsatt interesse for spill og vil gjerne at datteren Ella skal utvikle sunne spillvaner.

Foto: Arve Ullebø

Fører skjermen til krangel? Du er absolutt ikke alene om å oppleve dette. I mange hjem blir regulering av mediebruk en kilde til konflikt. Spørsmålet er hvordan konflikten kan håndteres.

Foto: Privat

– Rett fokuset mot problemene bak spillingen. Gestaltterapeut Hélène Fellman vil ha bort merkelapper som «spillavhengig» og «problemspiller». – Det er lett å si at det er dataspillene som er problemet når barna bare vil spille, men som regel er det andre erfaringer i barnas liv man først bør gripe fatt i, sier hun.

Foto: Privat

Ikke la skjermen bli en erstatning. – Skjermtid i seg selv er ikke problemet, men mangelen på andre ting kan skape utfordringer, sier psykologspesialist Bente Arntzen i Nettapi.

Foto: Shutterstock / LightField Studios. Bildet viser to barn som har sovnet i baksetet på en bil, men nettbrett i fanget.

Startside: Skjermtid. Hvor lenge er det greit at barn bruker skjerm hver dag?

 

Hovedbilde øverst: Shutterstock.