Ekte spillglede med norske dataspill

Dra på eventyr med Kaptein Sabeltann, jobb på en fiskebåt i Atlanteren eller hjelp apekatter med å bygge strukturer i verdensrommet. Her har vi samlet en rekke gode, norske spill som kan være vel verdt å sjekke ut.

Norge har for lengst markert seg på kartet med mange, dyktige spillutviklere.

Også internasjonalt har vi vist oss fra det beste og som eksempel har mobilspillet My Child Lebensborn vunnet en gjev BAFTA-pris (The British Academy of Film and Television Arts).

Ved å velge spill som er produsert her til lands støtter man norsk spillindustri, selv om en del spill er subsidiert av Norsk filminstutt. I tillegg har noen av disse spillene norsk kultur og natur som bakteppe og kan dermed være mer gjenkjennelig og nært enn spill som er produsert i andre land.

Det finnes mye spennende og variert å velge fra. Her har vi plukket ut en håndfull norskproduserte titler. Her har vi spill som passer fra 3, 5, 7, 9 og 12 år.

Samarbeid og tren hjernen i Pode

En stjerne har falt fra himmelen og klarer ikke å komme seg tilbake igjen. Så møter stjernen på en vennlig skapning av stein som ønsker å hjelpe til. Sammen finner de vennskap og styrke i hverandre. Dette er utgangspunktet for Pode, et kritikerrost og prisvinnende, norsk spill.

Pode er et samarbeidsspill der man skal løse logiske hindringer. I spillet møter man Bulder som er en steinfigur, og vennen Glo som er en stjerne.

For å finne veien hjem drar de to gjennom det eventyrlige og vakre landskapet Fjellheim og må løse logiske hindringer og samarbeide for å komme seg videre. Her er det høye platå som krever at man er to for å nå, i tillegg til dører som er stengt med puslespill og gåter som må løses, samt andre typer hindringer.

Spillet er inspirert av norsk kunst og kultur. Blant annet kjenner man dette igjen på musikken og landskapet man beveger seg i.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll):Nintendo Switch/PlayStation 4 og 5/Windows
Sjanger: Samarbeid/gåteløsning
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: fra 3 år (med hjelp fra en voksen)

Foto: Henchman & Goon

Lær å spille sjakk med Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har med sine mange bragder gjort sjakk til en konkurranseform og sport for folk flest. Fra å være et brettspill for de spesielt interesserte, er sjakk blitt en del av populærkulturen vår. Allikevel, er det for mange av oss «dødelige» lang avstand fra å mestre taktikk i stigespill og monopol og til den tykke regelboka i sjakk.

Appen Magnus Kingdom of Chess lærer barn grunnleggende sjakk på en motiverende og gøyal måte! Sluttproduktet er et resultat av Magnus, sjakkmesteren selv, Play Magnus og mattespill-geniene DragonBox. Her lærer barn sjakk gradvis og i et format som er mer spill enn undervisning.

Så hvis du ønsker at barnet ditt skal lære seg sjakk, kan dette være et ypperlig sted å starte.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): iOS/Android
Sjanger: Brettspill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3
Vanskelighetsgrad: fra 5 år

Foto: WeWantToKnow AS

Dra på eventyr med Kaptein Sabeltann

Kaptein Sabeltann kan absolutt omtales som en del av norsk barnekultur der mange familier drar på «pilgrimsreise» til Kristiansand dyrepark for å se den sortkledde helten i virkeligheten. Utenom det så har sjørøveren med følget sitt blitt formidlet i bokform, filmer, sang, skuespill, leker og dataspill.

Sjangeren denne gang er «plattform». Det vil si at man beveger en figur bortover skjermen og skal samle skatter, hoppe på platå og slåss mot større og mindre fiender. Altså samme type spill som Super Mario BrosDonkey Kong og Sonic for eksempel.

En kort historie gir bakteppet for dette spillet. Det dreier seg om en diamant med magiske krefter som Kaptein Sabeltann vil ha kloa i så klart.

Spillfiguren blir allikevel Pinky eller Sunniva. Her kan man velge den man fortrekker selv. Utgangspunktet blir uansett likt. Man beveger seg langs forskjellige steder i Sabeltann-universet og samler skatter og diamanter.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch/PC
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Foto: Ravn Studio og Rock Pocket Games/Zordix AB

Samarbeid med egen skygge i Shadow Puppeteer

Under nattens ly dukker en mystisk karakter opp på skråningen. Han holder en slags spilledåse som fanger skyggene til alt levende i den lokale landsbyen. En gutt leker på rommet sitt. Forundret, slått tilbake av det han ser, unngår skyggen hans å bli fanget.

Nå er det opp til deg å stoppe skurken for å frigjøre de som er tatt til fange.

Man styrer altså to karakterer i spillet. Den ene siden av tastaturet dekker gutten, og den andre siden dekker skyggens bevegelser. Sammen må de koordinere for å hjelpe hverandre med å komme videre på hvert nivå. Hver karakter har sine styrker og svakheter.

Skyggen er helt avhengig av lyset for å bevege seg, samtidig, hvis lyset blir for sterkt oppløses skyggen og dør.

Det er samarbeidsaspektet som virkelig skiller seg ut. Og man kan ikke løse de logiske hindringene alene. På den måten er gutten og skyggens skjebne bundet til hverandre. Dette er et element som er sterkt og rørende til samme tid. Ikke minst en moral som har verdi i seg selv. Altså, verdien av samarbeid.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows
Sjanger: Eventyr/gåteløsning
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Foto: Sarepta Studio/Snow Cannon Games

Nytt spillglede og nostalgi med Owlboy

Det er ikke sjeldent at spill med tilsynelatende enkel grafikk og tilnærming virkelig overrasker. Owlboy er i samme kategori, et spill som man lett kan ta for gitt, men som har et slående grafisk uttrykk tross pikselert utforming.

I dette spillet man en flyvende karakter som reiser gjennom alt fra naturlandskap og ned til mørke grotter. Man er en «owl», en type voktere som har en lang og ærefull historikk. Din oppgave er å leve opp til det ryktet, og bli like god som læremesteren din.

Spillet byr på variasjon i omgivelsene, som har vakre detaljer og fargerike kontraster. Her er det også nok av utfordringer å bryne seg på. Enten det er varierte fiender, som alle har ulike styrker og svakheter, eller muligheten for å utforske denne verdenen som man selv vil.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Nintendo Switch/PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series X og S/Windows/Mac
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Foto: D-Pad Studio

Løs oppgaver ved hjelp av magneter

Utviklet av norske Rain Games, er dette et plattformspill med logiske hindringer og action. Man tar rollen som en gutt som plutselig blir forfulgt av noen skumle menn. Flukten tar han gjennom byens gater på nattestid og inn i et mystisk tårn.

Allerede i starten ser man hvor vakkert spillet er. Til tross for at det er et todimensjonalt perspektiv, kan man nyte bygninger og gjenstander i bakgrunn og forgrunn av spillfiguren. Dette gir et liv og en dybde i bildet som er imponerende og med håndtegnede motiver er dette litt av et kunstverk.

Hovedpersonen i spillet får etter hvert en magisk gjenstand (hanske) som gir elektromagnetiske krefter. Dette handler om røde og blå magneter og gjenstander i spillet av tilsvarende farge dytter fra hverandre og gjenstander av motsatt farge tiltrekker hverandre. Magnetisme i et nøtteskall med andre ord.

Man må bruke magnetisme til å få blokker til å flytte på seg eller til å nå høyder i spillet. Etter hvert får man også utstyr (støvler) som lar deg «teleportere» til steder og en hette som lar deg sveve.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll):Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/iOS/Android
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Foto: Rain Games

Samarbeid og bygg strukturer i verdensrommet

Bonkies er utviklet av det norske spillselskapet Studio Gauntlet (heia Trondheim!). Her møter vi en rekke apekatter som skal bygge ting og tang i verdensrommet.

Og opplevelsen er helt genial, fordrer samarbeid og byr på en god dose humor og planlegging. Opptil fire apekatter kan samarbeide til en og samme tid, og jo flere man er, jo mer kaotisk og morsom blir opplevelsen.

Sjangeren er samarbeid/partyspill. Og spillet kan forklares som en blanding av stablespillet Jenga og bygging med klosser.

Bonkies vil definitivt gi både latter og glede, samt høy puls når klokka nærmer seg null. Og ikke minst setter spillet både samarbeidsevne og kommunikasjonsevnen på prøve!

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows
Sjanger: Samarbeid/partyspill
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Foto: Studio Gauntlet/Crunching Koalas

Stå på skateboard i Frognerparken

Skate City er som navnet tilsier – et skatespill. Utviklet av norske Agens Games kan man ta til gatene i storbyer som Oslo, Los Angeles og Barcelona. Og det er utrolig stilig at Norge er markert på kartet og i godt selskap med verdenskjente byer.

Her kan man rulle på fire hjul ned langs Tinghuset, Frognerparken, Operaen, rådhuset og mer. Alt av bakgrunner, hus, parker, fortauskanter og mer er tydelig inspirert av hovedstadens bymiljø.

Spillet har en todimensjonal presentasjon. Det vil si at man beveger seg bortover skjermen og gjør all slags kule triks langs reiseruta.

Grafikken er også fantastisk. Det er mye dybde i bildet med silhuetter, bakgrunner, liv og røre og mye å se på. Til tross for at bildet er todimensjonalt skjer det nok i bak- og forgrunn til å gi dybde. Det kan være parker, skygger, fotgjengere, vann og landemerker, blader som faller, værskifte med regn og sol, lek med lys og mye mer.

Kort fortalt: Skate City ser fantastisk ut!

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Switch/Windows/Playstation 4 og 5/Xbox Series S og X/iOS
Sjanger: Plattform
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Foto: Agens Games/Snowman

Opplev fantasi og eventyr

World to the West er et vakkert spill med magi og eventyr. Fra å gå i et overdådig herskapshus, bytter perspektivet plutselig til en elvebåt med mekaniske underverker, for så å gå inn i et jungellandskap. Det er stadig nye ting å se i spillet.

Og hovedkarakterene, som er selve attraksjonen, er ulike slik at de gir variasjon i spillet. Knaus kan for eksempel helst bare forsvare seg, og må holde seg skjult. Men han er nyttig for å nå trange passasjer og grave seg under blokkeringer. Så kommer plutselig Lord Clonington som er en kraftsalve uten like. Plutselig er illsinte fiender som før var livsfarlige, nedkjempet på et blunk.

World to the West vil ha en hel del å by på, enten man liker en eventyrlig beretning, logiske hindringer, eller action.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Switch/Windows/Playstation 4 og 5/Xbox Series S og X
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Foto: Rain Games

Møt bondegårdslivet, fjorder og romvesener

I dette spillet starter handlingen med Ruth, en ung kvinne som jobber og sliter for å drifte den lille gården sin.

Naturen og fjordlandskapet gir allikevel en helt spesiell ro og glede for Ruth. Samtidig som hun undrer og forsøker å finne ut av hennes plass i verdenen. Men så skjer det uventede. En mystisk sten dukker opp, og redskaper og verktøy forsvinner plutselig. Om ikke det er nok, så dukker et fartøy fra verdensrommet opp på himmelen. Livet er virkelig i ferd med å endre seg for Ruth.

Stilen er av tradisjonell pek og klikk, der man må peke med pil eller berøring for å få spillfiguren til å vandre omkring og samhandle med ulike gjenstander. Her er det mange logiske hindringer som må overkommes, gjenstander som man må lete etter og dialoger som åpner opp for nye muligheter og veier i spillet.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): iOS/Windows/Mac
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
Ingen aldersgrense gitt fra PEGI
Vanskelighetsgrad: fra 9 år

Foto: Mattis Folkestad

Jobb med utfordrende oppgaver i Prime Mover

Prime Mover

Prime Mover stiller med nydelig grafikk i pixel kunststil og vakker lyddesign. Musikken er ypperlig til å få hjernen til å jobbe mens du prøver å løse brettene foran deg.

Spillets hjernetrim er inspirert av informatikkfaget, og går enkelt ut på å koble sammen ulike sider av et kretskort. Den ene utgangen gir ut bestemte tall i en rekkefølge som skal kobles opp til en annen utgang eller flere for å løse oppgaven.

Spillet starter lett og rolig. Flere av de første brettene er bare små introduksjoner til hvordan det spilles og hva de ulike brikkene man kan bruke er. Det introduseres stadig flere spennende brikker, og når alle er introdusert får man full tilgang til hele utvalget.

Da kommer spillet også med en advarsel til deg og sier rett ut at fremover blir det utfordrende og der overdriver de ikke.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows
Sjanger: Gåteløsning
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
Ingen aldersgrense er gitt
Vanskelighetsgrad: fra 12 år

Foto: 4BitGames

Dra inn fisk og deilig sjømat i Atlanteren

Vi har i dag et mer variert spilltilbud enn noen gang. Fra det å kjøre buss og tog til det å drifte en gård – ja det finnes et spill som dekker ethvert behov for glede og underholdning. Fishing: North Atlantic er intet unntak og tar for seg livet på havet og fiskerinæringen.

Ferden går denne gang til Nova Scotia og kysten og havet ved Canada. Omgivelsene er basert på ekte kart og steder – og man kan så klart reise ut på havet, men også legge til kai. Stjernene i spillet er så klart båtene. Og her er det 27 doninger å velge fra med både småbåter og store skip som kan samle enda større last.

Her kan man lete opp stimer med sverdfisk, sei, torsk, makrell, tunfisk og herligheter som krabbe, hummer og mer.

Til bruk har man harpuner, teiner, liner og nett. Og i tillegg til datastyrte hjelpere på båten, kan man også selv fange fisken og sløye denne (fri for ubehaget med ekte lukt og fiskeslo). Så kan man frakte fangsten til kai for å tjene penger.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows
Sjanger: Simulator
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad: fra 12 år

Foto: Misc Games

Utforsk etterkrigsdilemmaer i My Child Lebensborn

Vi er godt kjent med den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig takket være kinofilmene som strømmer til. Med alt fra Max Manus til Den 12. mann, er det nok av heltefigurer og patriotisme å se opp til. Men hva med de delene av vår samfunnshistorie som vi ikke er så stolte av?

My Child Lebensborn er et viktig bidrag på denne fronten, fordi utvikleren har valgt spillmediet som sin plattform, noe som kan være med på å formidle historie til dagens generasjon av både barn og voksne. Spill er jo nettopp unikt på å skape interaktivitet og sammensatte tekster med musikk, lyd, animasjon og det skrevne ord.

Her tar man rollen som en adoptivforelder. Inn i hjemmet kommer en liten gutt eller jente, avhengig av hvilket kjønn man velger. Det er trange kår fra før av i etterkrigstiden, med begrenset tilgang til mat, klær og utstyr. Midt oppi alt dette og travle arbeidstider på fabrikken, skal man altså ta hånd om et barn som stammer fra en tysk soldat.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): iOS/Android
Sjanger: Simulering
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
12
Vanskelighetsgrad: fra 12 år

Foto: Sarepta Studio

Opplev logiske hindringer og mystikk

Mørkredd er et norskutviklet spill som byr på mystikk og smarte, logiske hindringer. Spillet er utviklet av Hyper Games. Her skal man lede to spillfigurer trygt gjennom en labyrint uten å bli truffet av mørket.

Man kan spille alene ved å styre begge figurene, eller samarbeide ved at to personer styrer hver sin figur.

Grunnpremisset i spillet er enkelt: hold deg nær til lyskilder og unngå mørket. All mørke er nemlig skadelig for spillfigurene, det gjelder også skygger. Til hjelp for å lyse opp veien har spillfigurene en rekke verktøy.

Stemningen i spillet er også spesiell. Den er absolutt mørk og mystisk, men også fantasifull og kreativ til samme tid. Det er liten tvil om at det er ungdom og voksne som er målgruppen fordi det er en abstrakt fortellerstil her.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Windows/Xbox One og Series X og S
Sjanger: Gåteløsing
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
7 år
Vanskelighetsgrad: fra 12 år (på grunn av tematikken)

Foto: Hyper Games/Aspyr

Opplev fremmedgjøring og samfunnskritikk i Mosaic

I dette spillet møter man en kontormedarbeider som er fastlåst i byen- og modernitetens rutinemønster, samt en opplevelse av isolasjon og fremmedgjøring – en tematikk noen vil eller ikke vil  kjenne seg igjen i avhengig av egen tolkning og om spillets budskap treffer eller ei.

Fra å være et tannhjul i det massive, tunge og grå maskineriet begynner hovedpersonen å gjøre små opprør for å finne seg selv.

Spillet har en imponerende måte med å formidle meningsløshet og rutinepreg. Hovedpersonen våkner opp – pusser tenner – pendler til jobb – drar hjem fra jobb – ser på TV og spiller et meningsløst spill. Så repeteres de samme gjøremålene neste dag og alt er fastlåst i en syklus.

Det er en tydelig samfunnskritikk mot det monotone, samt mangelen på individualitet i en moderne, tett befolket og konform tilværelse. Ikke minst en opplevelse av hjelpesløshet:

Spillet passer best for ungdom og voksne.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Plattform (konsoll): Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch/iOS/Android
Sjanger: Eventyr
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
12 år
Vanskelighetsgrad: fra 16 år (på grunn av tematikken)

Foto: Krillbite/Raw Fury

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.