Filmtips til ungdom

For ungdom er utvalget av film mer eller mindre ubegrenset. Kunsten er å finne filmene som både underholder og skaper refleksjon og nye innsikt. Se listen nedenfor med 18 filmtips.

Psychobitch

Psychobitch

Norsk drama, 2019
Anbefales fra 14 år

Marius er «flinkisen» i klassen. Frida er outsideren. Når de skal gjøre gruppearbeid sammen krangler og slåss de, men samtidig oppdager de ting ved seg selv og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omvending. Dette er en praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap. Historien er glimrende for ungdom – den er relevant, engasjerende, innsiktsfull og utfordrende. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet?
Les Barnevaktens anmeldelse

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra tolv år

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Slumdog Millionaire

Amerikansk/britisk drama, 2008
Anbefales fra elleve år

Denne prisbelønte filmen er fartsfylt, dramatisk og underholdende, og inneholder alt en god historie skal – kjærlighet, lengsel og svik, samt et fascinerende innblikk i en annen kultur. Filmen forteller en flott kjærlighetshistorie samtidig som den gir et realistisk innblikk i problemene i et samfunn som er i rask vekst. Det India vi blir kjent med her er eksotisk, farlig, vakkert og skittent – alt på én gang. Dette er en kvalitetsfilm av de sjeldne, men vær oppmerksom på at den har sterke scener. Vi får se bilder av tortur, mennesker som brenner og drap. Scenene er ikke av de mest eksplisitte, ettersom filmskaperne bruker korte klipp og unngår nærbilder. Samtidig er scenene nødvendige for å skape et realistisk bilde av samfunnet, og for å vise hva som ligger bak hovedpersonene sin utvikling som mennesker.
Les Barnevaktens anmeldelse

Historien om Pi

Historien om Pi

Amerikansk drama, 2012
Anbefales fra elleve år

«Historien om Pi» fascinerer like mye som den skaper refleksjon og ettertanke. For det første er dette en spektakulær og spennende historie, der det voldsomme skipsforliset og følgende uforutsigbare og realistiske forholdet mellom en gutt og en stadig mer sulten tiger får deg til å sitte på kanten av setet. For det andre har regissør Ang Lee laget en visuelt fantastisk og fascinerende film, med bilder så vakre at man måper. Og for det tredje – her er det de virkelig store spørsmål i livet som tas opp, og det gjøres med intelligens, åpenhet og nysgjerrighet. Filmen skaper refleksjon, er fordomsfri og åpen, og tilbyr et friskt, klokt og nyttig perspektiv på hva det vil si å være menneske. Dette er en mesterlig film som anbefales på det varmeste for ungdom og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

A United Kingdom

A United Kingdom

Britisk drama, 2016
Anbefales fra ni år

Denne filmen er basert på den sanne historien om Seretse Khama og Ruth Williams, som trosset både egne familier og sterke nasjoner for å leve sammen – og som har blitt en inspirasjon for hele verden. Historien er knallsterk, med tidløse tema, forbilledlige karakterskildringer og verdifull historisk innsikt. Første del av filmen handler mest om raseskille, fremmedfrykt og rasisme, og man klarer på flott vis å skildre det absurde og meningsløse i å skille mellom mennesker basert på rase. Andre del fokuserer mer på det storpolitiske spillet. Historien viser en kynisk storpolitisk agenda, der enkeltskjebner ofres selv om man vet det er galt. Dette er et viktig drama som rører og engasjerer, og som man ikke bør gå glipp av.
Les Barnevaktens anmeldelse

In the heart of the sea

Amerikansk actioneventyr, 2015
Anbefales fra tolv år

Den sanne historien som var inspirasjonen til «Moby Dick» er blitt et solid og actionfylt drama som anbefales for ungdom og voksne. Her er det bare å gjøre seg klar for skildringer av et røft sjøliv og møtet med en enorm mannevond hval. Den prisbelønnede regissøren Ron Howard leverer et storslagent drama der vi får innblikk i noen tøffe sannheter om menneskets natur.
Les Barnevakten anmeldelse

17 igjen

Amerikansk komedie, 2009
Anbefales fra elleve år

Hva ville du gjort hvis du fikk sjansen til å leve om igjen de beste årene av ditt liv, og kunne rette opp alle feilene du har gjort? Denne underholdende tenåringskomedien har et godt budskap om verdien av å legge vekk egoisme til fordel for altruisme og nestekjærlighet, og har i tillegg et artig konsept, morsomme karakterer og mye sprø og hjertevarm humor som passer utmerket for ungdom.
Les Barnevaktens anmeldelse

Searching

Searching

Amerikansk spenningsfilm, 2018
Anbefales fra tolv år
En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår nemlig hele handlingen via Facetime, meldinger, e-post, webcam, sosiale medier, Google, Youtube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på både godt og vondt. Filmen anbefales for ungdom, og byr på mye nyttig om nettvett.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Man from U.N.C.L.E.

Amerikansk actionkomedie, 2015
Anbefales fra tolv år

Denne filmen er basert på en populær tv-serie fra 1960-tallet, og det er også dette tiåret handlingen er lagt til. Regissør Guy Ritchie har her laget frisk og stilren spionaction med glimt i øyet. Humor, action og «hvem lurer hvem» gjør dette til en svært underholdende film for ungdom. Det er flere voldsscener i filmen, men alt skildres med humor og oppleves ikke urovekkende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wonder Woman

Wonder Woman

Amerikansk actioneventyr, 2017
Anbefales fra tolv år

«Wonder Woman» gjør det god science fiction skal gjøre; fortelle oss noe om den virkelige verden gjennom et underholdende fantasiunivers. Denne antikrigsfilmen gir et spennende innblikk i menneskets natur og ikke minst den kvinnelige hovedpersonens blanding av sårbarhet og styrke. Dette er en meget god superheltfilm, og den viser at kvinnelige helter er det for få av.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Florida Project

The Florida Project

Amerikansk drama, 2017
Aldersgrense ni år, anbefales fra tolv år

Dette kritikerroste dramaet byr på en tankevekkende historie og gnistrende skuespill, og anbefales på det varmeste for ungdom og voksne. I det filmen starter møter vi tre barn som er frekke, banner, har null respekt og gir oss en lite sjokk. Finnes det virkelig slike barn? Men så begynner filmskaperne sakte å tegne et bilde av livet til menneskene som på et billig motell i Florida. Og på denne reisen får vi gradvis større forståelse for hvem de er og hva de må hanskes med – og samtidig et nytt perspektiv på en rekke viktige samfunnsmessige og menneskelige problemstillinger.
Les Barnevaktens anmeldelse

A Monster Calls

A Monster Calls

Spansk/amerikansk drama, 2016
Aldersgrense tolv år

Conor O’Malley er en ung gutt som burde hatt en bekymringsløs og lykkelig barndom. Men han er ikke så heldig. Moren er alvorlig kreftsyk, og behandlingen har ingen effekt. De voksne holder Conor litt utenfor, men han forstår alvoret. Samtidig plages Conor på skolen, noe som gjør hverdagen enda vanskeligere. En dag våkner Conor av at treet på kirkegården utenfor har blitt et digert monster. Herfra skildres et strålende og trist drama om en ung gutts håndtering av moren alvorlige kreftsykdom. Filmen lar unge og voksne reflektere over sterke og grunnleggende spørsmål knyttet til blant annet liv og død, sannhet, skyldfølelse, mellommenneskelige forhold og sinne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tomboy

Fransk drama, 2011
Anbefales fra tolv år

En sjarmerende og gripende fortelling om ti år gamle Laure, som gir seg ut for å være gutt. Uten store fakter og med stor sans for humor forteller filmen en ektefølt historie om en ung jente som føler seg mer som en gutt enn som en jente. På lavmælt vis får vi innblikk i tilværelsen til et barn som tester ut identiteten sin, uten å presentere noen forhistorie eller ta stilling til det hun gjør. Det blir opp til seeren å reflektere over de mange temaene som bringes til overflaten. De mellommenneskelige relasjonene Laure har utgjør grunnlaget for historien – forholdet til Lisa, søsteren, foreldrene og guttene i nabolaget defineres av og endrer seg i forhold til hvem som vet hva om henne. Og når det som begynte som et uskyldig eksperiment etter hvert blir en belastende hemmelighet, må Laure ta følgene av at hun har vært uærlig. Dette er et særdeles velspilt drama som tar for seg oppvekst, kjønnsroller og mellommenneskelige forhold på en meget god måte.
Les Barnevaktens anmeldelse

Suffragette – Kampen for frihet

Britisk drama, 2015
Anbefales fra tolv år

I et sterkt og vellaget drama får vi innblikk i kvinners kamp for stemmerett i Storbritannia på begynnelsen av 1900-tallet. Denne filmen vil gi mange en klump i halsen. Ikke bare får man innblikk i en viktig del av moderne historie og tidløse samfunnsspørsmål – her får vi også en gripende illustrasjon på hvordan menneskelig mot, styrke og ikke minst offer kan endre verden. Filmen anbefales for ungdom fra 12 år, og den egner seg utmerket for skoleklasser.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Social Network

Amerikansk drama, 2010
Anbefales fra elleve år

Historien om starten av Facebook er blitt god og interessant underholdning i dette dramaet. Filmen gir ikke alle svar, og forteller ikke den hele og fulle sannhet, men den tar opp sentrale tema som ambisjoner, vennskap, den destruktive måten makt kan endre en person, og hvordan de sosiale strukturene betyr noe i så mange deler av livene våre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fair Game

Amerikansk drama, 2010
Anbefales fra elleve år

Dette vellagete dramaet viser hvordan mektige krefter i amerikansk politikk manipulerte sannheten for å forsvare krigen i Irak, og hvordan dette gikk ut over enkeltskjebner. Filmen er basert på en sann historie, og anbefales for ungdom fra 13 år. Filmen handler vel så mye om Valerie og Joe som om det internasjonale politiske spillet, og vi får et godt innblikk i personligheten til og forholdet mellom to intelligente og dyktige mennesker som jobbet tett innpå makteliten i USA. Dette tilfører filmen en ekstra dimensjon, slik at den ikke bare fremstår som et interessant politisk drama, men også som et psykologisk drama der spørsmål om lojalitet, moralsk ansvar, samhold og profesjonalitet står sentralt. I tillegg har filmen en god bihistorie som gir oss innblikk i noen irakiske skjebner.
Les Barnevaktens anmeldelse

Les Miserables

Britisk musikal, 2012
Anbefales fra 13 år

Denne filmversjonen av musikalen med samme navn er en storslått, rørende og inspirerende fortelling om kjærlighet, offer og frelse. Her er det bare å gjøre seg klar til en skikkelig storfilm. «Les Miserables» er basert på musikalen som i over 30 år har hatt enorm suksess over hele verden, og denne er igjen basert på Victor Hugo sitt klassiske mesterverk, romanen «De elendige» fra 1862. Denne filmen er et solid gjennomført verk, med flotte kulisser og kostymer og et stort stjernelag med skuespillere. All dialog synges, og historien drives fremover av en rekke gripende og sterke låter.
Tilgjengelig som kjøpe- og leiefilm på iTunes
Les Barnevaktens anmeldelse

The Greatest Showman

The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017
Anbefales fra seks år
Denne musikalen er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger? Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.
Les Barnevaktens anmeldelse