Tips til nesten skjermfrie julegaver

Har du barn som er glad i skjerm? Her er noen forslag til julegaver som kombinerer fysisk og virtuell lek. Disse tipsene kan være med på å gi rom for både fantasi og læring.

Skjermene er blitt sterke trekkmiddel for barnas oppmerksomhet. Underholdningen er alltid lett tilgjengelig, og man slipper opprydningen i etterkant når man bygger med klosser i Minecraft sammenlignet med på stuegulvet.

Samtidig kan det bli for mye av det gode. Alle trenger gode pauser fra skjermen, og det finnes også eksempler på leker som byr på en kombinasjon av begge verdener.

Ulempen er at disse lekene koster en del i innkjøpspris. Og det er vanskelig å vite på forhånd hvor mye fysiske leker faktisk vil fenge barna. Det er tross alt hard konkurranse med underholdningen som finnes i apper og spill. Her har vi allikevel noen forslag:

1) Bak pizzaer i barnas egen restaurant

Osmo har med sin produktserie klart å skape en kombinasjon av fysiske og digitale leker. Ved å utnytte iPadens kamera og skjerm, fungerer enheten i takt med fysiske leker.

Pizza Co gjør det mulig for barna å drive sin egen pizzarestaurant. Her skal barna ta imot bestillinger, velge riktig topping og så ordne opp med betaling i etterkant. På det vis lærer barna både regning og andre ferdigheter som kreves for å stå bak disken.

Måten dette fungerer på er ved at barna plasserer ulike typer topping på en pizza. Både pizzaen og toppingen er laget av fysiske pappbrikker. Kameraet til iPaden klarer å gjenkjenne det barna gjør, og skaper så en tilsvarende virtuell pizza som blir servert til kundene i appen.

Her er det mye rom for rollespill, kreativitet og lek.

Les vår anmeldelse her.

2) Bygg togbaner og styr lokomotivet med mobilen

BRIO-tog er nok mest kjent for de tradisjonelle skinnene og lekene som er laget av treverk.

Smart Tech-serien til BRIO byr på en digital komponent der man kan styre lokomotivene med en app, samt sette opp en rekke porter som gjør at lokomotivet utfører forskjellige kommandoer når toget kjører gjennom dem.

Her får man noe av det beste fra den fysiske leken kombinert med digital moro. På den måten kan konseptet by på positiv skjermbruk som også inneholder fantasifull lek på stuegulvet.

Her finnes det sporskiftere, overganger, en lastekran og annet som gir grunnlag for timevis med rollespill. I og med at man har en fysisk leke så er det også mulighet for at barna kan leke med venner eller en voksen. Så dette kan være et fint samlingspunkt for hele familien.

Les vår anmeldelse her.

3) Snurr på en globus og oppdag dinosaurer med iPaden

Før Google Earth og andre kartapplikasjoner var globusen fast inventar i mange stuer og barnerom. Tidene har forandret seg, men nå har Shifu forsøkt å kapre dette markedet tilbake igjen.

Enkelt forklart får man her en fysisk, interaktiv globus som fungerer i takt med mobiltelefon og nettbrett. Globusen er som enhver annen globus, men med et forhistorisk kart der landområdene så nokså forskjellig ut fra i dag.

I tillegg kan man se bilder av ulike typer dinosaurer og hvor de bodde. Ved å sikte og peke med mobilens kamera kan man se globusen og datagrafikk lagt oppå det igjen. Dette kalles AR-teknologi og er med på å kombinere fysiske og digitale leker.

Det finnes også en egen globus for å undersøke Mars, og en annen for å lære mer om jordkloden. Så her er det bare å velge fritt.

Les vår anmeldelse her.

4) Bygg og styr tøffe LEGO-biler med mobiltelefonen

LEGO Technic-serien er for mer avanserte LEGO-byggere. Her skal man lage kjøretøy og maskiner med drivverk, motorer og andre typer mekanismer for hånd.

De siste tilleggene til LEGO-serien har også en digital komponent ved at man kan styre disse kjøretøyene med mobiltelefonen.

Man kan tippe lasteplanet og gire med en Volvo 6×6 leddstyrt dumper eller farte rundt på stuegulvet med en knalltøff offroad-bil. Det finnes også et Duplo-tog for de yngste med aktiviteter som er en forløper til å lære koding.

5) Lær å piano, regning, fysikk og engelsk med Plugo

Plugo av Shifu er en serie med tilbehør til både iPad og nettbrett. Her er det fysiske verktøy og leker som fungerer i takt med kameraet på et nettbrett.

Shifu Plugo Count lærer barna å telle og løse regneoppgaver.  Ettersom barna plasserer ut fysiske klosser med tall på, så får de mer konkrete verktøy å jobbe og lære med. Shifu Plugo Tunes lar barna lære noter og sanger ved å spille på et lite, fysisk piano. Og ved å jobbe seg gjennom Shifu Plugo Letters kan barna lære nye ord, grammatikk og å stave på engelsk.

Så klart kan barna gjøre mye av dette også ved å laste ned pedagogiske apper. Men noen pedagoger fremhever at barna lærer best ved å fysisk flytte og kjenne på ting. Det blir et annet arbeidsredskap for hjernen enn om alt er digitalt.

6) La en app være tegneinstruktør

Med Osmo Creative Starter Kit får barna muligheten til å være – som navnet tilsier – kreative. Man får altså en pakke med fysiske gjenstander som fungerer i takt med appene som man laster ned gratis til iPad eller iPhone.

Her følger det med et tegnebrett som er laget spesifikt for å fungere med programvaren. Her er det også en del tusjer og en klut som kan vaske bort det barna tegner.

Det er tre apper som fungerer i takt med Osmo Creative Starter Kit. I Monster møter man en hyggelig skapning som byr på en kreativ opplevelse. Monsteret er interaktivt og reagerer på det man tegner.

I det neste spillet, Newton, skal barna utforske fysikkens krefter og løse logiske hindringer. På skjermen faller og spretter en rekke kuler. Disse skal man veilede til ulike punkt. Ved å tegne baner og hindere på et ark, dukker det man tegner også opp på skjermen.

Sist, men ikke minst, i appen Masterpiece får barna muligheten til å utvikle tegneferdighetene sine. På iPadens skjerm ser barna tegnebrettet foran seg, samt et omriss av et gitt motiv. Det kan være et eple eller et hus for eksempel.

Les vår anmeldelse her.

Andre tips:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.