Flotte filmer å se i julen

JULEFILMER: En god film er topp for å finne den gode julestemningen. Her får du tips til gode julefilmer for både barn og familie som passer flott i juletiden!

Annonse


Enten det er i førjulstiden, juledagene eller romjulen, så er det veldig kjekt å sette seg ned sammen med venner eller familie og kose seg med en gledesspredende julefilm. For mange blir det ikke helt jul uten å ha sett favorittjulefilmene. Tre nøtter til Askepott hører liksom hjemme på julaften, og det er stor stas å se skurkene Harry og Marv få gjennomgå så det holder i Alene Hjemme-filmene.

Det er mange filmer som fortjener en plass på listen over gode julefilmer. Det kan være alt fra klassikeren Hjelp, det er juleferie (1989) til Narnia-filmene og den romantiske komedien The Family Stone (2005). Vi har utelatt disse her, men det betyr ikke at vi ikke anbefaler dem. Tvert imot, dette er flotte filmer som egner seg flott til en filmkveld. 

Barnevaktens tips til gode julefilmer:

For de yngste (og hele familien)

Arthurs julegaverace

Amerikansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Visste du at Julenissen har et høyteknologisk operasjonssenter skjult under isen på Nordpolen? Vi gir våre varmeste anbefalinger til dette fartsfylte og morsomme eventyret som garantert vil få julestemningen på plass. Denne herlige julefilmen er tillatt for alle og anbefales for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Teddybjørnens jul

Norsk familiefilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Sjarmerende gjenfortelling av den klassiske visa til Alf Prøysen, i en film med høy produksjonskvalitet. Historien er fortalt i hovedsak fra Marianns perspektiv, og filmen har en del nytt innhold som ikke er nevnt i visa – samtidig som filmversjonen tydelig er en julefilm. Filmen har et flott budskap om at kjærlighet er viktigere enn penger, et tema den tar med seg fra den klassiske visa, men det er også nye budskap om viktigheten av å være seg selv og ikke miste fantasien. Men det viktigste temaet handler om å strekke seg langt for å gjøre opp etter seg når en har gjort noe galt. Det fremmer også til en viss grad at barn forsøker å ta ansvar selv for sine egne feil. Det er ikke mange barnefilmer som fremmer slike budskap, og Teddybjørnens Jul klarer å kommunisere disse godt og tydelig. Filmen er mest tiltenkt yngre barn, men den er underholdende nok for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Brillebjørn feirer jul

Brillebjørn feirer jul

Norsk barnefilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales for de yngste

Johannes feirer alltid jul med familien hos besteforeldrene, men siden bestefar døde like etter sist jul, så er det bare bestemor igjen. Og siden det var bestefar som var julegeneralen, så må kanskje Johannes ta over den jobben. Han bestemmer seg for å lage en skikkelig flott jul, og sammen med bestemor lager han en liste over alt de skal gjøre klart før resten av familien kommer. Bli med å feire jul med Johannes og Brillebjørn i en koselig, morsom sjarmerende og lærerik julefilm for de aller yngste, som også vekker julestemningen og fremhever hva som er viktig og kjekt i juletiden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa

Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

Norsk familiefilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa er en vellykket oppfølger til legendariske «Flåklypa Grand Prix», der vi følger Reodor Felgen, Ludvig og Solans forsøk på å få snø til jul i Flåklypa. I denne filmen er det snø, eller mangel på sådan, som er problemet. Reodor vil først ikke lage en snømaskin. «Je tukler itte med naturen», som han sier. Men nysgjerrigheten og stoltheten vinner til slutt, og konsekvensene lar ikke vente på seg. Filmen byr på god familieunderholdning med humor og varm undertone.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul

Gubben og Katten - Tidenes gladeste jul

Tysk barnefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Når Petterson skader seg og ikke vil ta imot hjelp fra naboene, spøker det for julefeiringen. Men det vil ikke Findus ha noe av. Dette er en flott julefilm for de yngste, med et fint budskap om vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Karsten og Petras vidunderlige jul

Karsten og Petras vidunderlige jul

Norsk barnefilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

De to perlevennene skaper verdens beste julestemning i en flott film for de yngste. Filmen passer ypperlig i førjulstiden, og kan inspirere til både kreativitet, medfølelse og familiehygge.
Les Barnevaktens anmeldelse

Historien om Julenissen

Finsk barnefilm, 2007
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Har du lyst til å se filmen som handler om hvordan selveste Julenissen vokste opp? Denne finske filmen er sjarmerende, spennende og passer utmerket for hele familien. «Den største gleden er å glede andre» sies det i filmen, og det er lett å bli inspirert når man får se hvor gode følger en slik innstilling får her.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jul på Kutoppen

Jul på KuToppen

Norsk barnefilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer for de yngste

Klarer Klara å lage en fantastisk jul på Kutoppen? I denne koselige filmen for de yngste skjer det mye moro, og det dukker til og med opp en fjøsnisse som blir klin kokos! Dette er en vellaget animasjonsfilm for de yngste som egner seg fint til en koselig filmstund. Det er også et koselig budskap om å dele julen med dem man er glad i, og samtidig finne vennskap og en hyggelig stund med andre som man ikke er venner med til vanlig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften

Svensk dramakomedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Vi møter et fargerikt og morsomt persongalleri i denne klassiske svenske julefortellingen som byr på mye humor, men aller mest på et flott budskap om å hjelpe de som ikke har det like bra som en selv. Fortellingen om Karl-Bertil Jonssons julaften er en svært populær historie i Sverige, der tegnefilmversjonen fra 1975 vises på fjernsyn hver eneste julaften. Det er lett å forstå hvorfor fortellingen er så populær, dette er en original, morsom og hjertevarmende fortelling som anbefales for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Snekker Andersen og Julenissen

Snekker Andersen og Julenissen

Norsk barnefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Dette er en vellaget, morsom og hjertevarm norsk barnefilm som er perfekt for å få opp julestemningen. Barna kan kose seg med snekkerens mange sprø påfunn, samtidig som nissefamilien han besøker er veldig søt og morsom. Filmen mangler et godt budskap, men humoren og stemningen gjør dette til en fin film for de yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tre nøtter til Askepott

Norsk eventyrfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Passer fra 6 år

Tre nøtter til Askepott har flotte landskapsbilder og en frisk og moderne Askepott. I denne versjonen er Askepott en selvstendig ung kvinne, vi får et fint budskap om at man er god nok som man er, og det blir gjort mer tydelig at ens skjebne er i egne hender. Men samtidig har man i denne nye versjonen av historien om Askepott fjernet mye av det som gjør den tsjekkiske filmen fra 1973 så sjarmerende. Stemoren fremstår også ganske skummel, og noen scener kan fremstå skremmende for noen barn under seks år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul

Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul

Norsk barnefilm, 2019
Barnevaktens vurdering: Passer for barn

Dette er en koselig og barnevennlig film. Spesielt begynnelsen av filmen har mange artige episoder som vekker latteren, og eventyruniverset til Alf Prøysen er kjempeflott. Men samtidig synes vi barn fortjener bedre filmer. Historien er uhyre enkel og det er knapt et budskap å spore, bortsett fra selvfølgeligheter som at julen er tid for å være sammen og spise god mat.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julenissens lærling

Belgisk animasjonsfilm, 2010
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Foreldreløse Nicholas vet ikke om han har det som skal til når Julenissen utnevner ham til sin nye lærling. Dette er en enkel og fin tegnefilm for de yngste.  I Norden ville nok en tilsvarende fortelling vært helt annerledes, men det er bare positivt at barn får se en film om Julenissen som blir fortalt fra synspunktet til et mer sydlig land. Budskapet er også lettfattelig og nyttig. I løpet av filmen lærer barn at selv om man er redd for ting og ikke er helt sikker på seg selv, så kan man med gode venner, et godt hjerte og litt «stå på»-vilje overvinne problemer og bli en sterkere person.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jul i Mummidalen

Jul i Mummidalen

Finsk/polsk barnefilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn

Mummi er i det filosofiske hjørnet i denne koselige barnefilmen, der Mummi, familien og vennene hans er opptatt av sol, vinterens gleder og å lage til en flott julefeiring. Det mest interessante med filmen er at den formidler et rent naturorientert syn på julen. Her er alle referanser til en tradisjonell kristen jul fjernet. Det handler om solen, og at man i den mørke årstiden skal tilbringe de lengste nettene med dem man er glade i – med god mat og drikke. Juletreet er viktig i Mummidalen, som et symbol på lykke, men julestjernen i toppen av treet er byttet ut med en rose. Her ligger mye interessant man kan snakke med barna om, og som kan føre til lærerike betraktninger om hvorfor vi feirer jul.
Les Barnevaktens anmeldelse

Grinchen (2018)

Grinchen

Amerikansk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle aldre

Grinchen hater julen. Den grønne, hårete karen ønsker hele feiringen dit pepperen gror, og han vil aller helst være for seg selv i fjellet sitt – langt unna de plagsomme Hvemene i Hvemvik. De har så mye juleglede at Grinchen får helt fnatt. Men Grinchen hadde ikke regnet med vesle Cindy Lou, som har sin egen plan for å få en god jul. Denne klassiske amerikanske historien om den gretne Grinchen, som har et hjerte som er to størrelser for lite, har gledet familier over hele verden med sin humor og sitt varme budskap. Grinchen er kanskje litt slem, men han er aller mest morsom, og vi får etterhvert stor sympati og forståelse for den ensomme særingen. Filmskaperne har endret en del i forhold til originalhistorien, og det er nok her filmen har sin svakeste side. Dette er en fin, underholdende og hjertevarm julefilm for hele familien, men vi synes nok at versjonen med Jim Carrey fra 2000 er hakket bedre (se egen omtale lenger nede i artikkelen).
Les Barnevakten anmeldelse

En julegave fra gatekatten Bob

En julegave fra gatekatten Bob

Engelsk drama, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer for hele familien

En veldig koselig, men også litt snodig film om James og katten Bob som strever for å klare seg i London i førjulstiden. Denne oppfølgeren til suksessen En gatekatt ved navn Bob er en skikkelig feelgoodfilm, men det blir faktisk litt mye av det gode. Filmen har så positive vibber at filmen blir litt merkelig, med lite realistiske problemstillinger og unaturlig handling. Inntrykket blir at dette minner mest om en barnefilm – en film for de aller yngste, men hovedmålgruppen er jo ikke denne aldersgruppen. Men julebudskapet er veldig godt og inspirerende – og igjen; usedvanlig koselig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Reisen til julestjernen

Reisen til julestjernen

Norsk eventyrfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Passer for hele familien

Nyinnspillingen av den folkekjære julehistorien skjemmes av dårlig dialog og svake spesialeffekter, men vi tror likevel mange barn vil ha glede av å se Reisen til julestjernen. Selv om filmen er en skuffelse har den også gode kvaliteter – det koselige eventyret om unge Sonja foregår i flotte omgivelsene og alle har fine kostymer. Merk at heksen og greven er ganske slemme, og det er noen scener som kanskje er litt skumle for de aller yngste.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fra seks år

Niko og veien til stjernene

Finsk animasjonsfilm, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Reinsdyrgutten Niko sin store drøm er å bli en av Julenissens flygende hjelpere. Han legger ut på en lang og farefull ferd til Nissefjellet, og på veien opplever han spennende eventyr og lærer litt om livet. Karakterene er sjarmerende og morsomme, og hver enkelt formidler ulike og lærerike innsikter. Filmen passer ikke for de aller yngste, men ellers er dette en flott familiefilm.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Christmas Chronicles

Amerikansk familiefilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Dette koselige eventyret byr på underholdning, magi og humor, og gir god julestemning og underholdning for hele familien. Som de fleste amerikanske julefilmer er det til tider noe søtt og klissete, men den går ikke alt for langt i den retningen. Filmen føler heller ikke behov for å presse inn noen romanse, men fokuserer fullt og helt på å få frem et fint budskap om familie og å bevare det uskyldige og fine i julen. Denne julefilmen har også noe litt trist og ekte over seg, samtidig som den har mye humor – og Kurt Russel gjør rollen som julenissen veldig fint og litt annerledes enn den klassiske julenissen. Det er noen faresituasjoner i filmen, samt noe banning og noen alvorlige tema. Filmen passer best for barn fra seks år, og er fin å se for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Christmas Chronicles 2

Amerikansk familiefilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

En fin og underholdende oppfølger, som ikke lever helt opp til den første, men som ikke er så alt for langt unna. Filmens handling foregår denne gang stort sett på Nordpolen, og vi får nå også mye mer av Goldie Hawn som nissemor, noe som er ganske underholdende og hun er et godt tillegg til Kurt Russells julenisse. Filmen bygger videre på originalen, men klarer samtidig å være sin egen film. Budskapet om familie og samhold føres videre fra de n første filmen, men har ikke den samme tydeligheten og nærheten som gjorde den første filmen spesiell.
Les Barnevaktens anmeldelse 

Gutten som ble julenissen

Britisk/fransk eventyr, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 7 år

Svært sjarmerende og eventyrlig historie om hvordan julenissen ble til er perfekt for å komme i julestemning. Filmen har en fin blanding av spenning og humor, samt mye godt budskap. Det handler om alt fra å ha tro på seg selv og ikke tro at noe er umulig, til å sette godhet foran rikdom og alltid hjelpe andre i nød. Balansen mellom godt og ondt, samt sorg, er andre sentrale tema. Nikolas kunne utviklet seg mot bitterhet og ondskap, men i stedet velger han håp, lykke og å glede andre. Det er et inspirerende budskap som varmer hjertet og får smilet til å komme frem i sofakroken.
Les Barnevaktens anmeldelse

Stjernen (Julestjernen)

Stjernen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Denne fine familiefilmen presenterer juleevangeliet i en slags lettversjon, gjennom mye humor, litt spenning og et fint innblikk i historien om Jesusbarnet. Humoren passer for alle aldre, og historien har både fart og spenning. Ideen med å formidle juleevangeliet sett fra dyrenes side fungerer utmerket, og gir et godt utgangspunkt for samtale om hvorfor vi feirer jul.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dragevokterens jul

Dragevokterens jul

Norsk eventyrfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer fra 6 år

Mortimer drømmer om å bli berømt Youtuber, men ingen vil se på kanalen hans. Sara er på rømmen. Hun har rømt fra flyktningmottaket, og er redd for å bli sendt ut av landet. Når det krasjer en ildsprutende drage inn i huset der Sara gjemmer seg, da blir det veldig klart at dette ikke blir en vanlig jul. Dragevokterens jul er en film som har akkurat passe ambisjonsnivå til å være en norsk eventyrfilm med en ildsprutende drage. Mye godt budskap er det også. Men det er også veldig skuffende at en så god idé er blitt en så enkel historie. Filmen er god nok til å underholde barn, men målgruppen burde blitt tatt mer på alvor med en historie som til tider blir litt tåpelig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den magiske juleesken

Dansk animasjonsfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Åtte år gamle Julius må redde julen i en kjekk barnefilm med særegen animasjon og fin stemning. Filmen har også et godt budskap som gjør det lett å forstå hvorfor de slemme i filmen oppfører seg slik de gjør. Dette er en kjekk film i førjulstiden som er tillatt for alle, men vi anbefaler den fra seks år på grunn av noen litt dramatiske elementer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julenatt i blåfjell

Norsk barnefilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Prinsesse Fjellrose og Rødnissegutten Dreng må redde verden fra evig mørke i dette spennende og underholdende filmeventyret som anbefales fra sju år. Filmen har et fint budskap om mot, tilgivelse og verdien av å hjelpe hverandre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Blåfjell 2 – Jakten på det magiske horn

Norsk barnefilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 5 år

Den andre filmen om nissene i Blåfjell er et fint førjulseventyr med et tydelig klimabudskap for barn mellom fem og tolv år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Alene Hjemme 1 & 2

Alene Hjemme

Amerikansk komedie, 1990/1992
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

En liste med anbefalte julefilmer må ha med disse klassiske komediene. I Alene Hjemme-filmene må Kevin klare seg aleine etter at familien hans glemmer ham når de skal reise på juleferie. Det er ikke noe problem for Kevin, som tar opp kampen mot to klossete innbruddstyver og lærer dem en skikkelig lekse. Disse klassiske julekomediene er perfekte for å komme i julestemning, og vil helt sikkert vekke lattermusklene. I tillegg formidler begge filmene et fint budskap om hvor verdifull familien er for oss.

Polarekspressen

Polarekspressen

Amerikansk animasjonsfilm, 2004
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Chris er i ferd med å miste troen på julenissen, men på julekvelden stopper et skinnende, svart tog utenfor huset hans. Konduktøren inviterer ham med på det som skal bli en fantastisk reise, og som fjerner all tvil hos Chris på at det finnes mer mellom himmel og jord enn vi kan fatte. Denne filmen er basert på Chris Van Allburgs fantasifulle julefortelling, og kan smelte hjertet til den mest hardbarka realist. Polarekspressen har et vakkert budskap om tro, verdien av vennskap, respekt for andre, mot og det gode i å være snill mot andre. Historien formidler at julens ånd ligger i hjertet, og alle karakterene fremstår som gode forbilder.

Grinchen (2000)

Grinchen

Amerikansk komedie, 2000
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Grinchen hater julen. Han ergrer seg grønn over alle Hvemingene i Hvemvik som forbereder julen med stor entusiasme. Men da han reiser ned til byen for å sabotere møter han vesle Cindy Lou, den eneste i byen som stiller spørsmålstegn med Hvemingenes opptatthet av gavekjøp og julepynt. Hun bestemmer seg for å finne ut mer om Grinchen, og resultatet blir at Grinchen sitt hjerte vokser og begge lærer julens egentlige mening.

Julenissens datter

Julenissens datter

Dansk drama, 2018
Barnevaktens vurdering: Passer fra 6 år

Denne danske barnefilmen har et originalt konsept med et flott budskap som passer for barn fra seks år, men likevel har ikke filmskaperne lykkes helt. Ideen er utmerket: Helt fra starten snus våre forestillinger om Julenissen på hodet. Her er han en del av et større samfunn der guttebarna lærer å bli julenisse, mens jentene lærer å bli nissekone – og så blir man en del av et stort nissekorps når man blir voksen. Når dette samtidig kombineres med et flott budskap om at jenter selvfølgelig må ha de samme muligheter som gutter, så ligger alt til rette for en flott film. Men samtidig er konfliktene for enkle og overdrevne. Det blir overtydelig at nissesamfunnet er urettferdig, og et medlem i det konservative eldrerådet har til og med djevelhorn som hårfrisyre. Likevel er dette en underholdende og artig film for barn som byr på en fin blanding av spenning, hjertevarme og humor.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julenissens datter 2

Julenissens datter 2

Dansk eventyrfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Lucia går på nisseskolen helt nord på Grønland, og faren hennes er selveste Julenissen. Problemer oppstår når et hemmelig brorskap vil kvitte seg med julen, og bestevennen til Lucia får skylden. Men Lucia svikter ikke sin venn, og sammen flykter de for å løse mysteriet, stoppe brorskapet og redde julen for alle sammen. Dette er ingen toppfilm, men det er et spennende eventyr med et fint budskap for barn. Her handler det om vennskap, lojalitet og å alltid stille opp for sine venner. Når Oscar blir beskyldt for å stjele krystallen tviler aldri Lucia på ham, selv om alle andre tror Oscar er skyldig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julenissens datter – den magiske tidsmaskinen

Dansk eventyr, 2022
Barnevaktens vurdering: Passer fra 6 år

Den tredje filmen om Julinissens datter er en helt grei julefilm, men spesielt god er den ikke. Det meste av karakterutviklingen i filmen ser ut til å ha veket plassen for humor. Dette er ikke uvanlig for komedier, men humoren sikter lavt og er noe ensartet. Det er mest avføringsvitser. Tema for filmen er også noe uklart. Gjennomgående blir det å handle på egen hånd, uten hjelp fra voksne, fremhevet som noe positivt. Likevel viser filmen at barna i hvert fall bør være hos foreldrene sine. Filmen har seks års aldersgrense på grunn av noen dramatiske scenen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Julekongen – Full rustning

Norsk eventyrfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Passer fra 6 år

Julekongen – Full rustning er en fin oppfølger til den populære Julekongen-serien som gikk på tv. Filmen byr på frisk humor, et godt budskap og et spennende perspektiv på ondskap – der vi får se at mennesker er mer komplekse og ikke fullt så lette å forstå seg på enn det som er tilfelle i de fleste filmer. Dette er ganske kult å gjøre i en barnefilm. Dessverre er det alt for mange svake og lite troverdige scener til at terningkastet kan bli høyere. Men filmen passer likevel fint for barn i aldersgruppen seks til elleve år.
Les Barnevaktens anmeldelse

It’s a wonderful life

It's a wonderful life

Amerikansk drama, 1946
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

I denne klassikeren fra 1946 blir vi kjent med George Bailey, som har ofret sine egne drømmer til fordel for å gjøre hjembyen sin til et bedre sted å bo. Men en julaften vurderer han å ta sitt eget liv. Da kommer hans skytsengel og viser ham hvordan livet i byen ville ha vært dersom han aldri hadde eksistert. Denne filmen inkluderes som regel på listen over tidenes beste filmer, og formidler et flott og rørende julebudskap.

O, jul med din glede

O, jul med din glede

Amerikansk komedie, 2004
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 6 år

Familien Kran har alltid feiret den perfekte jul. Men når deres eneste datter for første gang ikke skal feire julen hjemme, bestemmer ekteparet seg for å droppe julen og reise på cruise i stedet. Det faller ikke i god jord i nabolaget, samtidig som en rekke andre komplikasjoner oppstår. Dette er en morsom komedie som passer fint for litt eldre barn, ungdom og voksne.

Fra ni år

Et førjulsmareritt (The Nightmare before Christmas)

Et førjulsmareritt

Amerikansk animasjonsfilm, 1993
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 9 år

Filmen handler om den uberegnelige gresskarkongen Jack Skellington, som regjerer over Halloween-byen. Han kontrollerer produksjonen av alt det redselsfulle, uhyggelige og overraskende som byen eksporterer til «den virkelige verden» hvert år. En dag går Jack seg vill og oppdager julebyen. Jack vil gjøre denne vidunderlige verdenen til sin egen, og derfor kidnapper han Julenissen. Denne dukkefilmen er meget godt laget, og er en blanding av skrekk og gru, fantasi, musikal og komedie. Dette er en litt annerledes julefilm med originale karakterer og en flott historie som absolutt fortjener kultstatusen den har fått. Filmen er høyt verdsatt av filmelskere og kritikere. Aldersgrensen er ni år på grunn av flere skremmende skikkelser og skumle scener.
Les Barnevaktens anmeldelse

A Christmas Carol

A Christmas Carol

Amerikansk animasjonsfilm, 2009
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 9 år

Denne nyinnspillingen av den klassiske historien til Charles Dickens er flott laget, og gir en fin og underholdende filmopplevelse, samtidig som julegleden vekkes. Jim Carrey gjør en god rolle som Ebenezer Scrooge, den gretne grinebiteren som møter julespøkelsene fra fortid, nåtid og fremtid, før han åpner hjertet sitt og vil gjøre godt igjen for alle ugjerningene sine.

Ungdom

Just Friends

Just Friends

Amerikansk komedie, 2005
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 11 år

Dette er en helsprø romantisk komedie som foregår i juletider, og som omhandler den frustrerende opplevelsen å bli forelsket i en venn – som bare vil være venner. Dette er langt fra å være stor filmkunst, men de sjarmerende karakterene og den overdrevne helsprø humoren gjør dette til en upretensiøs og underholdende film for ungdom – der Julenissen settes i brann.

Love Actually

Love Actually

Amerikansk romantisk komedie, 2003
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom og voksne. Aldersgrensen er tillatt for alle, merk at det er noen seksualiserte vitser og noe grov språkbruk.

Kjærligheten er ikke lett. Denne klassiske romantiske komedien følger en gruppe mennesker som opplever at kjærligheten stikker kjepper i hjulene for dem. Og når alle deres skjebner vikles sammen i London på julaften, da blir resultatet en sjarmerende og tidløs – om enn litt «klissete» – film med et stort ensemble av stjerner som kan vekke julestemningen. Filmen er tillatt for alle og kan trygt ses av alle, men på grunn av noen seksualiserte vitser og noe grov språkbruk egner den seg aller best for ungdom og voksne.

Last Christmas

Last Christmas

Amerikansk romatisk komedie, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Sjarmerende julefilm med romantikk, mye humor og et fint budskap om å hjelpe andre for å hjelpe seg selv. Last Christmas er inspirert av George Michael sin sang med samme navn, og hele filmen er full av Michael og Whams glade 80-talls poplåter. Musikken skaper en flott ramme rundt historien, og legger grunnlaget for det som er en litt melankolsk, men samtidig munter, selvironisk og optimistisk film med massevis av humor og sjarme. Aldersgrensen er tillatt for alle, og filmen kan trygt ses av barn, men merk at det er noe seksuell tematikk og alkoholforbruk som gjør at filmen kanskje passer aller best for ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Elf

Elf

Amerikansk komedie, 2004
Barnevaktens vurdering: Passer for ungdom

Alven Buddy passer ikke helt inn på Nordpolen, og etter å ha laget kaos drar han til New York for å finne sin biologiske far. Dette er ikke en toppfilm, men det er likevel en sjarmerende og morsom komedie som passer fint i juletiden. Passer best for ungdom.

Surviving Christmas

Surviving Christmas

Amerikansk komedie, 2004
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

I stedet for å feire julen alene bestemmer Drew Latham seg for å reise til sitt idylliske barndomshjem. Det er bare ett problem; når han ringer på døren oppdager han at familien som bor der ikke er hans familie. Drew har allikevel bestemt seg for å feire en riktig gammeldags familiejul, og bestikker sin «nye» familie slik at han kan tilbringe julen hos dem. Dette er en helsprø og uhøytidelig julekomedie som passer fint til ungdom.

Gledelig jul

Norsk komedie, 2020
Barnevaktens vurdering: Passer best for ungdom og voksne

Annemor og Frank pleier som regel å feire jul i sydlige strøk, men i år samler Annemor familien til julefeiring hjemme på gården deres. Som i de fleste familier er det mange problemer som ulmer under overflaten, både av den sagte og usagte sorten, og når det i tillegg ligger en stor hemmelighet i familien som tvinger seg frem, så sier det seg selv at dette ikke blir en normal julefeiring. Gledelig jul er en smart og vellaget komedie med mye flott humor, men filmen skaper ikke det store engasjementet for karakterene. Vi får ikke et godt innblikk i roten til problemene deres, og slutten av filmen oppleves litt tam og uinteressant; løsningen blir for enkel og forutsigbar. Men for all del, dette er en koselig og morsom film som vi tror veldig mange vil sette stor pris på.
Les Barnevaktens anmeldelse

 


STØTT VÅRT ARBEID – BLI MEDLEM

For bare 299 kroner i året får du tips og råd hver uke på e-post, pluss tilgang til webinarer og mye mer. Bli medlem av Barnevakten.